Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Nenoslīcināts romantismā

Turpinot Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra ciklu Visas Brāmsa simfonijas, 14. janvārī Ventspilī un 15. janvārī Rīgā Lielajā ģildē diriģenta Andra Pogas vadībā izskanēs Johannesa Brāmsa Trešā simfonija un Vācu rekviēms. Skaistā, emocionāli spēcīgā šedevra atskaņojumā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris Latvija, solisti būs Eiropas un ASV operteātros spožus panākumus guvušie dziedātāji, soprāns Džeklina Vāgnere un Berlīnes Vācu operas solists, tās goda titula Kammersᅢᄂnger (Kamerdziedonis) īpašnieks, baritons Markuss Briks. Latvijā viņi abi viesojas pirmoreiz.

Vācu mūzikā kā mājās

Brāmsa Vācu rekviēms ir viens no saviļņojošākajiem, skaistākajiem un dziļākajiem romantisma laika vokāli simfoniskajiem šedevriem. Tajā ir visa cilvēka dzīve no mīlestības līdz mūžībai, jo skaņdarba tapšana ir saistīta ar Brāmsa tuva drauga komponista Roberta Šūmaņa nāvi (1856) un vēlāk arī paša mātes aiziešanu viņsaulē (1865)

«Brāmsa Rekviēmā dziedāšu pirmo reizi. Brīnišķīga mūzika, un jums ir lielisks orķestris un koris! Man ir brīnišķīga sajūta,» mēģinājuma starpbrīdī priecājās daudzu starptautisku konkursu laureāte Džeklīna Vāgnere. Amerikāņu dziedātāja vācu mūzikā jūtas kā mājās. Viņu augstu vērtē gan vācu publika, gan kritiķi: kā slavējis Berliner Morgenpost, viņai piemīt «nepārspējami valdzinoša vokālā elegance». Patlaban dziedātāja atveido Mimī lomu Pučīni Bohēmas izrādēs Ķelnē, pirms kāda laika vienā no Bēthovena 9. simfonijas atskaņojumiem Berlīnē solistu kvartetā muzicējusi kopā ar Latvijas basbaritonu Egilu Siliņu. Nākamais projekts, kurp jādodas jau nākamnedēļ, būs Riharda Vāgnera opera Dievu mijkrēslis Barselonas Liceu teātrī.

«Man ļoti patīk vācu mūzika, valoda un kultūra. Tas bija galvenais iemesls, kādēļ uzsāku karjeru Vācijā,» atklāj Džeklīna Vāgnere, kuras ceļš uz atskaņotājmākslas virsotnēm ir kā ceļojums starp diviem kontinentiem. Detroitas ziemeļos uzaugušajai Vāgnerei pēc studijām Manhetenas mūzikas skolā Ņujorkā iespēju studēt Vācijā deva Fulbraita stipendija. Par mākslinieces «firmas zīmi» tiek uzskatīts spožais, krāsām bagātais titullomas atveidojums vācu komponista Riharda Štrausa operā Arabella. Viņai arī pašai šī esot visiemīļotākā loma: «Es identificējos ar Arabellas tēlu, viņa ir fascinējoša sieviete, un Štrausa mūzika ir elpu aizraujoša.»

Klausās Deep Purple

«Ikviens no līdz šim sastaptajiem diriģentiem Vācu rekviēmu ir interpretējis ļoti atšķirīgi, nav divu līdzīgu lasījumu,» atzīst starptautiski pieprasītais vācu baritons Markuss Briks, kurš šo opusu jau dziedājis pasaulslaveno maestro Zubina Mehtas, Nonalda Ranikla un Omēra Meira Vellbera vadībā. «Šis Brāmsa skaņdarbs ir ļoti uzrunājošs un dažubrīd pat par daudz emocionāls. Andra Pogas darbā man ļoti patīk tas, ka viņš ļoti precīzi ievēro tempus un visas citas nianses. Viņam ir ļoti skaidrs, sakārtots, analītisks mūzikas redzējums.» Markuss Briks uzskata, ka tas tikai vairo Brāmsa mūzikas skaistumu, ļauj tam uzmirdzēt. «Mūzika jau pati ir romantiska, tāpēc to nedrīkst noslīcināt kliedzošā, smagnējā romantiskās skaņas troksnī. Tas pats sakāms par Pučīni. Ja tu uzreiz laidīsi vaļu ciešanām un asarainām jūtām, nevarēsi sasniegt operas emocionālo kulmināciju: izrādes beigās neviens vairs neraudās, jo varoņu nāve nebūs nekāds pārsteigums.» Savukārt jautāts par attiecībām ar operu režisoriem, viņš teic: «Neatkarīgi no stila pieņemu ikvienu mērķtiecīgi izstāstītu stāstu, taču nevēlos izrādē redzēt režisoru personiskās dzīves problēmas, viņu pagātnes traumas.»

Markuss Briks zināms kā viens no izcilajiem Vāgnera operu dziedoņiem un spoži izpaužas arī itāļu operu repertuārā. Tikko debitējis Amonasro lomā Verdi operā Aīdā, dzied Žermona lomu Traviatā, februāra beigās debitēs titullomā Verdi Makbeta jauniestudējumā, kas vienlaikus būs arī viņa debija Cīrihes operā. Pa vidu verdiānai Berlīnē nodziedās Šūberta dziesmu ciklu Ziemas ceļš, pēc tam Ķelnē atveidos Enriko lomu Doniceti operā Lučia di Lammermūra. Lai to visu paveiktu, jāatsakās no smēķēšanas un sarkanā vīna, kas sausina balss saites. Brāmsa Vācu rekviēmā, kam pats komponists veidojis libretu no Jaunās Derības un Vecās Derības fragmentiem, Markuss Briks saprot katru vārdu. Vai tas lasāms kā pašvērtīgs dzejas darbs? «Jā, jo katru reizi, kad to dziedu, es saredzu jaunus teksta jēgas aspektus un nianses. Tas ir ļoti krāsains un saviļņojošs.» Brīžos, kad dziedātāji ir klausītāju lomā, viņi izvēlas mūziku no pavisam citas operas. Markuss Briks ir hārdroka klasikas (Deep Purple u. c.) cienītājs, savukārt Džeklīna Vāgnere priekšroku dod klaviermūzikai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?