Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Modes mākslinieka mazais vagariņš

Kā visi suņu saimnieki, arī modes mākslinieks Bruno Birmanis ir pārliecināts, ka viņa četrarpus gadu vecais Bārnijs ir gudrs, visu saprot un ka sunim, tāpat kā katram cilvēkam, galvā ir savi tarakāni, ar kuriem saimniekam jāsamierinās. Teikto Bruno ilustrē ar piemēru - tīņa vecumā Bārnijs sastrādājis šādus tādus briesmu darbus, grauzis arī kurpes, taču izvēlējies ne jau ikdienas apavus vai kedas, bet tos labākos un dārgākos. Tātad - suns ar gaumi. Bārnijam patīk sarunāties skaipā.

Tas viņam no laikiem, kad Bruno draudzene Alise mācījās Anglijā. Tagad Bruno un Alises ceļi pašķīrušies, bet abi saglabājuši labas attiecības. Pateicoties tam, Bārnijs kopā ar Alisi nereti dodas uz laukiem pie Alises mammas. Tur suns tiek cienāts ar lauku labumiem, piemēram, garšīgām kotletītēm, un, atgriezies Rīgā, vairs negrib skatīties uz sauso barību. Taču jaukās atmiņas ir pārejoša lieta, un drīz Bārnijs atgriežas pie ierastās ēdienkartes. Un vēl - Bārnijam patīk kopā ar saimnieku skatīties hokeju, jo viņš zina, ka tādos mirkļos dabūs kādu našķi, varēs sēdēt Bruno klēpī. Hokejs ir abu mazie svētki.

Tusnītis no Vecāķiem

Bruno Birmanis nav iesācējs suņu lietās. Bārnijs ir viņa trešais suns. Mākslinieks uzskata, ka turēt lielu suni pilsētas dzīvoklī - tā ir suņa mocīšana. Tomēr abiem ar Alisi šķita, ka vajag mājās radību, kas šaudās pa plašo dzīvokli. Spalvainu rotaļlietu - jorkšīrieti vai čivavu - negribējās: «Man vajadzēja dzīvnieku, kas arī izskatās pēc suņa un ir ar suņa raksturu. Reiz ar Alisi sēdējām Lidojošā vardē, garām gāja vīrietis un sauca - Bruni, Bruni! Ne jau mani viņš sauca. Vīrietim pieskrēja nenormāli sunisks suns. Tas pielika punktu mūsu pārdomām. Drīz Alise atveda no Vecāķiem četrus mēnešus vecu tusnīti. Pēc ciltsrakstiem viņš ir Fricis, bet nosaucām par Bārniju, jo bijušajai sievai Odetai ar mūsu bērniem Annu un Kristapu bija taksītis Bārnijs.»

Bruno mīl Bārniju, tomēr nekas šajā dzīvē nav tikai balts. Mākslinieks iesaka katram, kas vēlas vest mājās Džeka Rasela terjeru, pāris dienu padzīvot ar šīs šķirnes pārstāvi bez kādām saistībām: «Bārnijs ir trakāks, nekā es biju iedomājies. Viņš ir kā hiperaktīvs bērns, tāds diezgan jiftīgs dzīvnieks.»

Pilns ar niķiem un stiķiem

Par savu suni mākslinieks stāsta ar aizrautību, pamatojot, kas, kā un kāpēc. Viņš neslēpj arī Bārnija mīnusus. Piemēram, Bārnijs var iekost un ir to darījis: «Spēks kaulos viņam ir, zobi asi, un žokļi stipri, tāpēc kož diezgan riebīgi.» Bruno ir apmierināts un pateicīgs Bārnijam par sapratni - kad saimnieks strādā, suns nekad netraucē, klusi guļ uz sava deķīša. Toties, kad abi iet ārā, Bārniju pārgalvīgajās prieka izpausmēs grūti savākt. Enerģija sunī kūsāt kūsā. Kaut Bārnijs mazliet gājis skolā, viņam grūti sakoncentrēties cilvēkos, kur viņš negrib samierināties ar pēdējo vietu rindā, spēlējas un dauzās. Sliktākajā gadījumā viņš būs otrais numurs. Šī iemesla dēļ Birmanis sabiedrībā Bārniju neved: «Viņš ir ļoti greizsirdīgs un kā visi medību suņi mēdz pastiprināti iezīmēt teritoriju. Bērnībā Bārnijam blakus tika izšauta bise, viņš ir diezgan bailīgs un satraucies var pat kļūt agresīvs.»

Nav elegantu tērpu

Kāpēc māksliniekam ar nenoteiktu darbalaiku, turklāt dzīvojot pašā pilsētas centrā, vajadzīgs suns? Birmanis visu saliek pa plauktiņiem: «Man nepieciešams maziņš vagariņš, kurš jābaro, par kuru jārūpējas un kurš jāved ārā arī tad, kad negribas iet. Suns disciplinē un radina pie režīma. Es nevaru no rīta ilgi vārtīties pa gultu, ceļos septiņos, kaut gan es modinu Bārniju, nevis viņš mani, un man tas patīk. Pavisam noteikti stundu vai pusotru abi pavadām svaigā gaisā.»

Bruno uzskata, ka suns vajadzīgs, lai atgādinātu, ka esam cilvēki, lai tuvinātu dabai. Savā ziņā suns ir arī signalizētājs: «Man dzīvokļa durvis nereti ir vaļā, zinu, ja kāds pie tām pagrabināsies, džekiņš sacels tādu troksni, ka grabinātājs nebūs laimīgs.» Ne mazāk svarīgs ir cilvēciskais faktors: «Ja cilvēks dzīvo viens, un tagad vientuļnieku ir gana daudz, viņam vismaz ir iespēja ar kādu parunāties. Kad Bārnijs aizbrauc uz laukiem, es jau pēc vienas dienas izjūtu baigo tukšumu dzīvoklī.»

Tā kā Bārnija saimnieks ir talantīgs modes mākslinieks, jādomā, ka mīļotajam sunim apģērbi kārtu kārtām darināti. Bruno noliedzoši krata galvu: «Modelējis viņam neesmu neko. Reiz nopirku mētelīti, bet Bārnijam pat mīnus 30 grādos apģērbs nav vajadzīgs. Savukārt lietainu un dubļainu laiku džekiņš ne acu galā necieš.» Bruno, kā labam saimniekam pieklājas, suni lietū ārā izved tikai uz īsu brīdi. Māksliniekam kā pati par sevi saprotama šķiet arī sava suņa kaku savākšana uz ielas: «Pašam taču arī nepatīk iekāpt tajās čupiņās. Man visās jakās un mēteļos ir plastmasas maisiņi. Ja pēkšņi esmu aizmirsis maisiņu ielikt kabatā, tad gan ir diskomforts un stress.»

Bruno Birmanis uzskata, ka suns viņa dzīvi neierobežo ne vismazākajā mērā. Ja kur vakarā jāiet, Bārnijs pirms tam tiek labi izstaidzināts. Ja mākslinieks strādā naktī, abi rīta agrumā iziet ārā un tad ilgāk paguļ. Modes mākslinieks lepojas, ka Džeka Rasela terjeri ir visbiežāk filmētie suņi. Kurš, piemēram, neatceras filmu Maska un Džima Kerija partneri Mailo? Bruno pārliecināts, ka suņi filmaktieri tiekot speciāli audzināti šai misijai. Atraktīvajam Bārnijam būtu grūti izpildīt režisora striktās pavēles.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?