Jātiek līdz būtiskākajam
Viktors Stulpins, Rīgas metropolijas Romas katoļu garīgā semināra inspektors ekonoms, atzīst, ka šodien diemžēl cilvēkiem bieži ir pārprasts priekšstats par gavēni, kas aprobežojas ar tā redzamo daļu - ierobežojumi ēšanā, atteikšanās no gaļas. «Man šķiet, cilvēkiem ir tik daudz informācijas, ka viņi nespēj izfiltrēt svarīgāko un mazāk būtiskais kļūst par zeltu, kas sāk spīdēt, un cilvēki tam pieķeras.» Līdz būtiskākajam ir jāizrokas - saka priesteris Viktors un atgādina, ka trīs svarīgākās lietas, kas jāievēro gavēņa laikā, ir atturēšanās, lūgšanas un došana. Viņš iesaka vairāk laika pavadīt pārdomās, sakārtot domas un rast saskaņu pašam ar sevi. «Izslēdziet vakarā televizoru un pasēdiet mājās klusumā,» aicina priesteris. Palīdzēt var arī garāka pastaiga, bet, ja nav vietas, kur rast mieru un klusumu, var atrast baznīcu, kas ir atvērta, un ieiet tajā. Gavēnis cilvēkam palīdz uzvarēt kārdinājumus un garīgi augt.
Rīgas katoļu arhibīskapa un kūrijas pavārs Sandijs Volinskis stāsta, ka pirmsākumos gavēnī cilvēki atturējās no gaļas ēšanas, lai ietaupītu, krātu ietaupīto un vēlāk to dāvātu trūkumcietējiem. Sandijs, viens no katoļu mājaslapā izveidotā gavēņa kalendāra recepšu autoriem, uzsver, ka gavēņa būtība nav mainījusies. Arī pāvests Benedikts XVI šogad Lielā gavēņa vēstījumā uzsver dalīšanās nozīmi, un, pievienojoties pāvesta pamudinājumam, apvienība Terra Mariana un Katoļu Baznīcas Vēstnesis aicina Lielajā gavēnī atsacīties, piemēram, no izklaides pasākumu apmeklēšanas vai kārumu pirkšanas, ietaupīto naudu krāt žēlsirdības aploksnē un gavēņa noslēgumā to ziedot labdarībai savās draudzēs.
Var atklāt daudz jauna
Cienājot ar apbrīnojami gardu lēcu un šampinjonu sautējumu un kāpostu salātiem, Sandijs aicina gavēņa laikā gatavot vienkāršus un lētus ēdienus, vairāk izmantot graudaugus, pākšaugus, dārzeņus, zivis, sieru. Arī no gaļas pilnībā atteikties nav vajadzības, vienkārši padomāt, kā pagatavot vieglāku un lētāku gaļas ēdienu.
«Patiesībā, domājot par gavēņa ēdieniem, varam sev atklāt daudz jauna un interesanta, tas pat var kļūt par aizraujošu procesu,» saka Sandis un aicina biežāk aizstaigāt līdz tirgum, kur pats ar lielu prieku regulāri iepērkas. Stingrākus nosacījumus katoļu baznīca aicina ievērot Pelnu trešdienā - dienā, kad gavēnis sākas, - un Lielajā piektdienā, kad tiešām jāatturas ēst gaļa un jāpaēd vienu reizi dienā līdz sātam. Gaļu no ēdienkartes ieteicams izslēgt arī piektdienās. Pārējās gavēņa dienās uzturs atkarīgs no cilvēka iespējām, veselības stāvokļa un dzīvesveida prasībām. «Lai labāk saprastu, kā ievērot gavēni, ieteiktu konsultēties ar kādu garīgo tēvu,» saka Sandijs un atgādina, ka gavēnis bieži tiek pārprasts kā miesas mocīšanas laiks. Visnepareizāk būtu to ievērot ar domu tikt vaļā no liekajiem kilogramiem.
«Lielais gavēnis katru gadu ir laikā, kad mostas daba, un viss, kas tajā atrodams, ir pašā spēka briedumā, arī cilvēks pēc ziemas vēlas atjaunot gan garīgo, gan fizisko spēku. Gavēņa uztura labā priekšrocība ir tā, ka tas katram pašam ir sev jāpielāgo,» saka Sandijs un aicina sabalansēt un atteikties no treknā, saceptā, mākslīgā, sakrāsotā, sasaldinātā, uzbudinošā, sasaldētā un dārgā, dodot priekšroku svaigam, vienkāršam, videi draudzīgam, liesam un vitamīniem bagātam ēdienam. «Ēdot veselīgi un saskaņā ar dabā pieejamo, būs vairāk laika un spēka darīt labus darbus, skaidrs prāts un sirds lūgšanā un vairāk brīvu līdzekļu palīdzēt tiem, kuri mums blakus,» ieteic pavārs.
Jāatturas no galējībām
Sabiedrības veselības institūta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova iesaka gavēni izmantot, lai savestu kārtībā ēšanas paradumus un sniegtu organismam atpūtu no uztura pārmērībām. Katra konfesija piedāvā savus variantus un ieteikumus gavēnim, taču katrs var sagatavot savu plānu. «Tagad gan par to runājam novēloti, jo gavēšanai jāsagatavojas vismaz divas nedēļas iepriekš, pakāpeniski samazinot saldumu un gaļas daudzumu uzturā,» stāsta K. Andrijanova.
Atteikšanos no kāda produkta cilvēks bieži uztver kā zaļo gaismu citiem produktiem, kas atļauti, un patērē tos milzīgā daudzumā, taču atļauto produktu patēriņam jābūt samērotam, un, gatavojot ēdienu, jāievēro veselīga uztura pamatprincipi. Eļļā cepti kartupeļi, dārzeņu salāti ar majonēzi gavēnim der, bet veselībai - nekādā ziņā. Visgrūtāk ir atteikties no saldumiem. Lai apmierinātu tieksmi pēc saldā, jāizvēlas saldi vai žāvēti augļi. Dažas gavēņa dienas paredz tikai vienu maltīti. Šādu uztura režīmu uzturzinātne neiesaka un neatbalsta - tas rada problēmas vielmaiņai un var veicināt liekā svara pieaugumu. Ēdienreizēm jābūt regulārām.
K. Andrijanova aicina iegaumēt arī to, ka gavēņa beigas nenozīmē, ka uzreiz drīkst mesties virsū aizliegtajiem produktiem. «Gandarījums par gavēšanu nav kotlešu pannas izēšana,» brīdina uztura speciāliste.