Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lai dzīvo un skan Verdi!

Rīgas Operas festivāls, kurš notiks jau 19. reizi, sāksies šovakar, 1. jūnijā, ar operas Rigoleto izrādi, šogad koncentrēsies uz itāļu operģēnija Džuzepes Verdi daiļradi. Par to jau liecina festivāla nosaukums: Viva Verdi! «Verdi ir pats fundamentālākais operas žanra stūrakmens. Katru reizi izšķiroši svarīgi ir jauni iestudējumi ar dziedātājiem, kas visaugstākajā līmenī spēj šo mākslu nest cilvēkiem zālē.

Zvaigznes ir izšķirošs jautājums festivāla notikumos,» uzsvēra Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) direktors Zigmars Liepiņš, stāstot par šīsvasaras festivāla programmu no 1. līdz 12. jūnijam. Marina Rebeka, Aleksandrs Antoņenko, Liene Kinča, Egīls Siliņš un citas operzvaigznes iejutīsies lomās komponista šedevros Rigoleto, Traviata, Trubadūrs, Makbets un Aīda. Savukārt galā koncertā festivāla vainagojumā 12. jūnijā «uz skatuves kāps labākie operas mākslinieki, kādi Latvijā patlaban ir iespējami», priecājas Z. Liepiņš.

Violetas atgriešanās

Opernamu repertuāru statistika rāda, ka Verdi operas joprojām ir starp visbiežāk pieprasītajām un izpildītajām. Īpaši populāras ir Traviata, Aīda un Rigoleto, kuras katra ik gadu piedzīvo no 300 līdz 650 izrādēm visā pasaulē. Zīmīgi, ka Marina Rebeka, kura savu starptautisko dziedātājas karjeru sāka uzreiz ar visu soprānu sapņu lomu - Violetu Valerī Traviatas jauniestudējumā Erfurtes teātrī 2007. gada vasarā, šo lomu ir paspējusi atveidot jau 14 dažādos iestudējumos vairāk nekā simts izrādēs. Tikko Vīnes Valsts operā viņa ar lieliem panākumiem atveidoja Violetu skatuves partnerībā ar Plasido Domingo Žermona lomā, bet Rīgā Violetas lomā nav dzirdēta jau astoņus gadus. «Verdi ir viens no maniem iemīļotākajiem komponistiem, pagaidām manā repertuārā ir tikai Traviata, bet drīz būs arī citas lomas,» atklāj Marina Rebeka. Operzvaigznes skatuves partneri Traviatas izrādē 2. jūnijā būs Murats Karahans un Samsons Izjumovs, bet 10. jūnijā Violeta Valerī būs Sonora Vaice. Abas Traviatas izrādes diriģēs poļu diriģēšanas meistars Tadeušs Voicehovskis.

LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš teica, ka š 4īgada Rīgas Operas festivāls būs atskatīšanās uz pēdējo gadu Verdi operu iestudējumiem LNO. «Tie ir krāsaini, katrs ar savu rokrakstu, un to neatņemama sastāvdaļa ir zvaigžņu parāde katrā izrādē.» Šis festivāls ir zīmīgs ar to, ka operas mīļotājiem piedāvā baudīt izcilāko latviešu operdziedātāju sniegumu. Gaidāmi arī vairāki publikas iemīļoti viesmākslinieki.

Antoņenko mīlas trijstūrī

Operas Rigoleto izrādēs 1. un 9. jūnijā Latvijas Džildas lomā būs krievu soprāns Jeļena Goršunova, kura jau pašā karjeras sākumā 2008. gadā patīkami pārsteidza Latvijas publiku Karla Marka Šišona un LNSO veidotajā Vinčenco Bellīni operas Kapuleti un Monteki koncertiestudējumā kā izcila Džuljeta iepretim Elīnas Garančas atveidotajam Romeo. Titullomu 1. jūnijā pirmo reizi Latvijā atveidos mūsu Itālijā dzīvojošais baritons Valdis Jansons, bet 9. jūnija izrādē Rigoleto tēlā iejutīsies Samsons Izjumovs. Hercoga lomā abās izrādēs viesojas meksikāņu tenors Hektors Sandovals. Abas izrādes notiks Mārtiņa Ozoliņa muzikālajā vadībā.

Īsts zvaigžņu sastāvs sapulcēts festivāla vienīgajā operas Aīda izrādē 4. jūnijā: titullomā būs Aija Kinča, Radamesa lomā - Aleksandrs Antoņenko, greizsirdības apsēsto, kaislīgo Amnerisu atveidos mecosoprāns Oļesja Petrova, Amonasro būs Samsons Izjumovs, bet pie diriģenta pults - lietuviešu maestro Ģintars Rinkēvičs.

Jāņa Liepiņa diriģētajās Trubadūra izrādēs skatītājiem pēc ilgāka pārtraukuma būs iespēja atkal dzirdēt krievu soprānu Dināru Alijevu, Azučenas lomā iejutīsies gruzīnu mecosoprāns Mzia Nioradze, Manriko - Murats Karahans, bet grāfa di Lunas lomā būs Jānis Apeinis (5. jūnijā) un Igors Golovatenko (8. jūnijā). Trubadūra izrādēs pie diriģenta pults stāsies Jānis Liepiņš.

Operas Makbets iestudējuma izrādēs, kuras 3. un 11. jūnijā diriģēs Mārtiņš Ozoliņš, galvenajās lomās tiksimies ar Tatjanu Meļņičenko un Vladislavu Suļimski, turklāt 11. jūnija izrādes tiešraide būs skatāma starptautiskajā Operas platformā www.theoperaplatform.eu. Iestudējuma ieraksts tur būs skatāms sešus mēnešus.

Galā koncerts 12. jūnijā sola publikai labāko, kas uz Latvijas operas skatuves ir iespējams. Verdi operu skaistākās ārijas un duetus dziedās Marina Rebeka, Liene Kinča, Sonora Vaice, Samsons Izjumovs, Dināra Alijeva, Tatjana Melņičenko, Mzia Nioradze, Oļesja Petrova, Murats Karahans, Sergejs Poļakovs, Hektors Sandovals un Vladislavs Suļimskis. Pie diriģenta pults stāsies Mārtiņš Ozoliņš, Aleksandrs Viļumanis un Jānis Liepiņš. Koncerta režiju veido Elita Bukovska, bet skatuves telpu - scenogrāfs Reinis Suhanovs un videomāksliniece Zane Zelmene. Koncerta tiešraidi piedāvās festivāla patrona Lattelecom kanāls 360 TV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?