Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Lai sūnas iet gabaliem nost!

Prieku dara tas, ka šajā vecumā jau zinu, ko darīt, kā darīt. Tas, ka varu pamācīt citus, rada tik solīdu pacēlumu! Esmu vajadzīgs, un jūtos labi. Varu tikai gribēt justies vēl labāk,- saka Juris Biršs. Viņu pazīst kā padomdevēju būvniecības jautājumos, kas pirmdienās uzstājas Latvijas Radio. Studenti savukārt kā Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultātes pasniedzēju. «Galvenais - kustēties, darboties. Zinu - ja apstāšos un sākšu neko nedarīt, tad ir cauri,» uzskata atraktīvais kungs, kurš turklāt nopietni aizraujas ar astroloģiju un pilnveido no tēva mantoto pastmarku kolekciju.

Iebakstīts dzelzsbetonā

Juris Biršs dzīvo Matīsa ielā Rīgā, mājā, ko atjaunojis saviem spēkiem. «Uzbūvējis gan neko neesmu, vienīgi vasarnīcu, ko cēlu mammai,» nosmej būvlietu speciālists, «māja joprojām nav apmesta, to lēnām apaudzēju ar efejām.» Meistara kabinets Rīgas mājas pirmajā stāvā ir plašs un moderns. Mājas saimnieks gan atvainojas par «apbrīnojamo nekārtību», kas te valda, piebilstot: «Man vienkārši patīk, ja viss ir pa rokai.» Sienas klāj grāmatām, dokumentiem pieblīvēti plaukti, bet visi papīri glīti sakārtoti taisnos leņķos. Līdz nekārtībai te tālu.

Juris Biršs visu mūžu ar būvmateriāliem vien strādājis. Stājoties Rīgas Politehniskajā institūtā, domājis iet uz arhitektiem. Toreiz bijis Latvijas jaunatnes izlasē vieglatlētikā, iestājeksāmenu laikā notikusi spartakiāde, un sanācis, ka eksāmens pēc tam bijis jāliek vienam pašam. «Visur tiku cauri, taču iekritu latviešu valodas sacerējumā. Uzrakstīju par Ernestu Birznieku-Upīti kā par proletariāta rakstnieku, lai gan viņš bija zemnieks, un par to man ielika trijnieku,» atceras Juris. Arhitektūras fakultātē ar trijnieku nevienu nav laiduši. Bet fizkultūras katedras vadītāja bijusi ieinteresēta, lai Juris būtu Politehniskā institūta komandā. «Arī iestājeksāmenu atzīmes to ļāva. Viņa mani iebakstīja kaut kādā dzelzsbetona izstrādājumu studiju programmā. Domāju - kādas šausmas! Tomēr aizbraucu, kā pirmkursniekiem pienākas, uz kolhozu rakt kartupeļus, un izrādījās, ka kompānija laba, turklāt biju vienīgais rīdzinieks. Man tā doma iepatikās. Izdomāju, ja nepatiks, pēc otrā kursa pāriešu uz tiem pašiem arhitektiem. Tomēr jūtos tik laimīgs, ka neko neesmu mainījis!»

Smalka matērija

Juris Biršs jau daudzus gadus aizrāvies ar astroloģiju, lai gan savulaik uz to raudzījies ar aizdomām. «Bet tad izmācījos par tehnisko zinātņu doktoru, biju sasniedzis augstākos zinātnes principus savā specialitātē un nemācēju atbildēt uz jautājumu: kāpēc cilvēks vispār dzīvo? Kāpēc vienam veicas, otram ne? Ne fizika, ne ķīmija, ne būvniecība uz to neatbild, un man palika kauns. Jo fizika vienāda, vai tu sit pa koka stabu vai dzīvu būtni. Bet dzīvai būtnei sāp, un to fizika neapraksta. Lūk, šīs daļas man pietrūka. Sāku meklēt un atradu!» Tagad Juris Biršs atbildes zina - pēc horoskopa var pateikt. Tiesa, savu bērnu kartēs, kad viņi bijuši maziņi, Juris neskatījies. «Negribēju viņus ne zombēt, ne kā savādāk ietekmēt lēmumus, bakstīt. Skatījos sevi, un caur sevi varēju paredzēt savus bērnus.» Viņa skatījumā astroloģijā nav nekā mistiska, tā ir matemātisku aprēķinu metode. «Kādreiz, kad to visu mācījos, vajadzēja pašiem rēķināt astroloģiskās kartes, pielietojot telpisko trigonometriju, tas varēja paņemt vairākas dienas. Tagad datorprogrammas karti sastāda sekundes laikā.» Juris Biršs saka - līdz ar šīm zināšanām esot izveidojies pilnīgs līdzsvars. «Pārvaldu materiālās pasaules likumus un esmu ielauzies arī garīgajā pasaulē. Tā ir ļoti smalka matērija.»

Izkopjot erudīciju

Trešā vājība Jurim Biršam ir filatēlija, saistīta ar tēva gaitām. «Tēvu iesauca vācu leģionā neilgi pēc manas dzimšanas, un kara gaitas viņam beidzās Itālijā. Atpakaļ viņš nebrauca, jo zināja, ka šeit viņu gaida Sibīrija.» Tēvs dzīvojis ASV, Austrālijā, abi sarakstījušies, vēlāk viņš arī braucis ciemos. Juri gan šī iemesla dēļ nekur nelaida, pat uz Poliju ne. «Kad vēl biju zēns, nolēmu šo pastmarku kolekciju nevis pārdot, bet gan sakārtot, novest līdz galam. Mainīju pret pastmarkām lubu romānus un citas toreiz zēniem svarīgas lietas,» atceras kolekcionārs. Albumi ar spīdīgajiem vākiem plauktā ir tikai sakārtotā kolekcijas daļa, kādas sešas vai septiņas valstis, bet vēl esot jūra ar nesakārtotām pastmarkām. Juris lēš, ka kopā varētu būt pāri simts tūkstošiem marku. «Kad kļūšu vēl vecāks, veltīšu sevi tikai marku krāšanai, filatēlijai,» saka seniors. «Ar visām savām simtstūkstoš markām varu diezgan precīzi pateikt, kura man ir, bet kuras nav. Tas fantastiski attīsta redzes atmiņu, filatēlija palīdz arī kopt erudīciju un satikt cilvēkus, kurus nekad nesatiktu.» Juris ir medījis retākas pastmarkas, pircis pat veselu albumu vienas vajadzīgas markas dēļ.

Ar skatu nākotnē

Kā Juris Biršs raugās nākotnē? «Dzīvojam ļoti interesantā laikā un nevaram iedomāties, ka var būt citādi. Es lieliski atceros gan kara beigas, kad ar mammu slēpāmies Kurzemē, gan pēckara gadus, kad dzīvojām Pārdaugavā, bet pa ielu naktī braukāja melnā berta. Tolaik sēdējām uz čemodāniem un bijām gatavi, ka kuru katru nakti mūs varētu izsūtīt. Bieži vien no rītiem redzēju, ka kādai kaimiņu mājai ir aiznagloti logi, bet ģimene, kas tur dzīvoja, pazudusi. Šodien mēs neko tādu Latvijā nevaram iedomāties. Bet nespējam iedomāties arī daudzas lietas, kas mūs sagaida nākotnē.» Būvniecības speciālists min pašu jaunāko, ko var atļauties tikai ASV un Japānā - tās ēkas, kuras simtprocentīgi būvē roboti. Juris pat speciāli braucis uz Ameriku tās skatīties. «Ļoti ātri un efektīvi, bet pagaidām arī ļoti dārgi.»

Taujāts, ko novēl senioriem Jaunajā gadā, Juris Biršs saka: «Neapstāties! Jo vairāk darbosies un mazāk domās par visādām kaitēm, jo labāk būs. Ja nav ko darīt, izrēķiniet vienu trigonometrijas uzdevumu - smadzenēs sūna ies pilnīgi gabaliem nost. Nevis skatieties sērīgu filmiņu, kas tikai ieaudzē sūnas. Ir jānodarbojas ar domāšanu, tad saglabāsiet asu prātu līdz pēdējam vecumam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Juris Biršs

Dzimis 1943. gadā Rīgā
1970. gadā pabeidzis Rīgas Politehniskā institūta Būvniecības fakultāti
1987. gadā ieguvis tehnisko zinātņu kandidāta grādu Maskavas Valsts celtniecības universitātē
1992. gadā ieguvis inženierzinātņu doktora grādu Rīgas Tehniskajā universitātē
1995. gadā pabeidzis Maskavas Astroloģijas akadēmijas Rīgas filiāli
Latvijas Astrologu asociācijas un Jura Birša astrologu skolas dibinātājs
Precējies, sešu bērnu tēvs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?