Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Legālo tirgu dzen zem letes

Ja spēkā stāsies Saeimas otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā par šo produktu izvietošanas ierobežojumiem, varam nonākt situācijā, ka legālajā tirgū tabakas izstrādājumi turpmāk būs jāmeklē zem letes, bet smēķētāju skaitu tas diez vai mazinās, uzskata uzņēmēji.

Drīkst izvietot vai ne?

Uzņēmēju organizāciju vadītāji vēstulē Saeimas deputātiem norāda: «Ņemot vērā to, kāda ir priekšlikuma redakcija, tas nozīmē tabakas izstrādājumu jebkādas izvietošanas aizliegumu tirdzniecības vietās, izņemot specializētos veikalus, - nevis tirdzniecības nodalīšanu no pārējām precēm. Šā priekšlikuma pieņemšanas rezultātā legālie tabakas produkti nonāk identiskā pozīcijā kā nelegālie tirgus produkti.»

Lasot pašreiz virzīto likuma panta redakciju, nākas saprast, ka tabakas izstrādājumi nevis nedrīkst būt izvietoti pircējam redzamā vietā, bet gan ka tie vispār nedrīkst atrasties tirdzniecības vietā, turklāt nav arī skaidrs, kas domāts ar tirdzniecības vietu - tirdzniecības zāle vai visas veikala telpas, ieskaitot saimniecības daļu.

Viens no priekšlikuma iesniedzējiem deputāts Vitālijs Orlovs uz Dienas jautājumu, kā tad pareizi jāizprot iecerētā norma, nespēja sniegt konkrētu atbildi, vien norādīja: «Ja, jūsuprāt, šis priekšlikums aizliedz tabakas izstrādājumu izvietošanu vispār, mums tas būs jālabo, jo mans mērķis ir panākt, ka tabakas izstrādājumus tirdzniecības vietās aizliegts izvietot redzamās vietās, nevis aizliegt to tirdzniecību vispār.» Pēc V. Orlova teiktā, pagaidām gan nevienam deputātam un arī ne parlamenta Juridiskajam birojam diskusijās nav radies šāds jautājums, tomēr deputāts solīja šo niansi vēlreiz noskaidrot konsultācijās ar speciālistiem, piekrītot, ka ir svarīgi likuma gala versijā iestrādāt skaidri definētu normu, kuru nav iespējams interpretēt dažādi.

V. Orlovs arī neredz problēmu iecerēto kārtību ieviest bez apjomīgiem izdevumiem gan lielveikalos, gan mazajos veikalos. Viņš arī atgādina, ka uzņēmējiem tiks dots pietiekami ilgs laiks sagatavoties jaunajai kārtībai, jo tās spēkā stāšanās paredzēta tikai 2018. gada 1. jūlijā.

Saraksts uz letes, cigaretes kastē

«Ja patiešām stāsies spēkā kārtība, kāda tā ir pašreizējā redakcijā, man būs vajadzīgs papildus speciāls pārdevējs, kurš skraidīs uz noliktavu pēc cigaretēm ik reizi, kad klients tās prasīs. Mana pieredze liecina, ka cigaretes pērk katrs otrais pircējs, turklāt cigarešu pircējiem nav vajadzīga reklāma vai cenu lapa - pircējs skaidri zina marku, kuru vēlas nopirkt, un to arī prasa. Bet ja man rindā stāvēs pieci cilvēki un kasierim būs jāskrien pēc cigaretēm? Deputāti Rīgā jau tikai nobalso, bet tos «čiekurus» no klientiem pēc tam saņemam mēs,» Dienai vaļsirdīgi pauda Gunārs Streļecs, kuram pieder trīs veikali Jaunjelgavas novadā, kā arī pa vienam Neretā un Vecumnieku novadā, kas pazīstami ar zīmolu Aibe.

Taču, ja arī cigaretes nedrīkstēs būt tikai redzamas pircējam, kā sakās iecerējuši deputāti, G. Streļecs neuzskata, ka šis ierobežojums veicinās smēķēšanas mazināšanos. Pēc viņa teiktā, jebkurā gadījumā tas būs tikai papildu apgrūtinājums veikalniekam, jo vismaz viņam būs jāpārveido kases zona tā, lai pircējiem neredzamā vietā izvietotu tabakas izstrādājumus. «Protams, izdarīt to var. Tādu kārtību esmu redzējis Lielbritānijā, taču tās ir papildu izmaksas. Bet cigaretes man gandrīz nekādu peļņu nenes - piecus septiņus centus no vienas paciņas,» pauž G. Streļecs.

Degvielas tirgotāja Virši-A izpilddirektors Jānis Priedītis akcentē, ka nosacījumiem jāattiecas vienlīdzīgi gan uz mazumtirgotājiem, gan lielveikaliem, taču šī grozījumu redakcija faktiski liegs iespēju tirgot tabakas izstrādājumus lielākajā daļā degvielas uzpildes staciju.

«Patlaban nav skaidrības, kā jaunie grozījumi būtu jārealizē - vai tie pieļautu tabakas izstrādājumu tirdzniecību, tiem paredzot atsevišķu vietu veikalā vai speciāli tabakas izstrādājumu uzglabāšanai paredzētu slēgtu iekārtu, kuru izvietot kases zonas tuvumā. Jebkurā gadījumā tas radītu vai nu papildu izdevumus, vai būtiskus zaudējumus. Rezultātā lielākais zaudētājs būs tieši klients. Jāuzsver, ka gadījumā, ja spēsim atsevišķās degvielas uzpildes stacijās īstenot šādu tirdzniecības veidu, klientu apkalpošana ievērojami ieilgs un rezultātā neparocīgāk iepirkties kļūs arī tiem klientiem, kuri neiegādājas tabakas izstrādājumus,» uzsver Jānis Priedītis. Tā kā Virši-A darbojas lielākajā daļā Latvijas teritorijas, šo grozījumu pieņemšana diemžēl liktu pārskatīt reģionālo degvielas uzpildes staciju rentabilitāti, uzsver J. Priedītis.

Savukārt SIA Maxima Latvija korporatīvo attiecību vadītājs Ivars Svilāns uzsver: «Ja regulējums šajā redakcijā tiks pieņemts, Maxima Latvija veikalos tiks veikti visi nepieciešamie darbi, lai to ievērotu. Tas, ko veiksim, būs gan tehniskie darbi, lai pielāgotu plauktus, gan darbinieku apmācības. Ceram, ka tirgotājiem tiks dots samērīgs laiks, lai pielāgotos šīm pārmaiņām, jo tirdzniecības industrija ir sarežģīta un jebkura pārmaiņa prasa gan investīcijas, gan papildu darbinieku noslodzi veikalos.»

Nelegāļi gavilē

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš akcentē, ka iecere ir kārtējais apgrūtinājums uzņēmējiem un veicinās nelegālā rūpala darboņu aktivizēšanos. «Tiklīdz legālajam biznesam parādās kādi papildu ierobežojumi, tas uzreiz atvieglo dzīvi un peļņas iespējas nelegālajam biznesam. Iecerēto grozījumu mērķis, protams, ir pareizs - par veselību jārūpējas, un pīpēt nav labi! Tomēr šaubos, vai šis ierobežojums dos kādu rezultātu,» uzskata J. Endziņš. Pēc viņa teiktā, Latvijā ir pārāk daudz regulējumu un izmaiņu, mazie uzņēmēji bieži pat nevar izsekot visām prasībām un nereti nezināšanas dēļ cieš, tāpēc jācer, ka arī šajā gadījumā nebūs situāciju, ka mazie veikalnieki tiks sodīti, jo nebūs zinājuši par jauno kārtību.

Pagaidām gan vēl ir pāragri runāt par iespējamo sodīšanu, jo nekur nav atrunāts, kurš šo prasību izpildi kontrolēs un kāds būs piemērojamais sods par pārkāpumu. V. Orlovs gan atzīmē, ka par soda sankcijām tiks lemts jau pēc tirdzniecības ierobežojumu apstiprināšanas, tās nosakot Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Viņš gan nezināja teikt, kura institūcija būs tā, kas kontrolēs cigarešu izvietošanas kārtības ievērošanu, taču uzsvēra: «Vislabāko kontroli nodrošina konkurenti. Pat ne pircēji vai kāds cits, bet tieši konkurenti.» Deputāts arī piebilda, ka pārkāpuma protokolu varēs noformēt jebkurš policists, kurš konkrētā tirdzniecības vietā konstatēs pārkāpumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Iecere, par kuru diskutē

Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu un to preču zīmju izvietošana mazumtirdzniecības vietās ir aizliegta.
Šis ierobežojums neattiecas uz tādām tirdzniecības vietām, kuru pamatnodarbošanās ir šo izstrādājumu tirdzniecība un kurās ieeja notiek pa atsevišķu ieeju un kuros izstrādājumi un to preču zīmes nav redzamas ārpus tirdzniecības vietas.
Lai nodrošinātu patērētāju informēšanu par tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu pieejamību un cenām, mazumtirdzniecības punktā tiek izvietota cenu lapa.
Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta centienus mazināt smēķēšanas izplatību Latvijā, tomēr uzskata, ka pašreizējais priekšlikums nav pietiekami izdiskutēts un var radīt būtiskus riskus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?