Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Modeli izvēlas, finansējums vēl jāmeklē

Atbalstot veselības aprūpes modeli, kas paredz finansējumu medicīnai nodrošināt ar valsts obligāto universālo apdrošināšanu no valsts budžeta līdzekļiem, vienlaikus nav atrisināts jautājums, kur šo finansējumu ņemt. To, ka naudas nepietiek, atzīst visi. Tikmēr šā gada veselības finansējuma vājās puses aktualizējusi Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB), norādot, ka kvotas medicīnā šogad tikpat kā ir beigušās, līdz ar to lielai daļai Latvijas iedzīvotāju vismaz līdz decembra beigām nebūs pieejama valsts apmaksāta veselības aprūpe.

Līdz ar modeļa izvēli tiek noteikts, ka nākotnē Latvijas iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumu grozs netiks mainīts, un tas attieksies uz visiem Latvijas nodokļu rezidentiem, tostarp bērniem un pensionāriem. Tāpat, apstiprinot ziņojumu, tiek iezīmēts ceļš un dota zaļā gaisma reformu īstenošanai, pēc Ministru kabineta sēdes teica Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Valdība vakar apstiprināja arī Veselības ministrijas (VM) sagatavoto ziņojumu Par valsts finansēto veselības aprūpes pakalpojumu apjomu. VM uzskata, ka pašreizējais valsts apmaksātais veselības aprūpes pakalpojumu grozs nav samazināms, tā vietā nozarei nepieciešams papildu finansējums, lai mazinātu rindas uz jau esošajiem pakalpojumiem. Vēlamais finansējums ir divas reizes lielāks nekā šobrīd, proti, 1,4 miljardi eiro, teikts ziņojumā.

Tieši par šī finansējuma avotiem pagaidām skaidrības ir maz. Premjers minēja, ka tiks sākta nodokļu sistēmas pārskatīšana, kas sevī ietver diskusiju par veselības nozares finansēšanu. Tomēr viņš norādīja, ka bija svarīgi izvēlēties finansējuma modeli, lai arī sistēma paliek vecā, jo tālākie soļi būtu pavisam atšķirīgi, ja tiktu izlemts iesaistīt modelī privātos apdrošinātājus. Nākotnē ir iespējams samazināt darbaspēka nodokļus, vienlaikus palielinot kādu patēriņa nodokli, pieļāva M. Kučinskis. Savukārt, reformējot nozari, vislielākās diskusijas būs par pakalpojumu tīklu, jo «nevarēs visās slimnīcās darīt visu», norādīja premjers un atzina, ka tas būs smagākais un nepopulārākais lēmums.

Ministru kabineta sēdē piedalījās Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns, kurš norādīja uz konkurences svarīgumu nozarē - lai pakalpojumu pirktu no tiem, kam ir lētākais un efektīvākais piedāvājums. Tiesībsargs Juris Jansons uzsvēra, ka nav pieļaujamas papildu pacientu iemaksas, jo jau pašreizējos līdzmaksājumus daudziem ir problēmas apmaksāt. Viņš kritizēja kvotu sistēmu, nosaucot to par nepieņemamu un salīdzinot ar braucienu no Rīgas līdz Daugavpilij, kad bākā ielej piecus litrus degvielas.

Tieši kvotu jautājumu aktualizēja Latvijas Slimnīcu biedrība, izplatot paziņojumu, ka lielākajā daļā jeb trīs ceturtdaļās ārpus Rīgas esošo slimnīcu valsts apmaksātie pakalpojumi lielākoties nav pieejami jau no septembra. Vēstulē, kuru saņēma Diena, LSB vadītājs Jevgeņijs Kalējs atgādina, ka situācija reģionos šogad ir īpaši smaga, pateicoties iepriekšējā ministra lēmumam reģionu iedzīvotājiem paredzēto finansējumu novirzīt Rīgas slimnīcām. Veselības ministre Anda Čakša aģentūrai LETA izteicās, ka šogad nav iespējams rast papildu finansējumu kvotu palielināšanai, savukārt M. Kučinskis solīja meklēt risinājumu kopā ar VM, taču atzina, ka «neparedzētie līdzekļi ir tuvu pie beigām».

Vakar A. Čakša tikās ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītāju Valdi Keri un solīja strādāt pie vēl viena nozarē sasāpējuša jautājuma - atalgojuma nozarē strādājošajiem, ziņo LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?