Pirmais melnais zirdziņš ir Furmint, kurš ir labi iejuties Slovēnijā un vietējiem zināms ar nosaukumu Šipon. Kā dzimtene šai vīnogai tiek minēta Ungārija, kas tur tiek kultivēta vismaz kopš XIII gadsimta un ir viena no galvenajām vīnogām Tokaji desertvīnos. Slovēnija nebūt neasociējas ar vīna ražošanas valsti, tomēr tas ir maldīgi - katru gadu tā saražo gandrīz 90 miljonus litru vīna! Otrs spēles dalībnieks ir Cannonau no Sardīnijas, kurš citur pasaulē zināms kā Grenache un viszīmīgākos darbus ir paveicis Ronas ielejā, kur spēlē galveno lomu Chᅢᄁteauneuf-du-Pape vīnu tapšanā. Paraudzīsimies, uz ko tas ir spējīgs Itālijas dienvidos?
Verus, Furmint, 2010
Verus ir pavisam jauns vīna nams Slovēnijas ziemeļaustrumos, dibināts 2007. gadā ciematiņā Ormoža, kas atrodas Horvātijas pierobežā 300-340 metru virs jūras līmeņa. Karstās dienas un vēsās naktis rūpējas par aromātu saglabāšanu vīnogās, tāpat sava ietekme ir salīdzinoši netālajiem Alpiem un Adrijas jūrai. Furmint - ne pārāk pilnmiesīgs, taču ar stingru uzbūvi, ar savu raksturiņu, jo 15% no vīna četrus mēnešus ir izturēti ozolkokā. Aromātā varam meklēt saldenus augļus, citrusu notis, apelsīnu, nedaudz persiku un svaigu ābolu nianses. Garšā tas ir atspirdzinošs, svaigs un dzīvelīgs ar nelielu mineralitāti. Bet galvenais ir tas, ka, šo vīnu dzerot, aizmirstas organoleptiskās nianses un, atceroties tā izcelsmi, gribas teikt - nevar būt!
Cantine di Dolianova, Blasio, Cannonau di Sardegna, Riserva 2007, DOC
Cantine di Dolianova ir neliela vīna darītava Parteollo rajonā Sardīnijas dienvidos, kura darbojas kopš XX gadsimta vidus, bet tieši pēdējos gados ir novērtēta kā veiksmīga šī reģiona pārstāve. Pirms nonākšanas pie pircējiem šis vīns gadu ir izturēts ozolkoka mucās un divus gadus pudelē. Amaranta sarkanā krāsa ar rubīna spīdumu un tendenci uz oranžo liecina par vīna briedumu un gatavības pakāpi. Intensīvs sarkano ogu, aroniju aromāts ar vieglām, dūmakainām garšvielu niansēm. Garšā pilnīgs un sabalansēts ar mīkstiem tanīniem. Salīdzinoši zemais alkohola līmenis (šim ir 13,5%, taču vairākums Cannonau di Sardegna sasniedz pat 15%) ļauj šo vīnu baudīt vienu pašu, bet ar ēdienu tas ir izcils!