Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Maršrutus pārņems, tomēr kār tību nesola

Rīgā kursējošo mikroautobusu nomaiņa rit jau vairākus mēnešus, bet ne tik gludi, kā tika prognozēts sākumā. Jaunie mikroautobusi nekursē pēc grafika, bet daudz retāk. Tikmēr strauji vairojas tā dēvētie neregulārie pārvadātāji, kas galvenokārt ir pārvadātāju konkursā zaudējušās firmas vai uz to bāzes izveidoti jauni uzņēmumi.

SIA Rīgas mikroautobusu satiksme (RMS) vadītājs Vitālijs Komars skaidri pasaka, ka, pārņemot arī pārējos maršrutus, līdzšinējie kustības saraksti netiks ievēroti līdz brīdim, kamēr neregulārie pārvadātāji nebūs izskausti. Rīgas domes Satiksmes un transporta komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks šādu paziņojumu sauc par nepieļaujamu, bet vienīgo risinājumu saskata likuma grozījumos.

Gaida 40 minūtes

Pēc uzvaras Rīgas domes iepirkumu konkursā RMS solīja pakāpeniski pārņemt maršrutus no līdzšinējiem pārvadātājiem, un tas arī tiek darīts. Tomēr pasažieriem, kuri pieraduši pie noteikta kustības grafika, nākas vilties - mikroautobusi to neievēro. Savu stāstu Dienai uzticēja kāda lasītāja. Viņa atzīst, ka jaunie mikroautobusi ir ērti, tīri, komfortabli, to vadītāji ir pieklājīgi. Par braucienu var norēķināties arī ar e-talonu un durvis atveras automātiski - cilvēkiem, kuriem ir smagas somas, vairs nav jāmokās ar to atvēršanu un aizvēršanu. Busiņš apstājas tikai pieturās un uzņem tikai tik daudz pasažieru, cik ir vietu. Tomēr ir arī daudzas problēmas. «Mana pieredze ir saistīta ar 242. maršruta mikroautobusu. Iepriekš to apkalpoja firma, kas nodrošināja mikriņus četras reizes stundā pēc visiem zināma grafika. Pieturā norakstīju sarakstu, kas ir identisks tam, kas publicēts Rīgas satiksmes mājaslapā, taču mikroautobuss nekursē pēc tā. Vairākkārt šoferi ir teikuši, ka viņiem ir cits saraksts, bet nekur nav pateikts - kāds,» raksta lasītāja. Viņa norāda, ka 242. maršruta mikroautobuss ir vienīgais satiksmes līdzeklis cilvēkiem, kuri no Imantas dodas uz darbu veikalā Spice un tā tuvumā esošajās iestādēs. «Daudzi bija ļoti apbēdināti, lai neteiktu vairāk, ka mikroautobuss bija jāgaida pusstundu un ilgāk. Mana pieredze ir arī 40 minūtes,» teikts lasītājas vēstulē. Zolitūdē gaidošajiem mikroautobuss bieži brauc garām, jo nav brīvu vietu. Lasītāja ir nobažījusies, ka līdzīgas problēmas sāksies, RMS pārņemot reisus caur Āgenskalna tirgu.

Negrasās nodrošināt

RMS valdes priekšsēdētāja Vitālija Komara teiktais apstiprina Dienas lasītājas bažas - tā kā uzņēmumam netiek nodrošināts monopolstāvoklis mikroautobusu pārvadājumu jomā Rīgā, šobrīd RMS strādā ar zaudējumiem un ir samazinājis mikroautobusu skaitu. RMS ir iesniedzis jaunus kustības sarakstus ar samazinātu reisu skaitu Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā un gaida tās lēmumu. Atbilstoši līgumam RMS līdz 1. septembrim jāpārņem vēl četru firmu apkalpotie maršruti, un arī tajos reisu skaits būšot samazināts. RMS esot pārliecība, ka paralēli visos maršrutos kursēs arī neregulārie pārvadātāji un atņems klientus kā līdz šim. Tomēr V. Komars cer, ka gada beigās situācija uzlabosies un nākamā gada februārī vai martā tikšot nodrošināti visi līgumā paredzētie 200 mikroautobusi. «Mēs nevaram katru mēnesi piemaksāt 20-30 tūkstošus latu,» apgalvoja V. Komars. Rīgas domes Satiksmes un transporta komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks Dienai izteica izbrīnu par šādu RMS vēlmi, norādot, ka tā ir licencēšanas komisijas kompetence. «Ja jūs jautājat manu viedokli, esmu kategoriski pret un domāju, ka arī pašvaldība būs pret. Viņi uzvarēja konkursā. Es varu saprast visādas grūtības, bet pasūtījums ir pasūtījums,» norādīja V. Baraņņiks. Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dišlere aicina iedzīvotājus zvanīt uz departamentu, ja mikroautobusi nekursē pēc grafika - sūdzību pārbaudīs un vainīgos sodīs.

Vairāk vai mazāk oficiāli gan izskan aizdomas, ka RMS aiz sašutuma par konkurentu nekaunību slēpj savu nespēju nopirkt visus līgumā paredzētos jaunos mikroautobusus. Līdz 1. septembrim RMS jāpārņem arī trīs firmas Taksi.lv reisi uz Ķengaragu, kuros šobrīd brauc 20 mikroautobusi, taču šis uzņēmums nav informēts, kā tas notiks. «Viņiem šobrīd nepietiek autobusu, lai visus reisus pārņemtu, vēlmes nesakrīt ar iespējām,» norādīja Taksi.lv pārstāvis Dmitrijs Solovjovs. Turklāt arī paralēli Taksi.lv reisiem jau šobrīd kursē neregulārā pārvadātāja SIA Eko Bus mikroautobusi, par ko Taksi.lv vairākkārt vērsies domē, Valsts policijā un citās institūcijās.

Jau ziņots, ka iepirkumu konkursā par tiesībām organizēt pasažieru pārvadājumus uzvarējusī RMS tiek saistīta ar partijas Gods kalpot Rīgai! pārstāvi Aleksandru Brandavu, un konkursā zaudējušās firmas bija vērsušās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, kas nekonstatēja interešu konfliktu saistībā ar konkursa rezultātiem. Tieši vairākas konkursā zaudējušās firmas ir uzsākušas tā dēvētos neregulāros reisus, apgalvojot, ka pārvadā konkrētu uzņēmumu darbiniekus un viņu ģimenes locekļus atbilstoši līgumiem, taču būtībā dublē regulāro reisu maršrutus. Tam, ka likumā precīzāk jāformulē, ko nozīmē regulāri un ko - neregulāri pārvadājumi, piekrīt arī Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (RP). «Ir kādas četras versijas, kā šo jautājumu risināt, bet jāuzklausa abas puses,» viņš norādīja, pieļaujot, ka rudenī šis jautājums var tikt virzīts izskatīšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?