Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pārdaugavas torņi gaida turīgu ārvalstnieku naudu

Par spīti tam, ka augstceltnes Z-Towers projektēšana Pārdaugavā tika sākta jau pirms astoņiem gadiem un sākotnēji kompleksu bija plānots pabeigt 2010. gada pirmajos mēnešos, ekonomiskās krīzes un projekta tehnisko aspektu apšaubīšanas dēļ vērienīgās būves celtniecība nobeigumam tuvojas tikai šobrīd, abiem ēkas torņiem strauji paceļoties Rīgas ainavā.

Projekta īstenotāji atzīst, ka interesi par dzīvokļu iegādi šajā būvē izrāda pamatā ārvalstnieki. No sarunas noprotams, ka maksātspējīgi cilvēki, kuru bizness atrodas ārpus Latvijas, būs arī galvenie potenciālie torņu apdzīvotāji. Diena viesojas būvlaukumā un noskaidro, kā Rīgas šībrīža vērienīgāko jaunbūvi vērtē pilsētplānotāji un nekustamo īpašumu nozares pārstāvji.

Pilsēta pilsētā

Ierodoties būvlaukumā, torņus projekta attīstītāja pārstāvji izrāda ar manāmu lepnumu. Ekskluzīvu risinājumu būšot daudz, dzirdam, kad iekāpjam celtniecības liftā. Diena paviesojās centram tuvākā, attīstītāju vārdiem sakot, resnā, torņa priekšpēdējā stāvā, no kura paveras plašs skats gan uz Vecrīgu, gan Pārdaugavu, gan ostas apkārtni.

Reaģējot uz izmaiņām nekustamo īpašumu tirgū, līdzšinējā Z-Towers koncepcija, kas paredzēja vienā tornī izvietot augstas klases viesnīcu, bet otrā - birojus, tagad nomainīta ar citu, atzīst a/s Towers Construction Management Pārdošanas daļas vadītājs Uģis Stīpnieks.

Pēc pašreizējiem plāniem abos ēkas torņos esot paredzēts izvietot dažāda lieluma dzīvokļus. «Šobrīd ļoti liela aktualitāte ir dzīvokļi, turklāt Rīgas centrā ir niecīgas iespējas iegādāties dzīvokli ar segtu autostāvvietu,» norāda U. Stīpnieks.

Viņš uzsver, ka apakšzemes autostāvvietas būs izvietotas četros pagrabstāvos, turklāt to kopskaits esot lielāks par dzīvokļu skaitu - lielāko apartamentu īpašniekiem būšot iespēja iegādāties pat trīs autostāvvietas.

Otrs projekta attīstības dzinulis esot nodrošināt, lai potenciālajiem ēkas iemītniekiem viss būtu pieejams viņu dzīvesvietā. «Īpašnieks redzēja, ka Rīgā faktiski nav neviena dzīvojamā kompleksa, kur būtu iespējams saņemt pilnīgi visus pakalpojumus, neizejot no mājas,» skaidro U. Stīpnieks.

Vēlmi savā potenciālajā dzīvesvietā saņemt visus sadzīves pakalpojumus un izvietot savu uzņēmumu pārstāvniecības pauduši arī visi potenciālie dzīvokļu pircēji. Tāpēc abus torņus vienojošajā kompleksa daļā četru stāvu augstumā paredzēts izvietot aptieku, ķīmisko tīrītavu, veikalus un spa centru. Apkārt esošajā teritorijā tiks atjaunotas un projektam pielāgotas arī piecas ēkas no līdzšinējās apbūves - divās no tām, turpinot jau pieminēto «viss vienā» koncepciju, paredzēts izvietot bērnudārzu un starptautisko skolu pamatizglītības iegūšanai. Projekta pārstāvis uzsver, ka par iecerētās skolas Uzraudzības padomes priekšsēdētāju piekritis būt Krievijas baņķieris, Alfa group banku atzara vadītājs, miljardieris Pjotrs Avens, kas 2012. gadā saņēmis Triju Zvaigžņu ordeni un ir a/s Latvijas balzams padomes loceklis. Viņa piekrišana projekta attīstītāju skatījumā liecinot par paredzētā projekta «ļoti augsto līmeni». Kopējā summa, ko paredzēts ieguldīt projektā, sasniedz 200 miljonus eiro (aptuveni 140 miljoni latu), atklāj a/s Towers Construction Management finanšu direktors Oļegs Alainis. Ēku plānots pilnībā pabeigt līdz 2015. gada janvārim.

Ārvalstnieku interese

«Mums ir panākta vienošanās par pirmo pirkumu - par «tievā torņa» augšējo stāvu,» vaicāts par dzīvokļu un biroju vietu esošajā nekustamo īpašumu tirgū, saka U. Stīpnieks. Jau pirms šī gada 1. augustā paredzētās dzīvokļu pārdošanas uzsākšanas pārdots jumta stāva (t. s. penthouse) dzīvoklis, kura kopējā cena ir 6,14 miljoni eiro (aptuveni 4 315 216 lati) bez PVN.

Kopumā par aptuveni 6,2 miljoniem eiro (4,3 miljoni latu) bez PVN jaunbūvē nopirkts 614 kvadrātmetru liels dzīvoklis un divas autostāvvietas. Ņemot vērā kompleksa iespēju vienuviet piedāvāt virkni sadzīves pakalpojumu, arī izīrējamo biroju, izmaksas būšot augstas.

«Šobrīd mēs gan esam tajā stadijā, kad vēl tikai sagatavojam pārdošanai nepieciešamos dokumentus,» norāda U. Stīpnieks. Viņš atzīst, ka, lai gan interese par dzīvokļiem un birojiem esot liela, tā pamatā neesot no vietējiem klientiem.

Īpašas prasības drošībai

«Daugavas kreisā krasta attīstības koncepcija paredzēja Ķīpsalas daļu pārvērst par Rīgas Manhetenu - augstbūvju rajonu,» saka arhitekts Uldis Lukševics, kura pārstāvētais arhitektu birojs NRJA ir sākotnējais projekta Z-Towers autors. Viņš norāda, ka, mainoties ekonomiskajai situācijai, no iecerētās augstbūvju grupas turpina attīstīties tikai Z-Towers. Projekts esot bijis iecerēts kā augstceltņu grupas ievadošais apjoms, braucot no lidostas Vecrīgas virzienā. Šobrīd tā arhitekts ir Andis Sīlis.

«Viennozīmīgi nav iespējams nosaukt grūtāko darbu augstceltņu būvniecībā,» vaicāts par šādu būvju celtniecību, norāda Swedbank augstceltnes Saules akmens būvētāja SIA Merks valdes loceklis Jānis Šperbergs un skaidro, ka Latvijā faktiski nav pieredzes ne augstceltņu projektēšanā, ne celtniecības organizēšanā, tāpēc šo ēku būvēšana izvēršoties par ilgstošu procesu.

J. Šperberga skatījumā galvenos riskus radot neprofesionāli izstrādāts tehniskais projekts, jo tā korekcija augstceltēm būvēšanas procesā ir dārga. «Celtniecības procesa organizēšanā liela vērība jāpievērš materiālu un cilvēku vertikālajam transportam. Ir īpašas prasības darba drošībai, lai nodrošinātos pret augstuma risku, turklāt jāņem vērā, ka vējš 100 metru augstumā ne tikai šķiet, bet arī patiešām ir ievērojami stiprāks nekā uz zemes,» būvniecības praktisko gaitu raksturo J. Šperbergs.

«Ir pamatoti augstceltnes būvēt pilsētās, kas strauji aug - tā ir intensīvāka pieejamās platības izmantošana, vairāk stāvu un funkciju. Tomēr arī pilsētas, kurās nenotiek tik strauja urbanizācija, tajā skaitā Rīga, turpina būvēt augstceltnes neatkarīgi no tā, vai tam ir racionāls pamatojums vai nē,» domā arhitekte un pilsētplānotāja Evelīna Ozola. Viņa uzskata, ka tā iemesls bieži vien esot kāda investora vajadzība pašapliecināties, pilsētas tēla stiprināšana vai sekošana kādai noteiktai telpiskai vīzijai. «Nenoliedzami augstceltnes tālumā liek sirdij iedrebēties un noticēt, ka tas, ko redzam, ir lielpilsēta. Torņi vienmēr ir bijuši statusa lieta,» uzsver E. Ozola.

Nekustamo īpašumu uzņēmumi par izmaiņām torņu projektā bijuši informēti, tomēr daudzus biežā koncepciju maiņa mulsinājusi, Diena secināja, aptaujājot vairāku nekustamo īpašumu uzņēmumu pārstāvjus. Ņemot vērā situāciju tirgū, pēc ēkā izvietotajiem birojiem varētu būt pieprasījums. U. Stīpnieks teic, ka tiesības pārdot un izīrēt kompleksā izvietotos dzīvokļus un birojus būšot uzņēmumam Colliers un vēl vienam nekustamo īpašumu uzņēmumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Z-Towers Cenas

Būvatļaujas izdošana
1. kārtas būvniecībai: 17.08.2006.
Būvatļaujas izdošana kompleksa būvniecībai: 07.08.2008. (derīga līdz 31.12.2014.)
Būvniecības pārtraukums: 02.2009.-03.2010.
Resnā torņa platība -
23 350 kv.m.
Tievā torņa platība -
17 020 kv.m.
Torņu kopējās pamatnes apjoms (podiums - 4 stāvi): 10 600 kv.m.
Pazemes autostāvvieta: 27 850 kv.m.
Būvnieki: SIA Uzņēmējs (līdz 2013. gada aprīlim), šobrīd - SIA Eksim Trans
Īpašnieks: SPI Group

Neliels dzīvoklis (35 kv. m.) - 4000 eiro (aptuveni 2800 latu) par kv. m. + PVN
Plašs dzīvoklis (614 kv. m.) - 10 000 eiro (aptuveni 7000 latu) par kv. m. + PVN
Avots: Rīgas pilsētas būvvalde,
a/s Towers Construction Management

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?