Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pārtiek no portretu zīmēšanas

Viņš nav slavenība un nepulcē ap sevi tūkstošus, tomēr interesentu loks ir pietiekami liels, lai uzsāktā akcija - portrets pret ēdienu vai kādu citu noderīgu lietu - ļautu viņam apceļot pasauli. Uz vairākām dienām mākslinieks Sergejs Balovins ieradies arī Latvijā - Daugavpilī un Rīgā - un tālāk dosies uz Pērnavu. 29 gadus vecais mākslinieks līdz šim apceļojis jau apmēram 30 valstu, lielākoties Eiropā.

Ziņai par to, ka Daugavpilī viesosies mākslinieks, kurš apņēmies dzīvot bez naudas un, pasauli apceļojot, zīmē portretus apmaiņā pret pārtiku vai noderīgiem pakalpojumiem, uzdūros sociālajos tīklos. Pirmais pieturas punkts, ierodoties Latvijā no Baltkrievijas, Sergejam Balovinam bija Daugavpils, kur pēc jauniešu biedrības OB.KU.MO iniciatīvas notika tikšanās Rotko mākslas centrā. Pats mākslinieks gandarīts stāsta, ka sanākuši vairāk nekā 100 cilvēku un apmēram 50 no viņiem arī tikuši pie portretiem. To Dienai apstiprināja Rotko centra pārstāve Viktorija Kozlovska, stāstot, ka cilvēku bijis daudz un pasākuma beigas izvērtušās pavisam jaukas, jo jaunieši atnesuši torti un visi kopā to notiesājuši. Rīgā publiska tikšanās ar Sergeju notika vakar Kaņepes kultūras centrā. To, kā notiek portreta zīmēšana apmaiņā pret ēdienu, pārbaudīja arī šī raksta autors, uzaicinot Sergeju uz vakariņām kroga Vecmeita ar kaķi vasaras terasē, tā sagādājot rūpes oficiantam, kam tika palūgta glāze ūdens - otas skalošanai (mākslinieks portretus zīmē ar tušu). Sergejs ēdiena izvēli atstāj uzaicinātāja ziņā - tā esot spēles sastāvdaļa. Pirmais zīmējums top, Sergejam aizrautīgi stāstot par savu projektu, tāpēc paiet vairāk nekā septiņas minūtes, kas esot ierastais portreta tapšanas laiks. Jau pēc vakariņām top otrais portrets, bet, cenšoties modeli uzzīmēt mazliet smaidīgāku, līdzība sanāk attālāka. Vienu portretu mākslinieks dāvina, otru patur sev, bet nofotografē abus. Kopš pasaules apceļošanas projekta sākuma viņš uzzīmējis jau vairākus tūkstošus portretu. «Nāk visdažādāko vecumu cilvēki, bet visvairāk ir jaunu, skaistu meiteņu, kuras zīmēt ir visgrūtāk,» atzīst Sergejs. Pasaulē redzamās ainavas viņš neglezno, bet fotografē ar mobilo tālruni - tas nekas, ka daži par to varētu vīpsnāt.

Pieteikt tikšanos ar atraktīvo pasaules apceļotāju iespējams viņa mājaslapā, aizpildot amizantu anketu. Tajā iespējams piedāvāt dažādas ēdienreizes, piemēram, brokastis gultā, pie kaimiņa vai stacijas bufetē, pusdienas Makdonaldā, Pelmeņos vai solīdā iestādē, vakariņas restorānā vai neparastā vietā, tāpat iespējams iekārdināt Sergeju ar paša gatavotu ēdienu utt. Apmaiņā pret portretu iespējams dāvināt transporta biļetes, akvareļu papīru un tušu, austiņas, divriteni, bet, ja kāds vēlas, arī jahtu, māju vai salu okeānā. Asprāšiem iespējams piedāvāt Sergejam arī nelietderīgas mantas, ko nevar paņemt līdzi ceļā, piemēram, hanteles, milzīgu māla pelnu trauku ar pilsētas nosaukumu, biezu grāmatu vai lielu plīša rotaļlietu. Vaicāju māksliniekam, vai kāds izraugās dāvanas arī no šīs saraksta sadaļas, - jā, tik tiešām esot bijuši cilvēki, kas grasījušies nest hanteles. Mājaslapā var izlasīt arī vēstules, kas sūtītas Sergejam, - kāds puisis, piemēram, sola izmitināt sava Mančestras dzīvokļa viesistabā un pabarot ar pelmeņiem no ledusskapja un majonēzi. Vaicāju, vai dzīve bez naudas ir realitāte vai PR triks? Sergejs atzīst, ka zināms triks, protams, tas ir, jo reizēm viņam uzdāvina nevis transporta biļeti, bet naudu tās iegādei, tomēr kopumā projekta princips tiek ievērots. Latvijā dažus latus viņš pieņēmis kā suvenīrus.

Sergeja mākslinieka gaitas sākušās Voroņežā, kur viņš strādājis par pasniedzēju, bet studentu vidū bijuši arī ķīnieši. Viņš nokļuvis Ķīnā, un tieši tur pirms pāris gadiem radusies ideja apceļot pasauli bez naudas - dzīvodams Šanhajā, viņš sācis organizēt savā dzīvoklī ballītes un radošus vakarus. Vēlāk radusies doma apceļot pasauli, apmaiņā pret portretiem saņemot ēdienu, naktsmājas un transporta biļetes. Tomēr Sergejs brauc tikai tur, kur zina, ka viņu gaida. Tiekoties ar skatītājiem, tiek rādīta arī filma par mākslinieka gaitām. Viņa sākotnējā ideja bijusi ceļojumu turpināt līdz 2014. gada rudenim, taču, iespējams, plāni būs jāmaina, jo pirmajā mēģinājumā ASV ir atteikušas vīzu. Sergejs plāno uzrakstīt un izdot grāmatu Nepabeigtā grāmata. Pēc projekta beigām, iespējams, taps arī izstāde. S. Balovina ceļojums turpināsies Kaukāzā, Vidusāzijā un Indijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?