Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Obama nosoda Trampa «muldēšanu» par islāmu

Pēc ASV vēsturē asiņainākās masu apšaudes, kad naktī uz svētdienu naktsklubā Orlando radikalizējies musulmanis nogalināja 49 cilvēkus, valsts prezidents Baraks Obama un Republikāņu partijas iespējamais kandidāts 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās Donalds Tramps iesaistījušies apvainojumu karā. Pašreizējais Baltā nama saimnieks kritizējis D.

Trampa kārtējos izteikumus, kas vērsti pret imigrantiem un musulmaņiem. B. Obamam piebalsojusi arī bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura uzvarējusi pēdējās Demokrātu partijas priekšvēlēšanās Kolumbijas apgabalā un ir tuvu tam, lai iegūtu politiskā spēka nomināciju startam prezidenta vēlēšanās 8. novembrī.

Pārmet politkorektumu

Pēc slaktiņa Orlando, ko pastrādāja 29 gadus vecais afgāņu izcelsmes ASV pilsonis Omārs Matīns, kurš zvērējis uzticību teroristu kustībai Islāma valsts (IV), D. Tramps kārtējo reizi nāca klajā ar ierosinājumu liegt musulmaņiem - gan imigrantiem, gan tūristiem - iebraukšanu Savienotajās Valstīs. Pirmo reizi viņš savu plānu prezentēja pagājušā gada decembrī pēc tam, kad pakistāniešu izcelsmes ASV pilsonis un viņa sieva, kas arī bija IV sekotāji, Kalifornijas štata pilsētā Sanbernardīno sarīkoja apšaudi, nogalinot 14 un ievainojot 22 cilvēkus.

Šoreiz D. Tramps savam plānam piešķīris jaunu dimensiju. Nekustamo īpašumu magnāts paziņojis, ka gadījumā, ja kļūs par ASV prezidentu, viņš aizliegs valstī iebraukt musulmaņiem no valstīm, kuru pilsoņi ir bijuši iesaistīti terora aktos pret ASV, Eiropu un citiem amerikāņu sabiedrotajiem. «Tūkstošiem un tūkstošiem cilvēku, no kuriem daudzi domā līdzīgi kā šis cietsirdīgais slepkava Orlando, iebrauc mūsu valstī un cenšas pārliecināt mūsu bērnus, cik brīnišķīga ir IV,» paziņoja D. Tramps, piebilstot, ka viņa imigrācijas stratēģija tiks pārtraukta tikai pēc tam, kad «mēs spēsim pienācīgi un nevainojami pārbaudīt cilvēkus, kas ierodas valstī».

D. Tramps arī izteicis pieņēmumu, ka daļa amerikāņu, kuri ir musulmaņi, uzskatāmi par līdzvainīgiem uzbrukumos Orlando un Sanbernardīno, un pārmeta ASV prezidentam B. Obamam, ka tas terora aktos Orlando un Sanbernardīno nav vainojis «radikālā islāma terorismu», dodot priekšroku politkorektumam, nevis nepieciešamībai nosargāt Savienoto Valstu pilsoņus.

Palīdz teroristiem

B. Obama atbildējis, asi nosodot D. Trampa izteikumus, kas vērsti pret ASV dzīvojošajiem musulmaņiem.

«Pie kā tas novedīs? Orlando slepkava, viens no Sanbernardīno slepkavām - viņi bija ASV pilsoņi. Vai mēs pret visiem vietējiem musulmaņiem sāksim izturēties citādāk? Vai mēs sāksim viņus pakļaut īpašai novērošanai? Vai mēs sāksim viņus diskriminēt ticības dēļ?» ASV prezidentu citē BBC. «Tā nav Amerika, par kādu mēs sapņojam. Šāda nostāja nodotu vērtības, par kurām amerikāņi iestājas.»

B. Obama arī uzskata, ka D. Trampa «muldēšana» par islāmu spēlē par labu IS un citiem teroristiskajiem grupējumiem, kuri izmanto reliģiju, lai attaisnotu terorismu. Viņaprāt, apgalvojumi, kurus izsaka D. Tramps, ļauj teroristiem uzmesties par visu 1,7 miljardu pasaules musulmaņu pārstāvjiem. «Tā ir viņu propaganda, tā viņi vervē sekotājus. Ja mēs visus musulmaņus mālēsim vienādi un paziņosim, ka esam karastāvoklī ar reliģiju, tad mēs teroristu vietā padarīsim viņu darbu,» norādīja B. Obama.

H. Klintone, kura cer stāties pretī D. Trampam ASV prezidenta vēlēšanās, uzskata, ka ekscentriskā miljardiera pēdējie izteikumi par musulmaņiem kārtējo reizi apliecinot viņa «rakstura nepiemērotību» prezidenta amatam. «Tas ir darbs, kas no tā veicēja pieprasa mierīgu, nosvērtu un cienīgu reakciju uz tādiem notikumiem kā Orlando slaktiņš,» bijušās ASV valsts sekretāres teikto atreferē ziņu aģentūra Reuters.

Arī D. Trampa partijas biedrs ASV kongresa Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens kritizējis partijas kandidāta izteikumus. «Nedomāju, ka musulmaņu ieceļošanas aizliegums būtu mūsu valsts interesēs,» sacīja P. Raiens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?