Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Par Hāmaņa muižu joprojām tiesājas

Bēdīgā stāvoklī esošais valsts nozīmes arhitektūras piemineklis - Hāmaņa muiža - tiks pārdots, un pašvaldība tajā līdzekļus neieguldīs, jo tā nav pašvaldības funkcija. Kad tas notiks, pateikt gan ir grūti, jo paralēli rit vairākas tiesvedības ar bijušo nomnieku SIA Mono. Savu satraukumu par ēkas stāvokli pauž arī Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI).

Dažādās instancēs

Muižas ēku Slokas ielā 41 Rīgas domes Īpašuma departaments savā valdījumā pārņēma pērnā gada nogalē, jo nomas līgums ar Mono tika lauzts, konstatējot, ka nomnieks neveic atjaunošanas darbus. Turklāt ēka 2007. gadā arī dega. Vairākus gadus starp pašvaldību un bijušo nomnieku notiek tiesāšanās, un tā nav beigusies joprojām. Rīgas domes Īpašuma departamenta Īpašuma atsavināšanas pārvaldes priekšniece Aija Rimicāne atzīst, ka jautājums ir pasmags, jo patlaban turpinās vairākas tiesvedības dažādās tiesu instancēs gan par privatizācijas procesu, gan pirmpirkuma tiesībām. Tā kā nomnieki savulaik pieļāva ugunsgrēku ēkā, pašvaldība uzskata, ka viņiem nevar tikt piedāvātas pirmpirkuma tiesības, ar ko Mono nav mierā. «Īpašuma departaments ir darījis visu, lai nepieļautu tālāku ēkas stāvokļa pasliktināšanos,» uzsvēra A. Rimicāne. Pašvaldība ir ķīlnieks, jo nevar sākt nekādas darbības, kamēr tiesvedība nav beigusies.

Tomēr tiesāšanās beigas Rīgas dome gaida galvenokārt tāpēc, ka tad būtu iespēja šo īpašumu pārdot. Vaicāts, vai pašvaldība to nevarētu paturēt savā īpašumā, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks atzīst, ka pašvaldībai neesot resursu, lai atjaunotu pilis un muižas, un tā nav pašvaldības funkcija. Pilsētai šobrīd ir citas prioritātes - bērnudārzi un skolas. Domes mērķis esot muižu pārdot izsolē, kur nevienam nebūtu pirmpirkuma tiesību (kamēr nomas līgums ar Mono bija spēkā, pirmpirkuma tiesības bija šim uzņēmumam). Kad pērn pašvaldība muižu pārņēma savā valdījumā, bija runa, ka tā piesaistīs būvinženierus, lai noteiktu summu, kas ēkā jāiegulda. Tomēr jau tolaik netika solīts, ka šos ieguldījumus veiks pati dome.

Gaida atbildi

Par muižas ēkas stāvokli satraukumu pauž VKPAI vadītāja vietnieks Jānis Asaris. Viņš stāsta, ka pirms pāris nedēļām VKPAI vērsusies Rīgas domē ar lūgumu paskaidrot, kas pašlaik notiek šajā objektā, taču pagaidām atbilde nav saņemta. Tomēr viņš uzskata, ka ēkas pamatkonstrukcijas ir gana stabilas un mūsdienu tehnoloģiskās iespējas pietiekamas, lai muižu vēl varētu atjaunot, kā saka speciālists - «čaula un apjoms» ir saglabājušies. «Pēdējo reizi muižu pārbaudījām, kad to atkal pārņēma dome. Tomēr mums jābūt skaidrībai vismaz par plāniem,» norādīja J. Asaris.

Rīgas dome 1886. gadā celto Hāmaņa muižu 1999. gadā iznomāja SIA Mono uz 25 gadiem, taču tās apsaimniekošana uzņēmumam nevedās. Mono vēlējās muižas teritorijā uzbūvēt vairākas dzīvojamās ēkas, bet neguva Rīgas domes akceptu šai iecerei. Pašvaldība 2006. gadā nolēma saglabāt ap muižu parku bez apbūves un bez autostāvvietām. Pēc 2007. gada ugunsgrēka Mono izplatīja paziņojumu, paužot apņēmību ēku atjaunot, tomēr tas netika darīts. Pašreizējo Mono viedokli Dienai noskaidrot neizdevās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?