Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Līdz Jaungadam nepaspēs

Dažāda garuma rindas pie SIA Rīgas satiksme (RS) klientu apkalpošanas centriem, kurās nākas stāvēt reizēm pat vairākas stundas, liecina, ka iedzīvotāju interese par iespēju noformēt rīdzinieka karti ir lielāka nekā uzņēmuma gatavība šo pakalpojumu nodrošināt. To atzinis arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), tāpēc iecerētā biļešu cenu diferenciācija no 1.

janvāra nenotiks - neatkarīgi no deklarēšanās vietas nākamā gada janvārī un februārī biļetes cena Rīgā būs 60 eirocentu, kas ir mazāk nekā līdz šim. Pēc tam gan citās pašvaldībās deklarētajiem būs jāmaksā 1,20 eiro par braucienu, protams, ja noteikumi vispār stāsies spēkā. Kā zināms, Rīgas domes (RD) ieplānotā biļešu cenu politika izraisījusi daudzu citu pašvaldību iedzīvotāju sašutumu.

Vēl gaida 30 tūkstošus

Acīmredzot risks, ka pārāk daudz cilvēku var palikt bez kartēm un tātad atlaidēm, ir pārāk liels, ja reiz N. Ušakovs pirmdien sev raksturīgajā stilā - vispirms sociālajos tīklos, pēc tam ar domes relīzi paziņoja, ka janvārī un februārī 60 eirocentu biļetes būs pilnīgi visiem pasažieriem. Dome par to lēma tikai vakar - dienu pēc šī paziņojuma izplatīšanas. Līdz tam tiks pasludināts divu mēnešu pārejas periods. Tomēr iepriekš solītā iespēja vienu mēnesi saņemt e-talonu bez maksas, ja deklarēsies Rīgā, attieksies tikai uz tiem, kas to izdarīs līdz 31. decembrim. Domes sēdē, kas notika nākamajā dienā pēc mēra paziņojuma, RD Satiksmes departamenta pārstāvji skaidroja, ka karti šogad nepaspēs izdot apmēram 30 tūkstošiem cilvēku, bet no RS saņemts apliecinājums, ka divos mēnešos šādu skaitu spēs apkalpot. Lēmums divus mēnešus ļaut visiem braukt lētāk ienesīšot 400 000 eiro zaudējumus, tomēr tos vēl aprēķināšot pēc pārejas perioda beigām. Savukārt Vienotības frakcijas vadītāja Sarmīte Ēlerte mēģināja noskaidrot, kāpēc šāds domes lēmums tiek pieņemts burtiski pāris dienu pirms Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinuma sniegšanas par novembrī pieņemto noteikumu redakciju. Viņa pieļāva, ka VARAM vērtējums varētu būt tikpat negatīvs kā iepriekšējais, kas tika saņemts 8. novembrī. Pēc tam dome pieņēma citu noteikumu redakciju, kurā, lai apietu likuma aizliegumu piešķirt atlaidi tikai uz deklarētās dzīvesvietas pamata, pievienoja normu, ka tas attiecas uz iedzīvotājiem līdz 75 gadiem. Kā zināms, pensionāri Rīgā jau vairākus gadus sabiedriskajā transportā brauc bez maksas.

Rindas garums mainās

Rīgas satiksmes dati liecina, ka līdz vakardienas rītam saņemti aptuveni 114 tūkstoši pieteikumu rīdzinieka kartes un rīdzinieka statusa saņemšanai, izgatavots 67 tūkstoši karšu, bet apmēram 18 000 pasažieru jau ir personalizētie e-taloni, tāpēc viņiem tikai vajadzēja apstiprināt rīdzinieka statusu, stāsta RS preses sekretārs Viktors Zaķis. Uz karšu izgatavošanu jāgaida tiem, kas pieteikušies internetā. Tiem, kas izstāv rindas, otrreiz uz klientu centru nav jānāk, jo karti izgatavo uzreiz, bet ar to izskaidrojams diezgan ilgais viena klienta apkalpošanas laiks - ap 10 minūtēm. Ir vietas, kur gaidīšana var notikt iekštelpās, taču, piemēram, autoostas priekšā pie nelielā kioska, kurā strādā divas RS darbinieces, nākas gaidīt ārpusē. Diena novēroja, ka arī šeit rindas garums ir svārstīgs - ja vienā vakarā pie durvīm gaidīja četri cilvēki un kopumā rīdzinieka statusa apstiprināšana prasīja ne vairāk kā 20 minūšu, nākamajā rītā tai pašā vietā rindā stāvēja 14 cilvēku. Līdzīga aina bija vērojama arī Centrāltirgū atvērajā apkalpošanas punktā - pēc astoņiem vakarā cilvēku bija samērā maz, bet nākamajā rītā jau pirms deviņiem sastājušies ap 20 rīdzinieku. V. Zaķis atzīst, ka nevar dot padomu, uz kuriem punktiem un cikos doties būtu izdevīgāk, jo tad var gadīties, ka tieši uz turieni aiziet daudz cilvēku un atkal izveidojas rinda. RS pārstāvis zināja teikt, ka ir gadījumi, kad patiešām cilvēki rindā stāvējuši divas un pat trīs stundas, tomēr vidējais ilgums, ko nākas pavadīt rindā, esot līdz 30 minūtēm.

Dienas novērojumi liecina, ka, noformējot rīdzinieka statusu, var gadīties arī aizķeršanās, piemēram, bijušajiem studentiem var izrādīties, ka statuss nav anulēts automātiski, kavējot rīdzinieka statusa apstiprināšanu internetā. V. Zaķis gan skaidroja, ka tā nav sistēma, bet, visticamāk, kļūme. Darbinieces, vismaz vakarā, strādāja visai relaksēti, iedzerot arī tēju, taču nevar noliegt, ka apkalpošana notika ļoti laipni.

Paplašina pieejamību

Konstatējot, ka rīdzinieka karšu izsniegšana notiek lēni, RS atvēra klientu apkalpošanas punktus arī izpilddirekciju un SIA Rīgas namu pārvaldnieks telpās dažādās pilsētas vietās. Vienības gatvē 117a šodien atklāj jaunu RS klientu apkalpošanas centru. Pagarināti karšu izsniegšanas vietu darbalaiki, un tās strādās gan pārceltajā darbdienā 28. decembrī, gan pārceltajās brīvdienās 23. un 30. decembrī. Paplašināts arī banku loks, ar kuru internetbanku starpniecību iespējams autorizēties kartes noformēšanai - tagad to var ne tikai personas, kurām ir elektroniskais paraksts, bet arī Citadeles, Nordea, SEB un Swedbank klienti. Izmantojot šīs iespējas, pēc tam, kad rīdzinieka karte būs izgatavota, klients saņems e-pastu vai SMS ar informāciju, kad un uz kuru apkalpošanas centru jānāk tai pakaļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?