Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Merzavčiki

Mazās jeb puspudeles veikalos nevar nepamanīt. Lielveikalos tās jūs sagaida, tiklīdz nokļūstat vīnu sekcijā, bet specializētajos vīna veikalos tās nereti ieņem lepnāko vietu pie pašas kases. Merzavčikiem, kā mēdz saukt puspudeles, taču jābūt pa rokai, vai ne? Tikai - kāpēc gan lai kādam vajadzētu pirkt puspudeli, ja var nopirkt lielo? Izmēram taču joprojām ir nozīme?

Mazās pudeles man tā pa īstam atklāja mans labs draugs, arī vīnmīlis. Viņa mīļotā sieviete, redz, nedzer tik daudz, cik mēs, pārējie. Ar lielu pierunāšanu parakstīsies uz mazu glāzi šampanieša, desertvīna vai retos gadījumos, brīvdienās - sarkanvīna. Un ko jūs darītu šādā situācijā? Šķirtos? Visticamāk, nē. Regulāri vienatnē nokoptu veselu pudeli - ar iespēju iekulties veselības problēmās? Nē, protams. Turpinātu pirkt 750 ml pudeles, lai izdzertu pāris glāzes un pārējo aizlaistu postā? Izklausās muļķīgi. Jūs, visticamāk, apsvērtu iespēju šad un tad izlīdzēties ar mazajām jeb puspudelēm.

Tātad, apkopojot visus par un pret, mazo pudeļu uzvaras gājiens varētu būt šāds. Pirmkārt, ja jums ir otra puse, kurai vīns šķiet vienaldzīgs (kaut gan pie nekā laba tas nenovedīs). Otrkārt, ja dzīvojat viens / viena. Treškārt, ja jūsu iemīļoto vīnu gribat ātrāk baudīt gatavu. Skābekļa daudzums, kas caur korķi iekļūst vīnā un palīdz tam nogatavoties, ir identisks lielajām pudelēm, bet iedarbojas uz divtik mazāku vīna daudzumu. Šī iemesla dēļ jūsu mīļotais vīns, it īpaši, ja esat aizrāvušies ar tanīnainiem sarkanajiem, ātrāk kļūt pieglaudīgs. Ceturtkārt, bieži vien, pateicoties puspudelēm, jūs varat nobaudīt savu sapņu vīnu vai vīnu, ko nevarat un negribat atļauties parastajā pudelē, par puscenu. Burtiski. Piektkārt, ir vīni, kuriem puspudele ir ideāls formāts, piemēram, saldajiem vai stiprinātajiem vīniem - portam, šerijam, vēlo ražu vīniem, sauternes vai ledusvīnam. Tieši tik daudz, cik gribēsies pēc vakariņām.

Chateau Suduiraut 2002, Soterna, Francija

Ja sauternes, cēlās puves pūdēto vīnogu, vīns, ieņem augstāko pjedestāla vietu pasaules saldo vīnu hierarhijā, Chateau Suduiraut ir viena no augstāk vērtētajām pilīm reģionā. Uzreiz aiz leģendārā Yquem. Ja ir iespēja (un puspudeles formāts un cena to padara pieejamāku), nogaršojiet, lai saprastu, kāpēc kritiķi šī vīna nebeidzamajam garšu un smaržu kokteilim dzied tādas slavas dziesmas. Sauternes tik cienījamā vecumā un skaistā brieduma fāzē Latvijā izdodas atrast ļoti reti, it īpaši, ja 2002. gada Suduiraut uzskata par labāko visā reģionā. Un vēl. Aizmirstiet par desertu! Dzeriet vienu pašu vai kopā ar ko sāļu, piemēram, vistas cepeti vai čipsiem, kā to dara paši soternieši.

Kracher Eiswein 2011, Austrija

Burgenlande, Austrijas vīnu reģions slavenā Neizīdles ezera apkaimē, no kura nāk šis ledusvīns, slavens ar saviem cēlās puves skartajiem vīniem, kā arī izciliem sarkanvīniem. Šoreiz gan kā alternatīvu cēlās puves skartajiem sauternes piedāvāju tieši ledusvīnu. Iegūts, kā jau ledusvīnam pienākas, no dabiski sasalušām ogām, kas atšķirībā no sauternes palīdz iegūt ledusvīnam raksturīgo samērā augsto skābuma līmeni. Uzlieciet uz mēles un pavērojiet, cik eleganti tas palīdz garšai nolīdzsvarot reibinošo saldumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?