Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Neēšana - tikai redzamā gavēņa daļa

«Es arī vienu gadu mēģināju ievērot gavēni, taču nekas prātīgs nesanāca, jo, kur tikai ej, visur gaļa un gaļa!» spriež divas kundzītes ēdnīcā pie blakus galdiņa. Taču gavēnis, kas kristīgajā pasaulē simbolizē 40 dienu, kuras Kristus pavadīja tuksnesī pirms savas publiskās darbības, gavējot, lūdzoties un saskaroties ar kārdinājumu, un turpinās līdz Lieldienām, nozīmē atturēšanos no baudām, lūgšanas un domu sakārtošanu. Arī žēlsirdības dāvanu došanu trūcīgajiem - atgādina dažādu konfesiju pārstāvji.

Jātiek līdz būtiskākajam

Viktors Stulpins, Rīgas metropolijas Romas katoļu garīgā semināra inspektors ekonoms, atzīst, ka šodien diemžēl cilvēkiem bieži ir pārprasts priekšstats par gavēni, kas aprobežojas ar tā redzamo daļu - ierobežojumi ēšanā, atteikšanās no gaļas. «Man šķiet, cilvēkiem ir tik daudz informācijas, ka viņi nespēj izfiltrēt svarīgāko un mazāk būtiskais kļūst par zeltu, kas sāk spīdēt, un cilvēki tam pieķeras.» Līdz būtiskākajam ir jāizrokas - saka priesteris Viktors un atgādina, ka trīs svarīgākās lietas, kas jāievēro gavēņa laikā, ir atturēšanās, lūgšanas un došana. Viņš iesaka vairāk laika pavadīt pārdomās, sakārtot domas un rast saskaņu pašam ar sevi. «Izslēdziet vakarā televizoru un pasēdiet mājās klusumā,» aicina priesteris. Palīdzēt var arī garāka pastaiga, bet, ja nav vietas, kur rast mieru un klusumu, var atrast baznīcu, kas ir atvērta, un ieiet tajā. Gavēnis cilvēkam palīdz uzvarēt kārdinājumus un garīgi augt.

Rīgas katoļu arhibīskapa un kūrijas pavārs Sandijs Volinskis stāsta, ka pirmsākumos gavēnī cilvēki atturējās no gaļas ēšanas, lai ietaupītu, krātu ietaupīto un vēlāk to dāvātu trūkumcietējiem. Sandijs, viens no katoļu mājaslapā izveidotā gavēņa kalendāra recepšu autoriem, uzsver, ka gavēņa būtība nav mainījusies. Arī pāvests Benedikts XVI šogad Lielā gavēņa vēstījumā uzsver dalīšanās nozīmi, un, pievienojoties pāvesta pamudinājumam, apvienība Terra Mariana un Katoļu Baznīcas Vēstnesis aicina Lielajā gavēnī atsacīties, piemēram, no izklaides pasākumu apmeklēšanas vai kārumu pirkšanas, ietaupīto naudu krāt žēlsirdības aploksnē un gavēņa noslēgumā to ziedot labdarībai savās draudzēs.

Var atklāt daudz jauna

Cienājot ar apbrīnojami gardu lēcu un šampinjonu sautējumu un kāpostu salātiem, Sandijs aicina gavēņa laikā gatavot vienkāršus un lētus ēdienus, vairāk izmantot graudaugus, pākšaugus, dārzeņus, zivis, sieru. Arī no gaļas pilnībā atteikties nav vajadzības, vienkārši padomāt, kā pagatavot vieglāku un lētāku gaļas ēdienu.

«Patiesībā, domājot par gavēņa ēdieniem, varam sev atklāt daudz jauna un interesanta, tas pat var kļūt par aizraujošu procesu,» saka Sandis un aicina biežāk aizstaigāt līdz tirgum, kur pats ar lielu prieku regulāri iepērkas. Stingrākus nosacījumus katoļu baznīca aicina ievērot Pelnu trešdienā - dienā, kad gavēnis sākas, - un Lielajā piektdienā, kad tiešām jāatturas ēst gaļa un jāpaēd vienu reizi dienā līdz sātam. Gaļu no ēdienkartes ieteicams izslēgt arī piektdienās. Pārējās gavēņa dienās uzturs atkarīgs no cilvēka iespējām, veselības stāvokļa un dzīvesveida prasībām. «Lai labāk saprastu, kā ievērot gavēni, ieteiktu konsultēties ar kādu garīgo tēvu,» saka Sandijs un atgādina, ka gavēnis bieži tiek pārprasts kā miesas mocīšanas laiks. Visnepareizāk būtu to ievērot ar domu tikt vaļā no liekajiem kilogramiem.

«Lielais gavēnis katru gadu ir laikā, kad mostas daba, un viss, kas tajā atrodams, ir pašā spēka briedumā, arī cilvēks pēc ziemas vēlas atjaunot gan garīgo, gan fizisko spēku. Gavēņa uztura labā priekšrocība ir tā, ka tas katram pašam ir sev jāpielāgo,» saka Sandijs un aicina sabalansēt un atteikties no treknā, saceptā, mākslīgā, sakrāsotā, sasaldinātā, uzbudinošā, sasaldētā un dārgā, dodot priekšroku svaigam, vienkāršam, videi draudzīgam, liesam un vitamīniem bagātam ēdienam. «Ēdot veselīgi un saskaņā ar dabā pieejamo, būs vairāk laika un spēka darīt labus darbus, skaidrs prāts un sirds lūgšanā un vairāk brīvu līdzekļu palīdzēt tiem, kuri mums blakus,» ieteic pavārs.

Jāatturas no galējībām

Sabiedrības veselības institūta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova iesaka gavēni izmantot, lai savestu kārtībā ēšanas paradumus un sniegtu organismam atpūtu no uztura pārmērībām. Katra konfesija piedāvā savus variantus un ieteikumus gavēnim, taču katrs var sagatavot savu plānu. «Tagad gan par to runājam novēloti, jo gavēšanai jāsagatavojas vismaz divas nedēļas iepriekš, pakāpeniski samazinot saldumu un gaļas daudzumu uzturā,» stāsta K. Andrijanova.

Atteikšanos no kāda produkta cilvēks bieži uztver kā zaļo gaismu citiem produktiem, kas atļauti, un patērē tos milzīgā daudzumā, taču atļauto produktu patēriņam jābūt samērotam, un, gatavojot ēdienu, jāievēro veselīga uztura pamatprincipi. Eļļā cepti kartupeļi, dārzeņu salāti ar majonēzi gavēnim der, bet veselībai - nekādā ziņā. Visgrūtāk ir atteikties no saldumiem. Lai apmierinātu tieksmi pēc saldā, jāizvēlas saldi vai žāvēti augļi. Dažas gavēņa dienas paredz tikai vienu maltīti. Šādu uztura režīmu uzturzinātne neiesaka un neatbalsta - tas rada problēmas vielmaiņai un var veicināt liekā svara pieaugumu. Ēdienreizēm jābūt regulārām.

K. Andrijanova aicina iegaumēt arī to, ka gavēņa beigas nenozīmē, ka uzreiz drīkst mesties virsū aizliegtajiem produktiem. «Gandarījums par gavēšanu nav kotlešu pannas izēšana,» brīdina uztura speciāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fakti par gavēni

Katoļu un luterāņu baznīcā gavēnis sākās Pelnu trešdienā, 9. martā, un ilgst līdz 23. aprīlim.
Pareizticīgo baznīcā gavēnis sākās 7. martā un ilgst līdz 23. aprīlim.
Kristīgajā pasaulē Lieldienas šogad svin 24. aprīlī.
40 dienu ilgajā gavēņa kalendārā netiek ierēķinātas svētdienas.

Gavēņa receptes

Rupjmaizes, tomātu un siera salāti
150 g Rankas rupjmaizes, 1 tomāts, 200 g Krievijas siera, 3 vārītas olas, 2 ķiploka daiviņas, dilles, 15% skābais krējums, sāls, pipari u. c. garšvielas
Maizi sagriež kubiciņos un uz pannas sviestā apgrauzdē kopā ar sasmalcinātiem ķiplokiem. Sieru sagriež apmēram centimetru lielos kubiciņos, arī tomātu un olas sagriež kubiciņos. Dilles sakapā. Visu sajauc kopā un samaisa ar krējumu. Salāti gatavi!

Lēcu un šampinjonu sautējums
Ber katlā nemērcētas lēcas (var arī iepriekš izmērcēt), pārlej ar ūdeni, lai ūdens būtu divas reizes vairāk nekā lēcu, un sautē uz lēnas uguns. Tikmēr pannā apcep šampinjonus un sīpolus. Apmēram pēc stundas lēcas jau ir pamīkstas. Pieber nelielu sauju rīsu, pievieno apceptos šampinjonus un sīpolus. Sautē, kamēr viss mīksts, beigās pievieno sarīvētu ķirbi un vēl nedaudz pasautē. Vienīgā garšviela, ko lieto, ir sāls. Produktu daudzums atkarīgs no ēdēju skaita vai gatavotāja ieskatiem. Ēdiena sastāvdaļas var variēt, piemēram, nelikt rīsus vai ķirbi, pievienot citus dārzeņus.

Zivs piena un dārzeņu mērcē
400 g saldētas zivs filejas. 100 g cukini. 100 g zaļo zirnīšu, piens, dilles
Pienā liek gabaliņos sagrieztu zivi, vāra. Pieber kubiciņos sagrieztu cukini, zaļos zirnīšus, sāli un dilles. Pavāra un iebiezina ar miltu tumi (miltus sajauc ar aukstu ūdeni). Mērci var pasniegt kopā ar makaroniem, vārītām pupiņām, lēcām u. c.
Sandijs Volinskis, Rīgas arhibīskapa un kūrijas pavārs

Ķirbju salāti
Izvēlas garšīgu ķirbi un sagriež kubiciņos. Ņem ābolus tādā pašā daudzumā, cik ir ķirbja, un arī sagriež kubiciņos. Sajauc kopā, pievieno medu saldumam, sasmalcinātas cidonijas un/vai biezu dzērveņu sulu - skābumam. Uzrīvē muskatriekstu, pārkaisa ar kanēli. Visu sajauc un liek salātu bļodā. Garnē ar sasmalcinātiem lazdu riekstiem un valriekstiem.
Priesteris Andris Priede

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?