Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Paranoja Andalūzijas saulē

Testi pirms jaunās sezonas ir tāda dīvaina padarīšana - komandām tas ir izšķirošais jauno modeļu attīstības posma sākums, tomēr testu rezultāti, respektīvi, ātrāko apļa laiku tabula, ir tikai niecīga aisberga virsotne.

Formula 1 komandām pirmie testi ir atklāsmes brīdis - gandrīz gadu ilgais darbs pie jaunā modeļa ir ieguvis formu, iemiesojies matērijā un gatavs kustībai. Lai gan pirmos jauno mašīnu tehniskos parametrus, rādītājus un īpašības ir iespējams iegūt jau aerodinamiskajā tunelī un sarežģītās datora simulācijās, tieši testi trasē dod reālu priekšstatu par formulu, un nereti jau pirmajos testos komanda vai pilots nojauš - mūsu rīcībā ir uzvarēt spējīga formula. Tā tas bija 2009. gada pirmajos testos Heresā, kad Batonam pietika ar septiņiem apļiem, lai saprastu - Brawn GP titulu varētu zaudēt tikai savas muļķības dēļ. Tomēr pēdējos pāris gados tehniskie noteikumi ir tik stabili, ka brīnumi vairs nenotiek.

«Es strādāju Formula 1 jau 24 gadus, taču arī man pirmie jaunā modeļa testi uzdzen zosādu un cerību pilnu satraukumu,» Heresā izteicās McLaren boss Mārtins Vitmāršs. Heresas testos kārtējo reizi pārsteidza brīžiem paranoiskā komandu tieksme slēpt, maskēt un nerādīt savus lolojumus. Tiklīdz formula atgriežas boksos, mehāniķi svarīgākās detaļas apklāj ar palagiem, īpašiem vairogiem vai fotogrāfu tēmēšanas ceļā stājas paši, veidojot dzīvo mūri. Red Bull boksu celiņā izveidoja augstu aizslietņu sētu, aiz kuras noslēpties formulai, bet fotogrāfus, kas knipsēja no augšas, aicināja uz personīgām pārrunām.

Ņemot vērā pirmo nopietno Lūisa Hamiltona parādīšanos Mercedes sastāvā, Heresā vienībai ir pievērsta īpaša masu mediju uzmanība. Pirmajās divās dienās tehniskās problēmas (kļūmes elektrības sistēmā un balstiekārtā) neļāva Rosbergam un Hamiltonam veikt vairāk par 25 apļiem abiem kopā. Nav brīnums, ka Hamiltonam bija norūpējies vaigs, un brits atzina, ka lielākā atšķirība starp McLaren un Mercedes esot piespiedējspēka ziņā - jaunajā komandā būs daudz jāstrādā, lai šo deficītu novērstu.

F1 nevar atrast konservatīvāka stila vienību par Ferrari, kura vēlas kontrolēt pilnīgi visu. Preses konferences Ferrari boksos ir kārtības un punktualitātes paraugs - žurnālistiem tiek pārbaudīti akreditācijas papīri (citās komandas tas nav vajadzīgs), sēdvietas tiek iedalītas stingri pēc hierarhijas (itāļi priekšā, tālāk briti, un fotogrāfi aizmugurē), un jautājumiem katrā valodā atvēlētas ne vairāk kā piecas minūtes. Taču lielas saturiskās jēgas no Felipes Masas preses konferencēm nav - brazīlietis angliski runā manāmi negribīgi, skopi un par izredzēm jaunajā sezonā izsakās ļoti piesardzīgi. Viņu var saprast - pērn solīja daudz, bet tas viss beidzās gandrīz ar katastrofu.

Visbeidzot galvenais jautājums - kura komanda pēc Heresas ir jāuzskata par favorītu? Šajā ziņā gan konkurentu, gan tehnisko ekspertu vidū valda neredzēta vienprātība - izteikta favorīta nav, un vismaz piecas komandas cīnītos par uzvaru, ja sacīkstes notiktu jau Heresā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Heresas trase, kas atrodas uz dienvidiem no Seviljas, tika uzbūvēta 1985. gadā, un jau gadu vēlāk tur notika pirmais Formula 1 posms. Pēdējās sacīkstes Heresā risinājās 1997. gadā, kad notika arī bēdīgi slavenā Žaka Vilnēva un Mihaela Šūmahera sadursme, kas atnesa titulu pirmajam un apkaunojumu otrajam.
Šosezon būs pieci debitanti: brazīlietis Luišs Razija, brits Makss Čiltons (abi Marussia), nīderlandietis Gido van der Garde (Caterham), meksikānis Estevans Gutiress (Sauber) un soms Valteri Botass (Williams). Heresā bija visi pieci, un ātrāko apļa laiku uzrādīja Gutiress.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?