Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Narkobaronu Īso drošības dēļ varētu izdot ASV

Meksikas varasiestādes nedēļas nogalē paziņojušas, ka sāks piektdien notvertā narkobarona Hoakina Gusmana ar iesauku El Čapo (Īsais) izdošanas ASV procedūru, vēsta BBC.

ASV pieprasījušas viena no pasaulē visvairāk meklētajiem narkotirgoņiem izdošanu jau 2014. gadā. Taču toreiz viņš izbēga no cietuma pa caurumu kameras dušas nodalījumā, kas aizveda uz bēgšanai rūpīgi izrakto pazemes tuneli.

Tā bija jau otrā reize, kad H. Gusmans aizbēga no cietuma pēc notveršanas. Pirmo reizi viņu arestēja Gvatemalā 1993. gadā. 2001. gadā viņš netīrās veļas tvertnē izbēga no Puentes Grandes cietuma pēc tam, kad bija piekukuļojis cietuma administrācijas pārstāvjus. Pēc tam viņš bēguļoja 13 gadu, līdz tika vēlreiz notverts 2014. gadā. Līdzšinējie ASV pieprasījumi par viņa izdošanu tika noraidīti.

Sestdien žurnāls Rolling Stone publicēja amerikāņu aktiera Šona Pena interviju ar H. Gusmanu, kas notika slepenā vietā neilgi pēc viņa izbēgšanas no Altiplano cietuma jūlijā. Meksikas tiesībsargi ļāvuši noprast, ka šī tikšanās un Īsā vēlme, lai par viņu tiktu izveidota biogrāfiska filma, palīdzējusi tuvināt viņa notveršanu. «Viņš stājās kontaktā ar aktrisēm un producentiem, kuri bija saistīti ar izmeklēšanu,» paziņoja Meksikas ģenerālprokurore Arelija Gomesa.

Rolling Stone rakstā, kas tapis pēc septiņas stundas ilgušās Š. Pena intervijas ar H. Gusmanu, 58 gadus vecais narkobarons teicis, ka nodarbojies ar narkotirdzniecību tikai tāpēc, ka ir bija pieprasījums pēc narkotikām. Viņš noliedzis savu vainu narkoatkarības veicināšanā, sakot: «Tā nekādā veidā nemazināsies dienā, kad es vairs neeksistēšu.» AP raksta, ka interviju noorganizējusi meksikāņu aktrise Kate de Kastiljo un tā notikusi nomaļā Durango štata daļā, kas atrodas netālu no Sinaloas štata, kas bija H. Gusmana darbības centrālā vieta.

BBC raksta, ka H. Gusmana izdošana nebūt nav garantēta. Starp abām valstīm gan pastāv savstarpējās izdošanas līgums, taču daudzi cilvēki uzskata, ka viņš vispirms jātiesā narkokarteļu vardarbības plosītajā Meksikā. Citi pilnīgi pretēji domā, ka būtu daudz drošāk, ja H. Gusmanu nogādātu ASV un tiesātu tur, jo Meksikā viņš jau ir pazemojis valdību ar savu izbēgšanu no cietuma.

ASV ģenerālprokurores Loretas Linčas paziņojumā pēc narkobarona notveršanas teikts, ka viņš ir izraisījis «nozīmīgu vardarbību, ciešanas un korupciju vairākos kontinentos».

ASV 2014. gada izdošanas pieprasījumā viņam izvirzītas apsūdzības narkotiku ievešanā ASV lielos apjomos. Čikāgas Kriminālnoziegumu komisija 2013. gadā izsludināja H. Gusmanu par sabiedrības ienaidnieku numur viens. Apsūdzības pret viņu izvirzītas vismaz septiņu federālo distriktu tiesās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?