Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Lai katram ir sampa zangpo

Ja man senāk kāds teiktu, ka esmu budisma piekritēja, es paraustītu plecus - nez vai. Bērnībā neko par budismu nezināju, taču, cik sevi atceros, izjutu īpašu bijību pret visu, kas dzīvs. Joprojām nesamīšu slieku, kas rāpo pāri takai, nenositīšu lapseni, kas ielidojusi istabā, man žēl to jauno bērziņu, kas vasaras plaukumā meiju statusā savīst dažādos izlaidumos un svētkos, un to miljonu eglīšu, kuras gada nogalē nozāģē, lai, kruzuļos ietērptas, ar savu pēdējo smaržas dvesmu tās vēstītu, ka pienācis jauns gads, nemaz nerunājot par mūsu mazākajiem brāļiem dzīvniekiem, no kuriem daudzi tiek mocīti, spīdzināti un nogalināti.

Ar gadiem budistu atziņas man kļuvušas arvien tuvākas.

Visi ir gaidīti

Budisti katru radību, arī dzīvniekus, redz kā mūsu iepriekšējo dzīvju mātes, tēvus, brāļus un māsas, dēlus un meitas, kas kādreiz tādi būs atkal. Šāds skatījums paver ceļu līdzjūtībai, žēlsirdībai, cieņai un bijībai pret ikvienu, kas ieradies šajā pasaulē cilvēka, dzīvnieka vai auga veidolā.

No 4. līdz 6. oktobrim Rīgā Latvijas mākslinieku savienības galerijā Daugavmalā, 11. novembra krastmalā 35, būs skatāma budisma relikviju kolekcija. Tulkotāja Tamāra Ringa, kas atbalsta budisma atziņas un Beļģijā studē budisma filozofiju, stāsta: «Budisma lielajiem Skolotājiem aizejot Mūžībā, viņu kremācijas vietās tiek atrasti nelieli pērlītēm vai kristāliem līdzīgi veidojumi. Tie ar milzīgu cieņu tiek glabāti kā neizmērojami vērtīgas relikvijas un nodoti no paaudzes paaudzei. Budisti uzskata, ka atrašanās šo relikviju tuvumā nes svētību visām dzīvajām būtnēm.» Vēl Tamāra skaidro: «Budisms nav reliģija, budisms nenoliedz un neuzspiež pilnīgi neko. Ja cilvēkam ir līdzcietīga un laba sirds, ar to pilnīgi pietiek. Tibetiešu valodā labā sirds ir sampa zangpo. Intelekts nav tas pats, kas laba sirds. Ja cilvēks ir cietsirdīgs un viņa sirds ir ļauna, tad ir pilnīgi vienalga, kādai ticībai viņš pieder, jo sirds, kas nav laba, neļauj redzēt pasauli, kāda tā ir patiesībā.»

Relikviju kolekcijas izstādes apmeklētājiem būs iespējams saņemt individuālu svētības rituālu ar senajām relikvijām ne tikai sev, bet arī saviem četrkājainajiem, spārnotajiem, peldošajiem mīluļiem. Tamāra seno relikviju radīto harmonijas gaisotni pirmo reizi izbaudīja 2009. gadā: «Toreiz izstādi apmeklēja tūkstošiem cilvēku. Daudzi no viņiem nāca ar suņiem, kaķiem un putniem. Es aizgāju ar saviem trim sunīšiem pekiniešiem un, audekla maisiņā ieliktu, aiznesu arī savu karalisko pitoniņu Gregoru.» Tulkotāja atzīstas: «Pitoniņu Gregoru iegādājos neapdomības pēc. Cerēju, ka ar viņu spēšu pārvarēt bailes no čūskām. Tā arī notika. Gregors pie manis nodzīvoja desmit gadu. Viņš bija apveltīts ar brīnišķīgu raksturu, nekad nedusmojās. Taču barībai viņam bija nepieciešamas dzīvas baltās pelītes, un es to vairs nespēju darīt, kaut saprotu, kā tāda ir pitona pārtika. Atbalstu nevardarbības principu pret dzīvniekiem, putniem, zivīm un kukaiņiem, jo visas būtnes apveltītas ar garu un pārdzimšanas iespējām, tāpat kā cilvēkam ir visas iespējas pārdzimt dzīvniekā. Kopumā budismā nav aizlieguma ēst gaļu, tomēr pirmais no budisma ētikas pamatprincipiem ir aizliegums nogalināt cilvēku vai jebkuru citu dzīvnieku. Gregors tagad mīt pie manas paziņas serpentoloģes Jeļenas Kustovas un ir laimīgs. Domāju, ka budistu dotā svētība viņam nākusi par labu.»

Budistu svētība

Pašlaik Tamārai ir tikai čivava Rimpa. Mūsu sarunas laikā sunīte, klusi saritinājusies, guļ saimniecei klēpī. Tamāra pasmaida - vārds Rimpa radies no Rinpoče, kas tibetiešu valodā nozīmē - dārgums.

Vēlāk tulce un sabiedrisko attiecību speciāliste Estere Braķe pastāsta, ka 2009. gadā uz budisma relikviju izstādi saņemt svētības rituālu aizvedusi arī savu meksikāņu šķirnes sunīti: «Ksiu jau slimoja, bija zināma šausmīgā diagnoze. Nezinu, vai saņemtā svētība palīdzēja - kas to lai pasaka?, taču man ar vīru ap sirdi kļuva vieglāk, un Ksiu nodzīvoja vēl vairākus gadus, sekmīgi cīnoties ar slimību.»

Vai iepriekšējās izstādes apmeklēja daudz cilvēku? Tamāra Ringa labprāt stāsta: «Šī nav izstāde, kuru tikai ātri apskatīties un doties projām. Tā ceļo pa pasauli jau vairākus gadus. Visdažādāko tautību un reliģiju cilvēki tajā uzkavējas stundām ilgi un atgriežas atkal un atkal, lai izbaudītu seno relikviju radīto harmonijas gaisotni. Izstādē Rīgā 2009. gadā ieradās un svētību ar senajām relikvijām vēlējās gūt tūkstošiem cilvēku no Baltijas valstīm un Krievijas pilsētām un apgabaliem. Protams, pa laikam veidojās arī rinda, bet tā laikam bija gaišākā, mierīgākā un labestīgākā rinda, kādā esmu stāvējusi. Neviens negrūstījās, visi bija labā garastāvoklī, smaidoši un miermīlīgi. Un rinda ātri virzījās uz priekšu.»

Iespējams, ka, apmeklējot izstādi, brīvas gribas vadīts, katrs cilvēks pats dziļi izpratīs, ka piedzimt par cilvēku ir reta iespēja un neizsakāma laime, ka viss šajā pasaulē atrodas mijiedarbībā, nekas tajā nenotiek bez mūsu līdzdalības, ka neviens te nav nācis, lai ciestu, bet lai būtu laimīgs savā zemes dzīves laikā. Un līdzcietība vispirms jāmeklē sevī pašā. Budisti aicina mazināt dzīvnieku ciešanas. Viņa Svētība dalailama teicis: «Pret visām būtnēm, kuras spēj just, jāizturas vienādi. Dabiska ir vēlme būt laimīgam, tā piemīt visām jūtošām būtnēm, un rūpes par dzīvnieku tiesībām ir viens no veidiem, kā izpaust līdzjūtību.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Izstāde

Atklāšana 4.X 18.30
5.X no 10.00 līdz 19.00
6.X no 10.00 līdz 17.00

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kaijas dramatiskais lidojums

Gundega Grīnuma par Ivandes Kaijas atklātību dienasgrāmatā, nelaimes pātagu un par to, kā, raiņaprāt, jāvērtē sieviete.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?