Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Kustības, nevis biezpiena kalni

Agrāk tika uzskatīts, ka atmiņas problēmas sākas, sasniedzot pensijas gadus, šobrīd pie speciālistiem pēc palīdzības vēršas aizvien jaunāki cilvēki. Tāpat katru gadu vairākas reizes palielinās to cilvēku skaits, kas saskaras ar atmiņas problēmām, un tieši modernās tehnoloģijas un milzīgā informācijas gūzma ir tās lietas, kas atmiņu ietekmē. Tas gan nenozīmē, ka, lietojot, piemēram, datoru uzreiz radīsies atmiņas traucējumi, bet tas veicina mazkustīgu dzīvesveidu, kā rezultātā rodas atcerēšanās problēmas. Ar biezpiena ēšanu vien situāciju nevarēs vērst par labu.

Reklāma, kurā vīrietis neizpratnē domā, kur licis savas brilles, pēc Veselības centra 4 neiroloģes Ineses Blumbergas domām, perfekti raksturo mūsdienu situāciju. Tomēr, ja dažreiz cilvēks nevar atcerēties, kur licis atslēgas, uztraukties uzreiz nevajadzētu. «Šajos gadījumos darbojas īslaicīgā atmiņa. Tā ātri tiek noglabāta kaut kur dziļi prom vai izdzēsta kā spams. Tāpēc arī jauni cilvēki sūdzas, ka aizmirst lietas - iet uz darbu un domā, vai aiztaisīja logu, izslēdza gludekli. Bet šīs ir automātiskās darbības, pie kurām kārtīgi nepiedomājam, līdz ar to smadzenes uzskata, ka tās ir mazsvarīgās. Par to nevajadzētu uztraukties,» Dienai skaidro I. Blumberga.

Citādi ir, ja cilvēks šādas lietas sāk aizmirst aizvien biežāk. Piemēram, regulāri veikalā aizmirst nopirkt kādus produktus, bieži nevietā atstāj savas mantas vai pat nespēj labi orientēties pazīstamā rajonā. Arī nespēja koncentrēties vairākām problēmām vienlaikus var liecināt par atmiņas problēmām. Neiroloģe savā praksē gan saskaras arī ar ļoti nopietniem atmiņas traucējumiem. Piemēram, kāds vīrietis vecumā ap 40, izejot no biroja un aizejot pie savas mašīnas, aizmirsis, kā to atslēgt, savukārt pēc laika, kad atmiņa atgriezusies, viņš nespējis atcerēties, kā auto iedarbināt. Līdzīgi arī kāda sieviete bija aizmirsusi, kur atrodas un kā nokļūt mājās.

Atmiņu ietekmē virkne dažādu faktoru, piemēram, pārslodze, stress, depresija, kā arī mazkustīgs dzīvesveids un slikti ieradumi, piemēram, alkohola lietošana. Ļoti uzmanīgam būtu jābūt arī ar nomierinošajiem līdzekļiem un citiem medikamentiem, kas var bremzēt smadzeņu aktivitāti. Savukārt galvas traumas un dažādas saslimšanas sekas var radīt pat pēc vairākiem gadiem.

Risinājums, pēc ārstes domām, galvenokārt ir viens - aktīvs dzīvesveids, jo galvenais ir uzlabot smadzeņu asinsriti. Brīvajā laikā ir jākustas, cik vien var. I. Blumberga arī norāda, ka biezpiena ēšana nepalīdzēšot. Savukārt, ja cilvēks vēršas pie speciālista, tas uzreiz nenozīmē, ka jālieto būs medikamenti. Vispirms būs jāmaina dzīvesveids.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?