Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Ņemam visus trīs, būs laba ģimenīte!

Ja Dievam būtu labo darbu grāmatvedības uzskaite, tad apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētājai Vijai Kilblokai šogad divas ailītes tajā jau būtu aizpildītas, jo 3. janvārī mācītājs Juris Rubenis Kuldīgā iesvētīja jauno Zvaigznes grāmatu namu, bet nākamajā dienā viņa no Ogres dzīvnieku patversmes uz Rīgu atveda trīs suņus - Krokeru, Breju un Noiru.

Tas bija pārsteigums visiem, jo mašīna brauca pēc diviem suņiem. Vija skaidro: «Breja pirms četriem mēnešiem bija ieklīdusi kādā šķūnī Rembatē, turpat apbērnojusies un ar visiem mazuļiem nogādāta Ogres dzīvnieku patversmē. Kucēni jau atdoti labiem cilvēkiem, bija palikusi tikai Noira. Es taču nevarēju šķirt māti un meitu. Nospriedu - ņemam visus trīs!»

Iecelti saulītē

Viss notika tieši tā, kā tam bija jānotiek. Apgāda Zvaigzne teritorija Biķernieku ielā ir vienu hektāru plaša. Kad iepriekšējie sargsuņi bija beiguši savas darba un dzīves gaitas, kādu laiku šeit nebija četrkājaino sargu. Tad sāka uzdarboties zagļi, un Vija Kilbloka pieņēma lēmumu. Turklāt izrādījās, ka viņa no patversmes atvedusi savus novadniekus, jo trīs gadus vecais Krokers atrasts klaiņojam Ķeipenē. Vija saka: «Esmu no Ogres. Skolas gados bieži ravējām kolhoza laukus Rembates un Ķeipenes kolhozos.»

Suņi pat iedomāties nevar, kā viņiem ir paveicies dzīvē, kura vēl pirms īsa laika nesolīja neko labu. Zvaigznes teritorijas Biķernieku ielā četrkājainie apsargi vienmēr ir Vijas Kilblokas uzmanības lokā. Dienu viņi mitinās plašā voljerā un guļ ērtās būdās uz svaigiem salmiem, naktī sargā teritoriju. Krokers un Breja jaunajā vietā sāka iejusties jau pirmajā dienā, bet Noira, kā jau kucēns - kur mamma, tur viņa iecelta saulītē. Suņiem pamatbarībā ir vērtīgās Royal Canin granulas, bet šie aktīvi izrāda, ka visgardāko maltīti gatavo Vija pati. Kad pagalmā parādās viņas mašīna, suņi pauž neviltotu sajūsmu - tūlīt sāksies bankets! Mazajai Noirai tiek kaulu veidošanai tik ļoti nepieciešamais biezpiens un siers, tad visiem siltās Vijas gatavotās pusdienas - krāsnī cepts viltotais zaķis no gaļas, uzbriedinātām auzu pārslām, ķirbja un olām ar klāt pievienotu burkānu sulu un burkānu izspiedām. Vija to visu uzskata par pašsaprotamu: «Man taču vienalga jāgatavo priekš Argo, un katli man ir lieli.» Viņa arī uzskata, ka jebkura sausā barība tomēr iznāk dārgāka par veselīgo pašas gatavoto suņu ēdienu. Pagaidām Vija Kilbloka pie suņiem dodas katru dienu: «Vakarā braucu mājās pa Brīvības ielu, un, kaut arī zinu, ka uz saviem cilvēkiem varu paļauties, sirds nav mierīga, tāpēc dažkārt iegriežos teritorijā pat ap pusnakti.» Brīvdienās kopā ar mazdēliem viņa šurp braukusi rītā un vakarā. Saka - tā jau nebūs vienmēr, tikai - kamēr suņi iedzīvosies un darbinieki ar viņiem saradīs.

Novērtējuši jaunās mājas

Visi trīs suņi ir jauktenīši, kā mēdz teikt - vilkveidīgie. Krokers pa pagalmu staigā ar spilgti lillā krāsas vaigu un ausi. Vija atceras, ka sākumā sāniski vien gājis, vienu ausi noliecis. Kad apskatījušies rūpīgāk, izrādījies, ka zem auss izveidojies strutains iekaisums. Krokeru aizveda uz Candera ielas klīniku. Veterinārārste apbrīnoja, ar kādu savaldību, pacietību, bez vismazākajām agresijas pazīmēm Krokers pacieta sāpīgās medicīniskās manipulācijas un sekojošo antibiotiku kursu. Paldies dievam, šķiet, brūce jau sadzijusi, Krokers atkal staigā ar izslietām ausīm. Savukārt Brejai ļoti patīk gulēt sniegā. Kur mamma, tur arī meita, bet Noira jeb, kā viņu iesaucis apsargs Ivars, Noriņa vēl taču maziņa. Neapzinīgā māte bija jāmudina gulēt būdā. Breja pati skrien un lec kā stirna. Kamēr pierada pie jaunās vietas, viņu uz vietas noturēja tikai rūpes par bērnu, bet tagad sune sapratusi, ka šeit ir viņas labās mājas.

Dienā, kad ar fotogrāfu ierodamies pie suņiem, Vija ar apsargu un galveno atbildīgo par četrkājainajiem kolektīva locekļiem Ivaru Eglīti spriež, ka ieejām jāpiestiprina aizkars siltumam, kaut būdas ir siltinātas un tajās ieklāti salmi. Jau vakarā tas ir izdarīts - pašā laikā pirms arktiskā sala iestāšanās!

Uzticīga vienai šķirnei

Vija Kilbloka 2000. gadā apgāda Zvaigzne apsardzei iegādājās vācu aitusuni Franci. Viņš gan tiešajā darbā nenoturējās ilgi, jo kļuva par Vijas miesassargu un labāko draugu. Visu mūžu Francis nodzīvoja Vijas mājā, suņa foto portreti grezno daudzu Zvaigznes izdoto grāmatu un skolēnu darba burtnīcu vākus. Nesen Francis aizgāja citos medību laukos. Vijai palika otrs vācu aitusuns, vārdā Argo, kuram arī jau deviņi gadi.

Kilbloka stāsta, ka pēc Franča nāves Argo maz ēd, ir depresīvs. Bilstu - tad jau varētu aizvest ciemos Noiru, lai izkustina veco suņuvīru! Vija šo iespēju apsvērusi, mamma arī sarunās vedina uz to. Taču jādomā reāli, un Vija spriež: «Baidos, ja es Noiru atvestu savā mājā, viņu tur arī atstātu. Taču es augstu vērtēju vācu aitusuņu intelektu un inteliģenci. Tā ir mana šķirne. Iespējams, pavasarī es paņemšu draugu priekš Argo - vācu aitusuņa kucēnu.»

Vija Kilbloka ir sašutusi par Šampētera ielā nesen notikušā traģiskā negadījuma iespaidā sabiedrībā uzkurināto naidu pret suņiem. «Tā ir slikta sensācija ar sliktām sekām. Mediji sāka kūdīt, aktivizējās suņu ķērāji. Nav noskaidroti notikušā apstākļi, un tie suņi ir kā zemē iekrituši. Visos laikos suns bijis cilvēka uzticīgākais draugs, uz kuru var paļauties. Suņu saimniekiem jābūt atbildīgiem par saviem četrkājainajiem kompanjoniem, dzīvniekiem obligāti jāiziet socializācijas process, bet cilvēki nedrīkst ieņemt karojošu pozīciju pret visiem suņiem un viņu īpašniekiem. Es ar saviem suņiem nedrīkstu iziet pastaigāties jūras malā, tur pat nav zonas, kur tas būtu atļauts. Ārzemēs kaut kas tāds nav iedomājams. Tāpēc vismaz Zvaigznes veikalos cilvēki var nākt ar saviem suņiem, un par to vēstī zilie uzraksti uz mūsu veikalu durvīm.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?