Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Lēmums aiziet no ES sašķēlis Lielbritāniju

Lielbritānija ir totāli sašķelta un politiski paralizēta pēc 23. jūnijā notikušajā referendumā pieņemtā lēmuma izstāties no Eiropas Savienības (ES), kuras sastāvā Apvienotā Karaliste ir kopš 1973. gada. Valdošajai Konservatīvajai partijai jāizvēlas jauns līderis, kuram būs jāstājas premjerministra amatā un jāinformē Brisele par britu vēlmi atstāt ES. Jaunā valdības vadītāja izraudzīšanās var prasīt mēnešus, bet no kontinenta jau atskan aicinājumi pēc iespējas drīz sākt sarunas starp Lielbritāniju un ES.

Skoti draud bloķēt

Par Lielbritānijas aiziešanu no ES nobalsoja 51,9% britu, piespiežot atkāpties līdzšinējo premjeru Deividu Kemeronu, kurš bija balsojuma iniciators, bet pats mudināja vēlētājus atbalstīt valsts palikšanu Savienībā. Kopš pagājušās piektdienas, kad D. Kemerons paziņoja par demisiju, viņš ir klusējis.

No publikas izvairās arī viens no izstāšanās nometnes līderiem Boriss Džonsons, kurš ir favorīts cīņā par vakanto Konservatīvās partijas vadītāja krēslu. Laikraksts The Sunday Times vēsta, ka B. Džonsonam atbalstu paudis tieslietu ministrs Maikls Govs, kurš pirms referenduma aģitēja par valsts izstāšanos no ES.

Izdevums arī informē, ka cīņā par partijas vadītāja amatu iesaistīšoties iekšlietu ministre Terēza Meja, kuru, visticamāk, atbalstīšot D. Kemerona sabiedrotie. Arī viņa iestājās par Lielbritānijas palikšanu ES, bet pirmsreferenduma laikā neaģitēja tik aktīvi kā D. Kemerons un finanšu ministrs Džordžs Osborns, kura cerības kļūt nākamo konservatīvo partijas līderi izgaisināja balsojuma iznākums.

Bijušais Konservatīvās partijas vadītājs Dankans Smits uzskata, ka nākamajam Lielbritānijas premjerministram jābūt no izstāšanās atbalstītāju nometnes. Viņš raidsabiedrībai BBC sacīja, ka sabiedrības daļai, kas atbalstīja Lielbritānijas aiziešanu no ES, būtu «ļoti sarežģīti» pieņemt līderi, kuram ir pretēja nostāja.

Referenduma iznākums izraisījis pamatīgu viļņošanos arī lielākajā opozīcijas spēkā - Leiboristu partijā. Par aiziešanu no partijas veidotās ēnu valdības svētdien paziņoja vismaz septiņi ministri pēc tam, kad leiboristu līderis Džeremijs Korbins atlaida ārlietu ministru Hilariju Benu, kurš kritizēja viņa «nepārliecinošo» kampaņu pirms referenduma.

Savukārt Skotijas premjerministre Nikola Stērdžena svētdien brīdināja, ka reģiona parlaments varētu bloķēt Lielbritānijas izstāšanos no ES. Skotijā vairākums - 62% - referenduma dalībnieku atbalstījuši Lielbritānijas palikšanu ES. Viņa arī pieļāvusi, ka Skotijā varētu notikt vēl viens balsojums par reģiona neatkarību.

Merkele mudina padomāt

Lai varētu iedarbināt kādas ES dalībvalsts izstāšanās sarunu procesu, šīs valsts valdībai ir jāvēršas pie Briseles ar oficiālu paziņojumu. Līdz ar demisiju D. Kemerons ir atteicies to darīt, bet viņa pēctecis vēl nav izraudzīts, tāpēc nav skaidrs, kad sarunu process varētu sākties.

Tomēr daži ES līderi sagaida, ka tas notiks nekavējoties. Eiropas Parlamenta vadītājs Martins Šulcs intervijā vācu laikrakstam Bild am Sonntag sacīja, ka piemērotākais laiks Lielbritānijas paziņojumam būtu otrdien Briselē sasauktais ES dalībvalstu vadītāju ārkārtas samits. Arī Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers paziņojis, ka Lielbritānijas un ES šķiršanās procesam jāsākas tūlīt.

Vācijas kanclere Angela Merkele aicinājusi saglabāt vēsu prātu un neko nesasteigt. «Politiķiem Londonā ir atbildība vēlreiz apdomāties par aiziešanas sekām,» A. Merkeles biroja vadītājs Pēters Altmeiers sacīja izdevumam RND. «Ja briti patiešām aizies, tas būs smags pavērsiens ar plašām sekām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?