Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Māja, ceļš, mīlestība vai dziesma

Linda Liepiņa

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī aktrisi, režisori, Sanktpēterburgas Skatuves mākslu institūta profesori Jeļenu Čornaju sauc par savējo. Kopā ar režisoru Igoru Koņajevu viņa sagatavojusi aktieru kursu. «Pirms sešiem gadiem teātrim bija smags laiks. Remonts. Trupa fiziski bija novecojusi, jaunākajam aktierim - ap trīsdesmit. Vēl mazliet - un teātra varētu arī nebūt. Jaunas asinis bija nepieciešamas,» atceras režisore. Jaunais aktieru kurss izrādījās laimīgā loze. Jeļena Čornaja nenoliedz, ka sākums bijis grūts, jo, piemēram, daudzi no topošajiem aktieriem krieviski runāja ar akcentu. Bet entuziasms bija liels, vēlme spēlēt - milzīga, un jau pirmajos kursos tapa izrādes, daudzi studiju laikā «ielēca» lomās. «Tā ir interesanta un auglīga sadarbība, bagātināšanās,» ir pārliecināta J. Čornaja un lepojas, ka visi 15 viņas studenti tagad strādā Rīgas Krievu teātrī.

«Darbs Rīgā nav tikai mana izvēle. Esmu atbildīga par saviem audzēkņiem, viņu karjeru,» saka režisore, kura nu Rīgas Krievu teātrī iestudējusi izrādi Cilvēcisko kaislību laiks, kuras pamatā ir krievu rakstnieka Ivana Turgeņeva daiļrade. Pirmizrāde - sestdien, 19. martā.

Klasika J. Čornajai nav nekas svešs, iepriekš viņa Rīgas Krievu teātrī režisējusi tādas izrādes kā Tikšanās lai arī notika, bet... pēc A. Čehova stāstiem, Pusaudzis pēc F. Dostojevska romāna, tapis arī iestudējums pēc M. Ļermontova stāsta Kņaze Meri. «Turgeņevs - tā ir lieliska psiholoģiskā teātra skola jaunajiem aktieriem. Bet klasika vajadzīga arī skatītājiem. Publikai jādzird laba valoda,» tā savu izvēli izrādes Cilvēcisko kaislību laiks sakarā komentē J. Čornaja. Šis iestudējums veidots pēc vairākiem krājuma Mednieka piezīmes stāstiem, kuros Turgeņevs, pats gan būdams kaislīgs mednieks, rakstīja nevis par medībām, bet par satiktajiem cilvēkiem. Izrādē uzmanības centrā ir neparasta mīlestība un postoša kaislība, dvēseli attīroša dziesma, kas iemieso cilvēka ticību skaistajam un līdzcietībai. «Starp citu, pirmie, kas novērtēja Turgeņevu, bija franči un amerikāņi. Asi, dramatiski un arī dažbrīd ekscentriski,» tā Turgeņeva daiļradi raksturo režisore.

Līdz ar jaunajiem aktieriem uz skatuves izrādē būs arī viņu pieredzējušie kolēģi. «Mednieka lomu spēlē aktieris Leonīds Lencs, kas burtiski ir kā radīts, lai uz skatuves atspoguļotu cilvēka prātu un pieredzi. Man ir interesanti sadarboties ar dažādu paaudžu aktieriem. Protams, ar jaunajiem ir vieglāk, jo viņi ir manējie. Varu teikt viņiem tiešāk un nesaudzīgāk, bet ar pieredzes bagātajiem ir jāievēro distance, jābūt ļoti tolerantai,» stāsta režisore. «Taču rezultātam jābūt vienotam, lai skatītājam ir interesanti, lai viņš var attīrīt dvēseli. Teātris - tas ir līdzpārdzīvojums. Ir jābūt iespējai izrādes laikā smieties, ir jābūt klusumam, lai dzird adatu nokrītam, un nav jākautrējas no asarām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?