Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Kruss pārsteidz Trampu, demokrātiem neizšķirts

Divu politisko autsaideru pārsteidzošie panākumi pirmdien notikušajās vēlēšanu sapulcēs Aiovas štatā palielinājuši intrigu sacīkstē par Republikāņu un Demokrātu partijas nomināciju 8. novembrī paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās.

Senators no Teksasas štata Teds Kruss uzvarēja Aiovas republikāņu vēlēšanu sapulcēs, apsteidzot miljardieri Donaldu Trampu. Aiovas demokrātu vēlēšanu sapulcēs formāli uzvarēja bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, bet viņas pārsvars pār Vērmontas senatoru Bērniju Sandersu bija ļoti niecīgs.

Tramps ir pagodināts

Ultrakonservatīvais T. Kruss uzvarēja pirmajā republikāņu atbalstītāju balsojumā par partijas nomināciju prezidenta vēlēšanās, saņemot nepilnus 28% nodoto balsu. Aiz viņa ierindojās D. Tramps, kurš ieguva 24% Aiovas republikāņu vēlēšanu sapulču dalībnieku atbalstu, un senators no Floridas Marko Rubio, par kuru nobalsoja 23%, vēsta The New York Times.

«Šī ir drosmīgu konservatīvo uzvara,» T. Kruss paziņoja savā vairāk nekā 30 minūšu ilgajā uzvaras runā atbalstītājiem Aiovas galvaspilsētā Demoinā. «Aiova ir brīdinājusi, ka republikāņu nomināciju un nākamo Savienoto Valstu prezidentu neizvēlēsies mediji un Vašingtonas istablišments.»

Allaž bravūrīgais un zaudētājus nicinošais D. Tramps pēc fiasko Aiovā apsveica T. Krusu un paziņoja, ka ir «pagodināts» būt otrais. Žurnālisti sociālajā tīmeklī Twitter uzgājuši viņa ierakstu 2014. gada jūnijā, kurā viņš citē amerikāņu golfa leģendu Volteru Heigenu: «Neviens neatceras tos, kuri paliek otrajā vietā.»

Nekustamo īpašumu magnāts joprojām ir pārliecināts, ka iegūs Republikāņu partijas nomināciju ASV prezidenta vēlēšanās. Vēlētāju aptaujas liecina, ka D. Tramps ir populārākais republikāņu kandidāts nacionālajā līmenī un Ņūhempšīras štatā, kur 9. februārī notiks nākamās priekšvēlēšanas.

Pēc vājā starta Aiovā par izstāšanos no cīņas par republikāņu nomināciju paziņoja bijušais Ārkanzasas štata gubernators Maiks Hakabī. Republikāņu partijas veterāns uzvarēja 2008. gada Aiovas vēlēšanu sapulcēs.

Demokrātiem «fotofinišs»

Lai noskaidrotu, kurš uzvarēja Demokrātu partijas vēlētāju sapulcēs Aiovā, bija nepieciešams «fotofinišs». Provizoriskie rezultāti liecināja, ka H. Klintone ieguvusi 49,9% balsu, bet pašpasludinātais sociāldemokrāts B. Sanderss - 49,6%. Tik sīva cīņa starp demokrātu kandidātiem Aiovā nekad nav pieredzēta, paziņoja Demokrātu partijas Aiovas nodaļas vadītājs Endijs Magvairs.

H. Klintones komanda paziņoja, ka bijusī ASV valsts sekretāre uzvarējusi par «mata tiesu». Viņa pati, uzrunājot atbalstītājus, neslēpa, ka var atviegloti nopūsties par rezultātiem Aiovā, kur viņa cieta pamatīgu sakāvi 2008. gada demokrātu vēlēšanu sapulcēs. Toreiz uzvarēja pašreizējais ASV prezidents Baraks Obama.

Bijušās ASV pirmās lēdijas galvenais konkurents B. Sanderss, kurš mēnešiem vēlētāju aptaujās atpalika no H. Klintones, paziņoja, ka Aiovas demokrātu vēlēšanu sapulču rezultāts ir «neizšķirts». «Tas ir nozīmīgs apliecinājums ļaudīm, kuri neticēja, ka Bērnijs Sanderss var uzvarēt un konkurēt ar Hilariju Klintoni,» B. Sandersu citē ziņu aģentūra Reuters. «Ceru, ka šī doma no viņu galvām nu ir pagaisusi.»

Aptaujas rāda, ka B. Sanderss varētu uzvarēt nākamotrdien paredzētajās demokrātu priekšvēlēšanās Ņūhempšīrā, kur par viņu varētu nobalsot 55% partijas atbalstītāju. H. Klintonei Ņūhempšīrā tiek prognozēts 38% vēlētāju atbalsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?