Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Maksātnespējas likums jāmaina

Turpinot vakardienas, 11. februāra, Dienā publicētās slejas Jāizskauž izsoļu reiderisms tēmu, gribu uzsvērt, ka pašreizējā Maksātnespējas likuma redakcija neparedz administratoram tiesības vienpersoniski atzīt izsoli par nenotikušu, pat ja nekorektums ir acīmredzams. Atliek vien sakost zobus un noskatīties, kā vērtīgs īpašums tiek pārdots par 10% no tā vērtības, un noklausīties, ka negodprātīgie izsoles dalībnieki uzreiz pēc izsoles pārspriež, par cik īpašumu pārdos un kā sadalīs peļņu.

Ar šo problēmu saskāries pat nozares flagmanis - Latvijas krājbankas administrators. Ar tādām pašām problēmām sastopas arī zvērināti tiesu izpildītāji. Diemžēl tiesas, kurās administratori mēģinājuši panākt izsoles aktu neapstiprināšanu, nesaskata neko nepareizu situācijā, kad uz izsoli atnāk 12 dalībnieki, no kuriem tikai viens augstsirdīgi piekrīt iegādāties īpašumu par 10% tā vērtības, kamēr pārējie jau turpat izsoles zālē plāno, kā dalīs peļņu, ko iegūs, īpašumu pārdodot par faktisko vērtību.

Ko tad var darīt šādā situācijā? Maksātnespējas likums paredz arī alternatīvu iespēju - pārdot nekustamo īpašumu bez izsoles, bet tad jāsaņem visu kreditoru piekrišana. Šādos gadījumos bieži vismaz viens kreditors uzskata, ka, nerīkojot izsoli, administrators noteikti veiks blēdības, aizmirstot, ka administratora mērķis ir izsolīt īpašumu par iespējami augstāku cenu un norēķināties ar maksātnespējīgās personas vai uzņēmuma kreditoriem. Un tad maksātnespējas administratori spiesti paralēli saviem tiešajiem pienākumiem kļūt arī par mākleriem, tas ir, ar visām iespējamajām metodēm meklēt īpašumu pircējus un organizēt ar tiem individuālas pārrunas, lai sagatavotu šīm - otrajām - izsolēm.

Protams, tas ne tuvu nav ideāls risinājums. Tāpēc Maksātnespējas administratoru asociācija sagatavojusi un iesniegusi priekšlikumus vairāku grozījumu izdarīšanai Maksātnespējas likumā, tajā skaitā grozījumus saistībā ar izsoļu regulējumu.

Grozījumu būtība ir panākt regulējumu, ka administrators ar savu lēmumu būtu tiesīgs atzīt izsoli par nenotikušu, ja augstākā nosolītā cena nesasniegtu 50% no īpašuma vērtības. Šādā gadījumā administrators bez saskaņošanas ar kreditoriem būtu tiesīgs īpašumu pārdot par brīvu cenu, vairs nevienu izsoli nerīkojot. Būtiski, ka tas ir nevis administratora pienākums, bet tiesības, jo dažkārt īpašums patiešām nemaksā pat 50% no tā novērtējuma cenas, kas gan ir ļoti rets izņēmums. Šādos gadījumos administrators šīs savas tiesības var neizmantot. Ieteiktie grozījumi nodrošinātu, ka otrajā izsolē īpašums vai nu tiek pārdots vismaz par 50% no tā sākumcenas, vai arī administrators izmantotu tiesības to brīvi pārdot par tirgus cenu. Ieteiktie grozījumi paredz arī ieviest izsoļu dalības maksu 0,1% apmērā no izsoles sākumcenas, taču ne mazāku par Ls 50 un ne lielāku par Ls 200. Dalības maksa netiktu atmaksāta tiem izsoles pretendentiem, kuri ierastos uz izsoli, bet nepiedalītos solīšanā. Dalības maksa palīdzēs novērst situāciju, kad izsolē darbojas vairāki potenciālie reideri.

Tas, vai Administratoru asociācijas ierosinājumi gūs likumdevēja atbalstu, parādīs, vai likumdevējs Latvijā gatavs izskaust negodprātīgu iedzīvošanās praksi.

*Zvērināts advokāts, advokātu biroja O.Cers un J.Jurkāns partneris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?