Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pārformatizētais Gogoļa teātris

Pagājušās nedēļas nogalē Maskavā ar mākslas akciju 00:00 divu dienu garumā režisora Kirila Serebreņņikova virsvadībā, piedaloties vairāk nekā 60 māksliniekiem, tika atvērts Gogoļa centrs. Pirmā pirmizrāde Mitjas mīlestība, ar kuru 16. februārī atklās multifunkcionālā centra Mazo zāli, uzticēta Latvijas režisoram Vladislavam Nastavševam. Viņam piedāvāts veidot vēl vienu darbu - Bailes saēd dvēseli pēc vācu kinorežisora Rainera Vernera Fasbindera scenārija.

Visšausmīgākajā vietā

Gandrīz gadu strādājot nemitīgas pretestības apstākļos - no draudiem pa telefonu līdz mītiņiem Puškina laukumā -, vienkopus pulcētajām radošajām enerģijām Kazakova ielā 8 ir izdevies pārvarēt destruktīvo spiedienu. Jaunais Gogoļa centrs ir dzimis vietā, kur vairākus desmitus gadu atradās Gogoļa teātris, mazpamanīts kultūras iestādījums ar milzīgu skatītāju zāli, kas vakaros bija aizpildīta četrās rindās. Arī tā atrašanās vieta bija viens no apstākļiem, kas skatītāju pieplūdumu neveicināja, jo, lai nokļūtu Kazakova ielā, ir jāveic ceļš no Kurskas stacijas pa garum garu, netīru un baisu pazemes pāreju, kas izrakta zem dzelzceļa sliedēm.

Starp citu, līdzīgi kā Rīgā, gar krastmalu dodoties uz Spīķeru Dirty Deal, tikai ar to atšķirību, ka pēc garā ceļa, kur tālumā vīd pazemes tuneļa pārejas zīme, tu atduries pret aizslēgtām tuneļa durvīm, un tālāk tad nu pēc katra paša drosmes - var rausties pāri barjerām un mesties intensīvajai satiksmes plūsmai cauri vai arī doties savu kilometru atpakaļ un nokavēt izrādi. Tas nevienu Rīgā neuztrauc. Maskavā uztrauc - maskavieši šo pāreju dēvē par vienu no visšausmīgākajām pilsētas vietām un cer, ka Gogoļa centram beidzot izdosies pārformatizēt arī to.

Jēdziens «pārformatizēt» ir viens no aktuālajiem Maskavas teātra dzīves terminiem, kas saistās ar jauno valsts politiku attiecībā uz teātriem. Darba kārtībā liekot tādu senaizmirstu jēdzienu kā valsts pasūtījums un attiecinot to uz virkni nīkuļojošu pašā pilsētas centrā mītošu teātru ar milzīgiem pusnodarbinātiem štatiem - Jermolovas, Majakovska, Staņislavska un Gogoļa vārdā nosauktie teātri - un atstājot to vadītājiem divas iespējas - vai nu kļūt par komercteātriem ar pilnībā aizpildītu skatītāju zāli, vai arī - neaizpildīt tos līdz pēdējam krēslam, bet radīt mākslas teritoriju ar notikumiem, par kuriem diskutē.

Visiem pieejams

Gogoļa centrs ir izšķīries par mākslas un diskusiju ceļu un vienlaikus arī par lētāku biļešu politiku, neorientējoties uz bagāto publiku, bet vēloties būt kā savulaik Maskavas Dailes teātris - visiem pieejams. Kirils Serebreņņikovs Gogoļa centru ir iecerējis veidot kā mākslu platformu, atverot telpu ne tikai teātrim, bet arī dejai, mūzikai, kino, kā arī starpdisciplināriem projektiem, kuros mākslas brīvi šķērso robežas. Apvienojot repertuārteātra un projektu modeļus.

Turklāt viņa mākslas centra izpratne ir gana gudra, lai balstītos tikai uz jaunības enerģiju. Proti, uz paša izaudzinātajiem aktieriem - Maskavas Dailes teātra septīto studiju, kas kopā ar Gogoļa teātra agrākajiem aktieriem veido jauno trupu, - un nule kā uzplaukušiem režijas talantiem, kas galvenokārt ieceļojuši no Krievijas provinces. Serebreņņikovs labi apzinās, ka mākslinieku jaunība nav ekvivalents kvalitātei. Tāpēc Gogoļa centra skatuve solās tikt nodota arī visaugstākās klases mākslinieku rīcībā. Tā februāra afišā līdzās reperim inteliģentam Vasjam Oblomovam uzstāsies grieķu traģēdijas mēroga aktrise Alla Demidova, kura pēc aiziešanas no leģendārā Tagankas teātra jau gadus piecpadsmit kopj tādu no mūsdienu skatuvēm gandrīz izzudušu parādību kā augstā vārda māksla, jaunā barbarisma apstākļos ceļot no nebūtības laukā pagātnes kultūras vērtības. Viena pati un kopā ar mūziķiem, pat veseliem orķestriem uzstājoties uz visdažādākajām skatuvēm, tostarp visvienkāršākajiem kultūras namiem, Demidova lasa izcilu dažādos gadsimtos sacerētu dzeju un veido dzejas raidījumus Krievijas radio. 17. februārī Gogoļa centrā notiks Ivana Buņina Tumšo aleju lasījums Allas Demidovas izpildījumā ar viņas komentāriem - kultūrvēsturiskām atkāpēm par autoru un viņa laiku.

Kad Serebreņņikovs atbrauca uz Latviju, visi teātri viņam vaicāja, ko, viņaprāt, šodien vajag iestudēt. Un visiem Latvijas teātriem viņš teica - vajag iestudēt Buņina prozu. Dirty Deal tapa Mitjas mīlestība, Vladislava Nastavševa pirmā Latvijā iestudētā izrāde. Šosezon arī Jaunajā Rīgas teātrī vērušās vaļā Tumšās alejas, viena no spēcīgākajām patlaban Latvijā skatāmajām mākslas parādībām. Asinsrite teātra pasaulē ir savienota.

Veicot remontu, agrākajā Gogoļa teātrī ir noplēsts viss padomju laiku apmetums līdz pašiem ķieģeļiem un tādas sienas arī atstātas. Foajē novietoto spoguļu silueti katrs atgādina kādu no lielajiem teātra jēgas pārjautātājiem - Ježiju Grotovski, Anatoliju Efrosu, Antonēnu Arto, Konstantīnu Staņislavski, Vladimiru Ņemiroviču-Dančenko, Anatoliju Vasiļjevu, Juriju Ļubimovu. Visiem kopā uzdodot šodienai mūžveco jautājumu - ar ko jūs kopā, mākslinieki?

www.gogolcenter.ru

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?