Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Marka Rotko dvēseļu stāvokļu portretējumi audiovizuālā džeza projektā

Daudzpusīgs muzikāls cieņas apliecinājums Marka Rotko mākslas darbiem - The Washington Post rakstīja pēc latviešu audiovizuālā džeza projekta Rothko in Jazz pasaules pirmatskaņojuma, ar kuru Māris Briežkalns un viņa kvintets pagājušā gada 29. aprīlī uzstājās Vašingtonā, Kenedija centrā (John F. Kennedy Center for the Performing Arts). Tagad šis veikums ir iemūžināts CD ierakstā, kura nākšanu klajā kvintets svinēs, šo džeza un Marka Rotko gleznu audiovizuālo satikšanos ceļot priekšā plašākai publikai Latvijā, kinoteātrī Splendid Palace šovakar (17. maijā) plkst. 19.

«Māris Briežkalns un viņa kvintets lieliski pierāda to, ka latviešu džezs ir vairāk nekā dzīvs, tas ir kreatīvas, cilvēka garu raksturojošas enerģijas pārpilns. Latvija piesaka savu vietu pasaules kultūras telpā, un latviešu mūziķi noteikti ir ierindojami labāko pasaules izpildītāju vidū. Pacilājošs triumfs!» - tā, izbaudījis latviešu sagatavoto muzikāli vizuālo piedzīvojumu, toreiz izteicies Half Note Records producents, direktors Džefs Levensons.

Rothko in Jazz ir vērienīgas radošas sadarbības rezultāts, jo skaņdarbus pēc Māra Briežkalna lūguma projektam sakomponējuši desmit atzīti latviešu komponisti - Losandželosā dzīvojošā Lolita Ritmanis, Ēriks Ešenvalds, Arturs Maskats, Rihards Dubra, Pēteris Vasks, Jēkabs Jančevskis, Vilnis Šmīdbergs, Jēkabs Nīmanis, Georgs Pelēcis un Raimonds Pauls. Savukārt muzikālo vēstījumu koncertā džeza aranžējumos līdz klausītājiem aizveduši izcili džeza mūzikas meistari - Māra Briežkalna kvintetā līdz ar pašu tā izveidotāju pie sitaminstrumentiem spēlē Viktors Ritovs (taustiņinstrumenti), Gints Pabērzs (saksofoni), Edvīns Ozols (kontrabass) un Raimonds Macats (elektriskais čells, mutes harmonikas). Programma tiecas atspoguļot abstraktā ekspresionista Marka Rotko darbu noskaņu, ko pats mākslinieks dēvējis par «dvēseļu stāvokļu portretējumiem».

«Man šāda ideja bija jau sen, taču īstenojumu iespējamu darīja Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē - tas, ka bija ieinteresētība un līdzekļi Latvijas kultūras reprezentēšanai pasaulē. Es uzrunāju Marka Rotko mantiniekus, viņa dēls Kristofers Rotko atsūtīja četrdesmit gleznu lielizmēra reprodukcijas, no tām izvēlējāmies desmit,» stāsta Māris Briežkalns.

Projekta pamatā ir mūzikas un mākslas darbu sinerģija - katrs skaņdarbs sarakstīts saskaņā ar konkrētu Marka Rotko darbu. Lai pastiprinātu mākslu sintēzi, programmas atskaņošanas laikā koncertā šos Rotko darbus projicē uz lielformāta ekrāna. Piedalīsies arī iesaistītie komponisti, stāstot par projekta muzikālo pusi. Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja pārstāvis stāstīs par Rotko daiļradi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?