Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pacienti par kompensējamajām zālēm pēdējos gados piemaksā vairāk

Lai gan kompensējamo medikamentu cenai ir tendence samazināties, Valsts kontrole revīzijā konstatējusi, ka pēdējos gados būtiski ir palielinājusies pacientu piemaksa. Piemēram, 2011. gadā pacienti papildus piemaksājuši vidēji 2,84 latus par recepti, bet pērn pirmajā pusgadā - jau 3,73 latus. Līdz ar to pārmetumi no Valsts kontroles puses izskanējuši gan Veselības ministrijai (VM), gan pašiem ģimenes ārstiem.

50%, 75% vai 100% apmērā atkarībā no konkrētās diagnozes kompensācijas apmēra valsts kompensē lētākās no zālēm ar vienādu iedarbību. Ja pacientam ir izvēlētas dārgākas zāles, starpība starp lētākajām un dārgākām jāsedz viņam pašam. Neskatoties uz to, ka 2011. gadā tika veiktas izmaiņas normatīvajos aktos, paredzot, ka pirmreizējiem pacientiem tiek izrakstīts lētākais savstarpēji aizvietojamais medikaments, Valsts kontrole uzskata, ka VM nav panākusi, ka ārsti vienmēr šo principu ievērotu. Bieži pacientiem tiek izrakstīts nevis zāļu vispārīgais nosaukums, bet konkrēts medikaments. Līdz ar to aptiekā pacientam jāpiemaksā ne tikai 50 vai 25% no summas, bet arī starpība starp ārsta izrakstīto un valsts noteikto kompensējamo medikamentu cenu.

Ģimenes ārste Sarmīte Veide Dienai pastāstīja, ka kopš izmaiņām normatīvajos aktos visiem pirmreizējiem pacientiem tiek izrakstīts lētākais savstarpēji aizvietojamais medikaments. Savukārt, ja, piemēram, trīs mēnešu laikā pacientam nav vēlamā efekta vai parādās kādas blakusparādības, tad zāles nomaina. Šādos gadījumos visi ģimenes ārsti ambulatorajās kartītēs norāda iemeslu, kāpēc tā darīts, bet pacientam šādā gadījumā ir jāpiemaksā vairāk, skaidroja S. Veide. Citādi gan ir ar tiem pacientiem, kuri pirms noteikumu izmaiņām jau vairākus gadus lietojuši kādas konkrētas zāles. Ģimenes ārste paskaidroja, ka ar katru pacientu tika pārrunāts, vai viņš vēlas pāriet uz citiem medikamentiem, tādējādi samazinot piemaksu par zālēm. Bet, tā kā cilvēkiem izveidojies jau pieraduma efekts un nav parādījušās arī kādas blakusparādības, pacienti lielākoties izvēlējušies zāles nemainīt. To pieļauj arī normatīvie akti, sacīja S. Veide. Arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis Dienai norādīja, ka mainīt medikamentus, pie kuriem pacients ir pieradis, nav pareizi, jo tas apdraud pacienta veselības stāvokli. Viņš gan piekrīt, ka ārstam ir pienākums pacientu informēt par iespēju iegādāties arī lētākas zāles, bet atzīmēja, ka ārsts primāri rūpējas par pacienta veselību, nevis pacienta maciņu. Līdz ar to, ja pats pacients nevēlas mainīt zāles, nav iemesla to darīt tikai tāpēc, ka citas varētu būt lētākas.

Arī pati VM Valsts kontroles vērtējumam nepiekrīt, norādot, ka ārsti arvien vairāk receptēs norāda zāļu vispārīgo nosaukumu, nevis konkrētu medikamentu, tādējādi pacientiem kompensējamo zāļu iegāde izmaksā lētāk. Tāpat VM pastāvīgi informējot pacientus par iespējām saņemt lētākās zāles, kā arī aicina ārstus izrakstīt pacientiem lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāles, tādējādi samazinot pacientiem līdzmaksājumus par medikamentiem, Dienai sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders. S. Veide gan atzīmēja, ka pacientiem kopumā trūkst izpratnes par kompensējamajiem medikamentiem, un, tā kā VM sniedz samērā niecīgu informāciju, ģimenes ārstiem ir jāvelta papildu laiks, skaidrojot sistēmas būtību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kompensējamās zāles

2011. gadā pacienti kopā piemaksājuši 9,3 milj. latu, 2012. gadā - 10,9 milj., bet 2013. gada 1. pusgadā - 7,3 milj.;
2011. gadā no 502 375 unikālajiem pacientiem 292 407 saņēma lētākās zālēs, bet 2012. gadā no 514 327 pacientiem lētākās zāles saņēma 340 763 pacienti
Avots: Valsts kontrole, Veselības ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?