Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Par to ir jāstāsta bērniem

Pašā vasaras ziedonī, 1941. gada naktī uz 14. jūniju, no savām mājām svešumā tika aizvesti 15 424 Latvijas iedzīvotāji. Arī šogad vairākos koncertos komunistiskā genocīda upuru atceres dienā 14. jūnijā godinās viņu piemiņu. Tie sāksies vienlaikus plkst. 19, un šis lai ir ceļvedis izvēlei.

Forē un Latvju rekviēms

Koncertā Dona eis requiem, ko orķestris Rīga kopā ar kamerkori Ave sol un Latvijas Nacionālās operas solistiem Eviju Martinsoni un Krišjāni Norveli sniegs Rīgas Domā, skanēs Gabriela Forē Rekviēms op. 48. Orķestra partijas pārlikumu šim opusam veidojis koncerta diriģents Valdis Butāns. Gaišais, romantisma tradīcijās radītais skaņdarbs, dēvēts arī par Nāves šūpļadziesmu, ļauj domāt par laicīgo, pārejošo un mūžīgo. Līdzās Forē Rekviēmam programmā iekļauti latviešu komponistu skaņdarbi: Rīgas kamerkoris Ave sol diriģenta Jurģa Cābuļa vadībā dziedās Emiļa Melngaiļa Latvju rekviēmu, bet orķestra Rīga un Krišjāņa Norveļa sniegumā skanēs Alfrēda Kalniņa dziesma Skan zvani. Programmu papildinās Ralfa Vona Viljamsa Dona nobis pacem un Georga Frīdriha Hendeļa ārija O Lord, Whose Mercies Numberless no oratorijas Sauls. Bezmaksas ielūgumi saņemami Rīgas Doma kasē.

Sarkanais vilciens

Vienlaikus Latvijas Ordeņu brālība aicina uz Jura Kulakova un Pētera Aigara dramatiskās kantātes Sarkanais vilciens atskaņojumu Lielajā ģildē, kur diriģentes Airas Birziņas vadībā un Uģa Brikmaņa režijā piedalīsies solisti Ieva Akurātere un Ivars Cinkuss, aktieris Jānis Paukštello, rokgrupa Pērkons, Rīgas Doma meiteņu koris Tiara, sieviešu kori Dzintars un Rasa, kā arī kamerorķestris Agneses Kanniņas-Liepiņas vadībā. «Šogad aprit 75 gadi kopš Latvijas iedzīvotāju deportācijām Otrā pasaules kara sākumā. Šo faktu ir svarīgi atcerēties arī mūsdienās un kā svarīgu vēsturisku notikumu stāstīt jaunajai paaudzei, lai nākotnē nekur pasaulē nevarētu atkārtoties diktatūru represijas pret iedzīvotājiem. Vēstures izzināšana caur māksliniecisku notikumu var palīdzēt mūsdienu jauniešos veidot aktīvu attieksmi pret pasaulē notiekošo, mazināt sabiedrības vienaldzību un mudināt apzināties patiesās dzīves vērtības,» uzsver Latvijas Ordeņu brālības priekšsēdētājs Juris Griķis.

Dramatisko kantāti Sarkanais vilciens Juris Kulakovs sacerēja 2005. gadā, izmantojot Pētera Aigara poēmu ar tādu pašu nosaukumu. Tā vēsta par izsūtīšanas notikumu traģismu, sākot ar neticību, ka kaut kas tāds var notikt brīvā zemē, līdz apjausmai par neatgriešanos. «Ģimenēs šis temats tiek maz pārrunāts, sargājot savus bērnus, tāpat kā mūsu vecāki un vecvecāki sargāja mūs. Bet par to ir jāstāsta, lai šis pārdzīvojums dzīvotu tautas atmiņā. Jura Kulakova radītais skaņdarbs ir ļoti spilgts un tēlaini bagāts, muzikālajā izteiksmē daudzveidīgs un spēcīgs. Klausītājus tas uzrunā ar atkailinātām emocijām un dziļu pārdzīvojumu. Kantātes Sarkanais vilciens atskaņojums ir dzīva un skaudra Latvijas vēstures stunda ikvienam,» pārliecinājusies diriģente un Rīgas Doma meiteņu kora Tiara mākslinieciskā vadītāja Aira Birziņa, kura diriģējusi jau vairākus kantātes atskaņojumus. Bezmaksas ielūgumus uz šo koncertu var saņemt Biļešu paradīzes kasēs.

Dievs, Tava zeme deg!

Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes Dievs, Tava zeme deg! (korim, solistiem un ērģelēm) atskaņojums šoreiz notiks šīs tautas lūgšanas vēsturiskajā pirmatskaņojuma vietā - Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā plkst. 19, kur to pēc mācītāja Rinalda Granta ievadvārdiem diriģentes Zanes Zilbertes vadībā izpildīs Rīgas Stradiņa universitātes koris Rīga un solisti - tenors Ingus Pētersons un baritons Eduards Vācietis. Pie ērģelēm Tālivaldis Deksnis.

Kantātes Dievs, Tava zeme deg! pirmatskaņojums notika 1944. gadā Rīgā, Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, ar tās mūzikas autori Lūciju Garūtu pie ērģelēm. Vēsturiskā atskaņojuma ierakstā brīžiem ir dzirdama garām braucošo tanku dārdoņa. Pēc 1945. gada kantātes atskaņojumus aizliedza. Pie klausītājiem tā atgriezās tikai trešās atmodas sākumā 1988. gadā. Vēlāk to dziedājuši arī Japānas un Vācijas kori. Koris Rīga kantāti pirmoreiz nodziedāja 2012. gada novembrī Kuldīgā, Annas baznīcā, atzīmējot dzejnieka Andreja Eglīša simtgadi un Lūcijas Garūtas 110 gadu atceri. Šoreiz kantātes izpildījums vainagos kora 65. sezonu. Ieeja - par ziedojumiem.

Piemiņas programmu Neaizmirsti, ko Mazajā ģildē plkst. 19 sniegs vokālā grupa Framest, RKTMC Mazā ģilde jauktais koris Mūza un diriģents Guntis Cimiņš, veido emocionāli spēcīgi tautasdziesmu pārlikumi, kā arī vairākas oriģinālkompozīcijas no programmas Dainu skapis. Muzikālu meklējumu rezultātā tradicionālās melodijas ievītas mūsdienu akadēmiskās un estrādes mūzikas vidē. Izskanēs arī Uģa Prauliņa un Raimonda Tigula kompozīcijas. Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?