Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pārcelšanās vēl nav sākusies

Rīgas pils daļa, kurā jāatrodas Valsts prezidenta rezidencei, pēc rekonstrukcijas ekspluatācijā tika nodota jau pērnā gada nogalē - 18. decembrī, un jau no 29. decembra to varēja pārņemt Valsts prezidenta kanceleja. Ir marta vidus, bet aktīvas darbības, lai atbrīvotu Melngalvju namu un pārceltos uz pili, nenotiek. Turklāt līgums par Melngalvju nama izmantošanu bija spēkā līdz 1. martam, tiesa gan, to esot iespējams bez problēmām pagarināt.

Valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) pārstāvis Arnis Blodons Dienai vakar norādīja, ka Rīgas pils ir nodota ekspluatācijā un Valsts prezidenta kancelejas rīcībā VNĪ to bija gatavi nodot jau pagājušā gada 29. decembrī. Vēlāk A. Blodons informāciju papildināja ar detalizētāku hronoloģiju. Saskaņā ar to šā gada 29. janvārī parakstīts darbu pieņemšanas un nodošanas akts ar būvniekiem - pilnsabiedrību SBRE, 11. februārī parakstīts visu saistību izpildes pieņemšanas un nodošanas akts ar šo pašu pilnsabiedrību.

Kopš pagājušā gada 10. novembra notiek precizēto nomas līguma projektu saskaņošana ar Valsts prezidenta kanceleju, kam pēdējo reizi līgums elektroniski nosūtīts 15. februārī, un Nacionālo bruņoto spēku Militāro policiju, kam savukārt tas nosūtīts 3. februārī. Uz 16. februāri pils telpas ir tikušas pilnībā iztīrītas un sagatavotas nodošanai lietošanā Valsts prezidenta kancelejai un Militārajai policijai.

Arī kopš tā laika jau pagājis mēnesis. Prezidenta kancelejas pārstāves Kristīnes Jaunzemes Dienai sagatavotajā atbildē teikts, ka «šobrīd notiek konstruktīva Valsts prezidenta kancelejas sadarbība ar VNĪ, lai saskaņotu nomas līgumu. Kad būs noslēgts nomas līgums, varēsim saskaņot un parakstīt pieņemšanas un nodošanas aktus. Tas ir nepieciešams, lai no VNĪ pieņemtu Rīgas pils telpas un inventāru. Šobrīd nomas līgums ar Rīgas namiem par Melngalvju namu tiks pagarināts, un Valsts prezidenta kanceleja pagaidām turpinās strādāt Melngalvju nama telpās». SIA Rīgas nami pārstāve Zane Geida Dienai apstiprināja, ka līgums bijis spēkā līdz 1. martam, taču neesot problēmu to pagarināt, ja nepieciešams.

Prezidenta kanceleja uzsver, ka Rīgas pils priekšpils un Austrumu piebūve ir ļoti liels objekts, kurā veikti ievērojami restaurācijas un atjaunošanas darbi ap 10 000 kvadrātmetru platībā. No tā prezidenta reprezentācijas un darbības, kā arī kancelejas darba vajadzībām paredzētas telpas 7000 kvadrātmetru platībā. Tādēļ «objektīvi ir nepieciešams laiks, lai Valsts prezidenta kanceleja saskaņotu visus nepieciešamos dokumentus un paveiktos darbus ar VNĪ», atbildē raksta kanceleja. Pēc pieņemšanas un nodošanas akta parakstīšanas tā sāks telpu iekārtošanu. Lai pilnībā pārvāktos un iekārtotos jaunajās telpās, būs nepieciešami vēl trīs mēneši. Tas savukārt nozīmē, ka pilnībā Valsts prezidenta kanceleja Rīgas pilī varētu ievākties ne ātrāk par jūnija beigām. Pārējo pils telpu rekonstrukcija vēl turpināsies, un ticis pieļauts, ka pils komplekss kopumā būs rekonstruēts 2018. gadā.

Nomas maksa, ko Valsts prezidenta kanceleja maksā Rīgas namiem par Melngalvju namu, ir 9444,04 eiro. K. Jaunzeme norādīja, ka par Rīgas pils telpu nomas maksu vēl notiek līguma noteikumu precizēšana, tāpēc šo summu nebūtu korekti minēt, kamēr līgums nav noslēgts.

No samērā aptuvenās informācijas, kas nonākusi Dienas rīcībā, kā cēloņsakarību var izsecināt iemeslu, kāpēc ievākšanās Rīgas pilī varētu notikt lēnāk, nekā sākotnēji plānots. Proti, Valsts prezidents Raimonds Vējonis sācis apdzīvot Jūrmalas rezidenci, ko aģentūrai LETA šīs nedēļas sākumā apliecināja Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme. Viņa norādīja, ka R. Vējonis dzīvo un strādā Jūrmalas rezidencē, savukārt atveseļošanos viņš turpina nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivari, taču neatbildēja, vai Jūrmalā dzīvo arī prezidenta kundze. Iepriekš izskanēja, ka Jūrmalas rezidences iekārtošanai speciāli līdzekļi nav piešķirti un tā notikusi ar Valsts prezidenta kancelejas finansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?