Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Nosita, nobijās un aizbēga no dzīvokļa

Vispirms aptuveni pusotru minūti žņaudza, tad ne mazāk kā astoņas reizes ar dūri iesita pa žokli, degunu, pieri, deniņiem, bet pēc tam iesita ar celi pa seju - prokuratūras lēmums par lietas nodošanu tiesai, kas nosūtīts Rīgas Kurzemes rajona tiesai, atklāj brutalitāti, ar kādu nogalināta studente Elīna Pupiņa. No lēmuma izriet, ka pazīstamo Latgales biologu Aijas un Mihaila Pupiņu meita gāja bojā pēc strīda ar savu draugu Jāni Gaigalu, kurš, būdams dzērumā - izdzēris vairāk nekā puslitru viskija -, viņu nežēlīgi piekāva, bet pēc tam vairākas dienas slapstījās, pirms pats padevās policijai.

Kaut arī atkarībā no tā, kurā izmeklēšanas posmā J. Gaigals sniedzis liecības, tās detaļās atšķiras, kopējā notikumu secība ir visai skaidra, un prokuratūras lēmums sniedz padziļinātu ieskatu slepkavas psihē neilgi pēc nozieguma izdarīšanas.

Slepkavība notika 2012. gada 15. maijā J. Gaigala dzīvesvietā Rīgā. Kad ap pulksten 21 pie viņa atnākusi draudzene, jaunietis bijis alkohola ietekmē - izdzēris 600-650 gramu viskija un 200 gramu šampanieša, rakstīts dokumentā. Abu starpā izcēlies strīds, kura laikā viņi viens otru apsaukājuši necenzētiem vārdiem, līdz J. Gaigals kļuvis vardarbīgs, radot meitenei smagus un dzīvībai bīstamus miesas bojājumus. To rezultātā E. Pupiņai radusies galvas smadzeņu tūska, kā arī asinis nonākušas plaušās.

Pēc tam J. Gaigals izvilcis desmit latu no E. Pupiņas maka - kaut viņš pats liecinājis, ka tā darījis, lai atgūtu parādu, jo iepriekš draudzenei esot aizdevis 20 latu, prokuratūra to traktējusi kā sīko zādzību, par ko apsūdzība celta pēc Krimināllikuma 180. panta pirmās daļas. Galvenā apsūdzība gan celta pēc 116. panta par slepkavību, kas paredz sodu no pieciem līdz 15 gadiem cietumā.

Kaut savu vainu puisis daļēji atzīst, no viņa liecībām izriet vēlme kaut nedaudz savu rīcību attaisnot. J. Gaigals liecinājis, ka viņam nevienu brīdi nav bijis nodoma nogalināt savu draudzeni, un pēdējā pratināšanas reizē puisis arī apgalvojis, ka nav iesitis viņai vairāk kā četras reizes. Arī alkoholu esot izdzēris uz pusi mazāk, nekā uzskata prokuratūra, turklāt dzert beidzis vairāk nekā sešas stundas pirms notikušā.

Pirms tam sniegtajās liecībās aina gan ir nedaudz citāda. Ar E. Pupiņu viņi bijuši pazīstami aptuveni trīs mēnešus - kā jau iepriekš izskanējis, iepazinušies internetā, sarakstoties portālā Draugiem.lv. Laikā, kad notikusi slepkavība, J. Gaigals esot atradies liela stresa stāvoklī - topošajam juristam bija jāaizstāv diplomdarbs, kā arī stresu radījušas kredītsaistības, kuras viņš uzņēmies, bet naudu iztērējis nelietderīgi. Dienā, kad notika slepkavība, viņš ar īsziņām sarakstījies ar Elīnu, aicinot viņu atbraukt ciemos, solījis arī kādu mīļu pārsteigumu, bet kādu - neatceras, jo bijis alkohola reibumā. Tomēr, kad Elīna ieradusies, izcēlies strīds, kas pārauga vardarbībā.

Uzreiz pēc kautiņa viņš nemaz neesot sapratis, vai meitene ir mirusi, nobijies par izdarīto un aizbēdzis no dzīvokļa. Kad pēc pāris stundām atgriezies un ieraudzījis meiteni nekustīgi guļam gultā, sapratis, ka viņa mirusi, un viņam esot iestājies šoks.

Ar atrašanos šoka stāvoklī viņš arī skaidrojis savas dažu turpmāko dienu darbības - kaut no malas izskatās, ka viņš mēģinājis slēpt pēdas, J. Gaigals apgalvo, ka nemaz neesot īsti sapratis, ko dara. Viņš sakopis asiņaino dzīvokli, novilcis savas asiņainās drēbes un ielicis tās veļas mašīnā. Pēc tam no jostasvietas uz leju izģērbis arī E. Pupiņu un viņas drēbes, kā arī palagu un dvieli, ar ko noslaucījis asinis no sienām, salicis somā koridorā.

Pēc notikušā viņš uzturējies gan dzīvoklī, gan ārpus tā. Kad bijis dzīvoklī, vienkārši sēdējis, skatījies sienā un smēķējis vienu cigareti pēc otras. J. Gaigals no E. Pupiņas telefona arī atbildējis uz viņas māsas īsziņām, lai novilcinātu brīdi, kad kāds uzzinās par notikušo.

Trīs dienas pēc izdarītā - 18. maija vakarā - J. Gaigals beidzot izlēmis atzīties notikušajā. Pirms tam aizgājis ciemos pie sava brāļa, jo pirms padošanās policijai vēlējies sastapt ģimeni. No Valmieras atbraucis viņa tēvs - arī jurists -, un, kad puisis viņiem atzinies nodarītajā, ģimene bijusi šokā. Ap pulksten 23 tēvs pats viņu aizvedis uz policijas iecirkni.

E. Pupiņas vecāki iepriekš medijiem bija pauduši bažas, ka izmeklēšana norit pavirši un tiek speciāli novilcināta. Bažas radīja arī fakts, ka izmeklētāja lietu bija aizmirsusi nodot prokuratūrai pirms došanās atvaļinājumā, tādēļ iespējamo slepkavu nācās atbrīvot no apcietinājuma. Tomēr tagad, kad lieta nonākusi tiesā, neviens atbildību mīkstinošs apstāklis J. Gaigala rīcībā nav atrasts. Tieši otrādi - par atbildību pastiprinošu apstākli atzīts fakts, ka nozieguma izdarīšanas brīdī viņš bijis alkohola reibumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?