Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Lielupē izveidojies stāvkrasts

Atšķirībā no Gaujas Lielupei krasa gultnes maiņa nav raksturīga - tā pludmales noskalošanu un krasta nogruvumu Vakarbuļļos vērtē Dabas aizsardzības pārvaldes Aizsargājamo Dabas teritoriju departamenta dabas izglītības, saziņas un kontroles nodaļas vadītājs Andris Širovs. Eksperts uzskata, ka, visticamāk, nogruvumu izraisījusi sēkļa spridzināšana Lielupes grīvā pirms dažām dienām. Viņš brīdina, ka ziņkārīgajiem iedzīvotājiem tomēr nevajadzētu mēģināt rāpties pa stāvo krastu, jo tas var būt bīstami.

Sēkli Lielupes grīvā pagājušās nedēļas nogalē saspridzināja, lai novērstu plūdu draudus. Pēc tam upē izveidojās aptuveni 20 metru plata divus metrus dziļa eja. Rezultātā straume noskaloja 30 metru krasta joslas, nolauza daudzas priedes, kā arī izgrauza trīs metrus dziļu gultni. «Izraujot robu, liela ūdens masa pa to gāzās jūrā. Krasta nogruvumi ir pāris metru augsti. Spridzinot sēkli, nevienam neienāca prātā, ka tādas varētu būt sekas, un tajā brīdī efekts bija labs - ūdens līmenis kritās. Tiesa, gāja bojā diezgan daudz zivju,» stāsta A. Širovs. Lai arī krasta nogruvums noticis Piejūras dabas parka teritorijā, būtisks kaitējums biotopiem nav nodarīts. Tagad galvenais ir panākt drošību šajā apkārtnē, jo jaunizveidotos stāvos krastus aplūkot dodas ģimenes ar bērniem. Vajadzīgi norobežojumi, brīdinājuma zīmes, iespējams, arī policijas patruļas. Nedrīkst pieļaut, ka cilvēki pieietu par tuvu nogruvuma vietai. Rīgas domes izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis apliecināja, ka Pārdaugavas izpilddirektors Māris Kalve devies novērtēt situāciju un pēc tam vajadzības gadījumā aicinās palīgā pašvaldības policiju.

Atšķiras speciālistu viedokļi par to, vai sēkļa spridzināšana Lielupes grīvā bija vajadzīga. Jūrmalas glābšanas dienesta instruktors Pēteris Pētersons LETA izteicies - ja sēklis nebūtu saspridzināts, Lielupe ceļu uz jūru varētu izlauzt citā vietā, kur tiktu apdraudēti cilvēki. «Vēl daži šādi plūdi, un Lielupe jūrā ieplūdīs pavisam taisni, nevis kā tagad - ar līkumu,» brīdināja instruktors. A. Širovs piekrīt, ka tā varēja notikt, tomēr uzskata, ka spridzināšana nav bijusi līdz galam pārdomāta. Viņš pieļauj, ka stāvkrasts ar laiku varētu nogludināties un krastu nevajadzēs īpaši nostiprināt, jo tuvumā nav dzīvojamo māju un ceļu, ko varētu apdraudēt tālāka krasta brukšana. Turklāt jaunā upes gultne ir dziļāka, tāpēc nostiprināšana varētu būt sarežģīta. «Lielais ūdens daudzums ir noskrējis, īpaši bažīties nevajag,» mierināja A. Širovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?