Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kredītatkarība sasto pama aizvien biežāk

Lai gan ātro kredītu popularitāte aizvien aug, netrūkst arī cilvēku, kuri atzīst, ka nokļuvuši īstā kredītatkarības varā. Diena jau rakstīja, ka pērn gadā ātro kredītu tirgus segments audzis par 30-40% un visaktīvāk aizņemas personas vecumā ap 30 gadiem.

Apzinās - pats vainīgs

«Labāk nemaz nelīst aizņemšanās purvā, jo no tā reti kurš tiek ārā,» saka pedagoģijas students, sporta skolotājs Juris Ozols. Viņa parādsaistības no pirmajiem izklaidei aizņemtajiem divdesmit latiem divu gadu laikā pārvērtušās par 1200 latiem, kas nu atdodami astoņām ātrās kreditēšanas iestādēm. Juris ņēmis jaunus kredītus, lai dzēstu iepriekšējos. Tagad nākšoties atstāt darbu sapņu profesijā un meklēt labāk atalgotu darbu, lai rastu izeju no situācijas, saka Juris. Visdrīzāk nāksies pamest Latviju un braukt naudu pelnīt uz ārzemēm, viņš atzīst. «Protams, pats vien esmu vainīgs, ka šo naudu aizņēmos,» atzīst Juris, taču retoriski vaicā, kāpēc iestādes izsniegušas naudu, kas pārsniedz viņa ienākumus.

«Manuprāt, kļūda bija tā, ka vispār sāku aizņemties,» saka Juris, vaicāts, kur saskata savu būtiskāko kļūdu. No šīs finansiālās atkarības nav iespējams tikt ārā, jo, paņemot naudu vienreiz, šķiet, man ir nauda, bet tad, kad vajag atdot aizņēmumu, paņemu atkal jaunu kredītu, un tā parāds aizvien aug,» stāsta Juris.

Ar mēģinājumiem piedzīt naudu tiesas ceļā pie viņa šobrīd vērsies tikai viens uzņēmums, vispirms atgādinājumus naudu atdot viņš saņemot pa telefonu. «Gadās, ka aizdevēju pusē ir sakarīgs cilvēks, kurš iesaka, kā labāk rīkoties, vai mēģina vienoties, bet gadās arī tādi, kas morāli sagrauj, nostādot aizņēmēju noziedznieka lomā,» pieredzi atklāj J. Ozols.

Aizņemas pat svinībām

«Ātros kredītus klienti pārsvarā izmanto neparedzētu izdevumu segšanai, piemēram, ja pēkšņi saplīst ledusskapis un nepieciešams pirkt jaunu,» saka Toms Jurjevs, a/s 4finance, kurā ietilpst zīmoli SMSCredit un Vivus, izpilddirektors. Kredītu cilvēki izmantojot pat svinību rīkošanai vai dāvanu iegādei. «Vidējais kredīta lielums, ko izsniedzam, ir ap 100 latiem, kas liecina par to, ka cilvēki nesteidzas ņemt maksimāli pieejamās summas, bet tomēr pārdomā to, kāda summa viņiem nepieciešama un cik spēs atmaksāt,» norāda T. Jurjevs.

Latvijas Ātro kredīta devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Dāvis Barons gan uzsver, ka, salīdzinot ar 2011. gadu, maksimālā summa augusi līdz 300-350 latiem, ko klientiem piedāvā aizņemties ātro kredītu devēji. Visaktīvākie kredītu ņēmēji esot cilvēki vecumā ap 30, vienlīdz daudz aizņemoties gan sievietes, gan vīrieši.

«Biežākais atmaksas kavējuma iemesls ir algas izmaksas aizkavēšanās un arī neparedzēti gadījumi, kad atmaksai paredzētā nauda jāiztērē kam citam,» saka D. Barons. Grūtības atdot naudu esot ap 8-15% klientu, kuru vidū ir cilvēki, kas jebkuras radušās problēmas cenšas nokārtot maksimāli ātri, gan tādi, kas aizņemas ar mērķi kredītu neatdot. Ja klientam esot grūtības ar parāda atmaksu, 30-60 dienas kreditors mēģinot vienoties par atmaksu vai sastādot atmaksas grafiku, norāda asociācijā. Bet ja ar klientu šajā laikā sazināties neizdodas, viņu nododot parādu piedziņas firmām, kas ar klientu sazinoties atkārtoti. Līgums ar parādu piedziņas kompānijām vidēji tiekot slēgts uz trim mēnešiem, tādējādi parādnieks parādu piedziņas uzņēmuma pārziņā esot vidēji 90-150 dienu. Sarežģītākos gadījumos, kad neesot iespējams izveidot saziņu ar parādnieku un veikt parādu piedziņas procesu, lieta nonākot tiesā.

Viegli pieejami

Par patērētāju kreditēšanas pakalpojumiem pērn saņemtas 256 sūdzības, stāsta Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Liene Kindzule. No šīm sūdzībām aptuveni 40% ir par nebanku pakalpojumu sniedzējiem, ar to saprotot ne tikai ātro kredītu devējus, bet arī līzinga devēju kompānijas un lombardus.

«Sūdzību skaits par ātrajiem kredītiem liecina, ka iedzīvotāji aizvien vairāk izmanto tos saviem tēriņiem, savukārt tas liecina gan par to, ka cilvēkiem trūkst naudas, gan to, ka iegādāties ātros kredītus ir ļoti vienkārši,» uzsver L. Kindzule un norāda, ka līdz ar ekonomisko krīzi ir mazinājusies cilvēku pirktspēja, ātrie kredīti kļuvuši par ātru iespēju iegūt finansiālus līdzekļus ikdienas tēriņiem. Viņa atklāj, ka pieaug ne tikai cilvēku interese par ātrajiem kredītiem, bet arī negodīgas komercprakses gadījumu skaits. «Diemžēl aizvien biežāk nākas sastapties ar ātro kredītu devēju maldinošu komercpraksi, piemēram, kredīta devēji ietver ierobežotu informāciju, kas bieži slēpj vai nesniedz būtisku un obligātu informāciju par gada procentu likmi, kredīta izmaksām un apgrūtinošiem noteikumiem un nosacījumiem. Bieži vien aizdevums izrādās dārgāks nekā bija paredzēts, kas var sagādāt finansiālas problēmas patērētājiem,» norāda L. Kindzule. Problēma ir arī tā, ka, piedāvājot ātros kredītus, kredīta sniedzējs nepārliecinoties par patērētāja maksātspēju. Tas iedzīvotājiem neatkarīgi no to maksātspējas radot iespēju viegli aizņemties naudu, taču kredīta atdošana pēc tam sagādā lielas problēmas.

«Ņemot vērā esošās tirgus tendences un plašo piedāvājumu klāstu, PTAC kā vienu no 2013. gada prioritātēm plāno izvirzīt tieši ātro kredītu devēju īstenotās komercprakses uzraudzību,» apstiprina L. Kindzule. Tas saistīts arī ar starpinstitucionālajā saskaņošanas stadijā esošiem Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumiem, ar kuriem iecerēts mazināt neapdomīgu saistību uzņemšanās risku iedzīvotāju vidū. Plānotās likuma izmaiņas ātro kredītu sniedzējiem liktu par pienākumu uzzināt, vai aizņēmējs tiešām būs spējīgs aizdevumu atdot, norāda PTAC pārstāve.

Kredītbirojs vēl top

Diena jau rakstīja - lai nodrošinātu informācijas apmaiņu par personu nenokārtotajām finansiālajām saistībām, apkopojot informāciju no dažādiem avotiem, plānota arī Kredītbiroja izveide. Valdība pērnvasar apstiprināja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos priekšlikumus par iespējamo kredītbiroja modeli, un līdz 2012. gada nogalei ministrijai tika uzdots izstrādāt tā darbības tiesiskajam regulējumam vajadzīgos normatīvo aktu projektus.

Likumprojekts izstrādāts un pērn 20. decembrī iesniegts starpinstitūciju saskaņošanā, stāsta EM pārstāve Evita Urpena un uzsver: EM uzskata, ka kredītbiroja izveide un darbība sekmēs kreditēšanas tirgus atbildīgu attīstību, samazinot pārmērīgas aizņemšanās un neapdomīgas kreditēšanas riskus. Likumprojekts «nosaka prasības kredītbiroja darbībai, kredītinformācijas apstrādei un kredītinformācijas glabāšanas termiņus, kā arī kredītinformācijas izsniegšanas noteikumus un atbildību par kredītinformācijas apstrādi», teic E. Urpena. Kredītbiroja veidošanas gaita vēl būs jāapstiprina valdībā un Saeimā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ne vairāk par piektdaļu algas

Pieļaujamā summa, kādu ieteicams aizņemties, ir aptuveni 20% no ikmēneša ienākumiem.
Papildus savas maksātspējas izvērtēšanai, pirms aizdevuma pieteikuma noformēšanas, ieteicams pārliecināties, vai izvēlētais uzņēmums ir ieguvis licenci patērētāju kreditēšanā.
Ieteicams neveikt kredītpieteikumus vairākās kompānijās vienlaikus, ja nav pilnīgi zināms, ka aizdevumus varēs atdot.
Nekādā gadījumā jau esoša aizdevuma segšanai kā pagaidu risinājumu nedrīkst izmantot citu aizdevumu.
Avots: Latvijas Ātro kredītu devēju asociācija

Vajag stingrākus aizliegumus

Lasītāju komentāri portālā www.diena.lv par ātro kredītu ņemšanas iemesliem un atdošanas iespējām
susurs. Ja biji tik gudrs un mācēji naudu aizņemties, tad ir jābūt arī gudram un jāsaprot, ka naudu neviens pa velti nedalīja un ka tā būs jāatdod agri vai vēlu!
PROBLĒMA. Ar visiem iespējamiem līdzekļiem nedrīkst cilvēkus pamudināt aizņemties. Ne visi ir stipri pret kārdinājumiem. Cilvēks jau visvājākais ir tad, kad viņam kādi kreņķi.
Ilze. Nespēju saprast, kāpēc ar likumu nav aizliegts izsniegt ātro kredītu cilvēkiem, kuriem nav darba (nu tagad pat skolēns, kuram ir 18 gadu, var paņemt ātro kredītu). Tāpat vajag aizliegt to izmantot, piemēram, ceļojuma apmaksai. Nu tās vispār ir kaut kādas šausmas, ka var izdomāt aizbraukt ceļojumā, ja tam navnaudas. Ja nav naudas, nebrauc, nevis maksā pēc tam gadu par šo prieku. Saprotu, ka it kā jau cilvēkiem pašiem jādomā, bet diemžēl vidējais Latvijas iedzīvotājs laikam ar matemātiku ir uz «jūs». Vēl kaut kā spēju saprast, ka līzingā jāņem veļas mašīna, kas neplānoti saplīsusi, bet visas pārējais... Nu šitas lauciņš būtu bišķi valstij arī jākontrolē, ja ne, tāda sajūta, ka tur tāds reāli brīvais mežonīgais kapitālisms rullē.
Andris. Jāsakārto likumdošana, nevar aizņemties uz 400% gadā, jo to atdot nav reāli. Tur arī slēpjas visa problēma.
Vispār jau. Cilvēki, kuriem strādā galva, NEKAD neņems ātros kredītus.
lv. Ne visas kredītiestādes nāk pretī, nesen centos sarunāt, bet diemžēl atbilde bija šāda: «Paldies, ka vērsāties pie mums ar savu jautājumu. Bet diemžēl jūs nevarēsiet pagarināt kredītu, kamēr jūs nesamaksāsiet komisiju par esoša kredīta izmantošanu, kā arī procentus, kuri būs, ja šī summa netiks apmaksāta.»

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?