Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Mājas pircējs ar noslēpumu

Rīgas domes rīkotajā Grēcinieku ielas 34 ēkas izsolē uzvarējusi SIA Doreks, kura reģistrēta ar 2000 latu pamatkapitālu un kuras juridiskā adrese ir dzīvoklis Vecmīlgrāvī. Tas raisījis opozīcijā esošās Vienotības šaubas, vai pircējs patiesībā nav fiktīva persona. Domes amatpersonas mierina, ka ir iemaksāta drošības nauda, bet pats darījums vēl nav noticis un līgumu parakstīs tikai pēc visas summas saņemšanas.

Nesen bija veikals

Uz ēku Grēcinieku ielā, kurā pagaidām vēl atrodas poliklīnika, pieteicās trīs pretendenti, un to par 2,24 miljoniem latu nosolīja SIA Doreks. Uzņēmuma mājaslapā apgalvots, ka tas dibināts 2010. gada 13. oktobrī, kaut gan SIA Lursoft dati liecina par ko citu - reģistrācijas datums ir 2000. gada 22. jūnijs, bet ieraksts Komercreģistrā veikts četrus gadus vēlāk - 2004. gada 19. jūlijā. Pamatkapitāls Ls 2000 reģistrēts 2009. gadā. Reģistrētie darbības veidi ir īpašu preču vairumtirdzniecības starpnieku darbība, datoru un programmatūras mazumtirdzniecība, sava vai nomāta īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana, kā arī grāmatvedības un audita pakalpojumi un konsultēšana nodokļu jautājumos. Firmas vienīgais īpašnieks ir 1929. gadā dzimušais Aleksandrs Savickis, kuram pieder vēl viens uzņēmums ar to pašu juridisko adresi un tādu pašu Ls 2000 pamatkapitālu - SIA Ūdensrozes bruņinieks. Tā reģistrētais darbības veids ir nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana. SIA Doreks valdes loceklis ir 1984. gadā dzimušais Dmitrijs Smetaņins. Uzņēmuma apgrozījums 2011. gadā (pēdējā, par kuru Lursoft pieejami dati) bijis Ls 2997, un tas strādājis ar nepilnu 40 tūkstošu latu zaudējumiem, nodarbinot divus cilvēkus. Tieši šie dati mudinājuši Vienotību izplatīt paziņojumu, kurā izteiktas aizdomas, vai aiz darījuma neslēpjas kāda shēma.

SIA Doreks līdz vēl nesenam laikam piederēja datoru servisa centrs Dorex pašā Vecrīgas sirdī - Jaunielā pie Doma laukuma. Zvanot pa mājaslapā norādīto tālruņa numuru, atskanēja paziņojums, ka šim abonentam atslēgta pieeja ienākošajiem zvaniem. Diena konstatēja, ka no datorcentra palikusi vien izkārtne un pastkastīte. Drīz šajā vietā durvis vērs veikals Latvijas delikateses, un sastaptais šī veikala pārstāvis atzina, ka par datorcentru neko nezinot.

Kad Dienai beidzot izdevās sazināties ar SIA Doreks valdes locekli Dmitriju Smetaņinu, viņš nebija īpaši runīgs, lielākoties atbildot, ka neatbildēs, bet solot informēt par plāniem. D. Smetaņins apliecināja, ka ēka tikšot attīstīta «labā virzienā», ko pagaidām nevarot atklāt, un nauda, kas tikšot iemaksāta, esot «vietējā latviešu nauda». Jautāts, kā tik mazs uzņēmums varēja nopirkt tik lielu ēku, D. Smetaņins norādīja, ka Latvijā lielākajai daļai uzņēmumu esot Ls 2000 pamatkapitāls. «Problēmu nav,» uzsvēra D. Smetaņins, kurš vienlaikus ir arī viesnīcas Avalon Hotel direktors. Ar Avalon Grēcinieku ielas projektam neesot sakara.

Nav iemesla atteikt

Par pilsētas īpašumiem atbildīgās amatpersonas pagaidām satraukumu neizrāda, jo izsoles dalībnieki ir iemaksājuši drošības naudu 10% apmērā no sākumcenas, tātad gadījumā, ja divu nedēļu laikā no izsoles brīža visa summa netiks samaksāta, pilsētas kasē paliks apmēram Ls 200 000. «Visa izsoles procedūra ir kā sirds operācija - absolūta sterilitāte,» apgalvoja Rīgas vicemērs un Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (GKR). Viņa partijas biedrs, domes Pilsētas īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs noraida Vienotības pārmetumu, ka izsoles noteikumos bijusi prasība samaksāt visu summu uzreiz, tādējādi samazinot pretendentu loku. «Tā varbūt bija 90. gadu sākumā, kad vispirms paraksta līgumu un tikai tad sāk meklēt naudu,» viņš stāsta. O. Burovs norāda, ka nevienā normatīvajā aktā nav aizliegts izsolē piedalīties firmai, kam pamatkapitāls ir Ls 2000, jo lielā drošības nauda ir garantija, lai izsoles pretendenti neveidotu krāpnieciskas shēmas.

Īpašums Grēcinieku ielā ir viens no trim nesen izsolītajiem. Ēku Pulkveža Brieža ielā 18 par Ls 457 000 iegādājās SIA Marno J, bet ēku Brīvības ielā 100 par Ls 534 000 nopirka SIA Medicīnas centrs Elite. Vienotība pārmetusi domes vadībai, ka janvārī par nepamatoti zemu cenu (Ls 77 000) pārdots īpašums Vienības gatvē 13, un šobrīd jaunais īpašnieks to pārdodot par trīsreiz augstāku cenu. Rīgas dome turpina rīkot īpašumu izsoles, un O. Burovs zināja teikt, ka uz īpašumu Birznieka-Upīša ielā pieteikušies pat seši pretendenti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?