Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Leo beidzot labākais

Amerikas Kinoakadēmijas 88. Oskara balvas pasniegšanas ceremonija svētdien, 28. februārī, kļuva par Leonardo di Kaprio triumfa nakti, viņš beidzot ieguvis ilgi gaidīto labākā aktiera titulu. Šī bija di Kaprio sestā nominācija prestižākajam kinoindustrijas apbalvojumam, ceturtā reize, kad viņš balvai izvirzīts par sniegumu galvenajā lomā.

Lai gan mednieka Hjū Glāsa attēlojums filmā Cilvēks, kurš izdzīvoja/The Revenant netiek uzskatīts par aktiera izcilāko darbu, tieši šī bija ceremonijas visvairāk gaidītā zelta statuete. «Es šo vakaru neuztveru kā pašsaprotamu,» savā pateicības runā atzīmēja di Kaprio.

Filma Cilvēks, kurš izdzīvoja bija Oskara nomināciju līdere un pretendēja uz balvām 12 kategorijās. Kinolentes režisors Alehandro Gonsaless Injarritu otro gadu pēc kārtas saņēma Oskara balvu par labāko režiju (iepriekš Kinoakadēmijas vēsturē tas noticis 1950. gadā, kad balvu saņēma režisors Džozefs L. Mankevičs par filmu Viss par Ievu/All About Eve). Vēl vienu vēsturisku Oskaru rekordu uzstādīja filmas operators Emanuels Ļubeckis, kurš trešo gadu pēc kārtas saņēma balvu par labāko operatora darbu (iepriekš par filmām Gravitāte/Gravity un Putncilvēks/Birdman).

Aizvadītā gada kinoindustrijas kaislības, kas virmoja ap sieviešu tiesībām un dzimumu līdztiesību, šoreiz Oskaru ceremonijā nomainīja rasu daudzveidības problemātika (šogad uz balvām nepretendēja neviens melnādainais filmu veidotājs). «Viņi tevi nedzird, viņi tikai redz tavu ādas krāsu,» tekstu no savas filmas Cilvēks, kurš izdzīvoja citēja Alehandro G. Injarritu. «Mūsu paaudzei ir lieliska iespēja atbrīvoties no aizspriedumiem un cilšu domāšanas, panākt, ka ādas krāsa kļūst tikpat nesvarīga kā matu garums.»

Raidlaiks dāsni tika veltīts arī citiem sociāli politiskajiem jautājumiem. Par vienu no vakara emocionālajām kulminācijām kļuva ar stāvovācijām uzņemtais ASV viceprezidenta Džo Baidena pieteikums Lēdijas Gāgas izpildītajai dziesmai Til It Happens to You no dokumentālās filmas The Hunting Ground, kas stāsta par seksuālo vardarbību ASV koledžās. «Mums jāmaina kultūra, lai nevienam vardarbības upurim sev nebūtu jāuzdod jautājums - ko es izdarīju nepareizi?» ceremonijā izskanējušo politisko uzsaukumu klāstu papildināja Baidens.

Par Oskaru nakts lielāko pārsteigumu kļuva kinolentes Uzmanības centrā/Spotlight uzvara Labākās filmas kategorijā. Režisora Toma Makartija un izcilās aktieru komandas (Maikls Kītons, Marks Rufalo, Reičela Makadamsa, Līvs Šreibers u. c.) kopdarbs, kas stāsta par izdevuma The Boston Globe žurnālistu atklāto katoļu baznīcas pedofilijas skandālu, saņēma apbalvojumu arī par labāko oriģinālo scenāriju.

Otrs vakara pārsteigums - Marka Rilansa (Spiegu tilts/Bridge of Spies) triumfs kategorijā Labākais aktieris otrā plāna lomā (favorīts bija Silvestrs Stallone par Rokija lomu filmā Krīds/Creed). Par labāko aktrisi ceremonijā tika atzīta Brī Larsone par lomu drāmā Istaba/Room, bet Oskaru par labāko sniegumu otrā plāna lomā saņēma Alīsija Vīkandere (Dāņu meitene/The Danish Girl).

Par līderi zeltīto statuešu skaita ziņā kļuva austrāliešu režisora Džordža Millera distopiskā kinolente Trakais Makss. Skarbais ceļš/Mad Max. Fury Road, kas Oskara balvu saņēma gandrīz visās «tehniskajās» kategorijās - Labākie kostīmi, vizuālais dizains, grims, montāža, skaņa un skaņas montāža.

Par labāko ārzemju filmu tika atzīta ungāru izcelsmes režisora Lāslo Nemeša Saula dēls/Son of Saul, kura gada sākumā saņēma arī Zelta globusa balvu. Savukārt labākās dokumentālās filmas godu ieguva britu kinolente Eimija/Amy par dziedātāju Eimiju Vainhausu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Laureāti

Filma - Uzmanības centrā
Režisors - Alehandro Gonsaless Injarritu, Cilvēks, kurš izdzīvoja
Aktieris - Leonardo di Kaprio, Cilvēks, kurš izdzīvoja
Aktrise - Brī Larsone, Istaba
Aktieris otrā plāna lomā - Marks Rilanss, Spiegu tilts
Aktrise otrā plāna lomā - Alīsija Vīkandere, Dāņu meitene
Pilns saraksts - oscar.go.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?