Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pārvest dārgi, atstāt riskanti

Ugunsgrēkā cietusī Rīgas pils ir zem pagaidu jumta un būvnieku uzdevums ir uzraudzīt tā stāvokli, tomēr ēkas sienas joprojām ir mitras un pilī esošie triju muzeju eksponāti atrodas nepiemērotos apstākļos. Va/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) piedāvā trīs risinājumus muzeju krājumu izvietošanai. Pilnīga krājumu pārvietošana ir labākais, bet dārgākais un laikietilpīgākais variants.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā Rīgas pilī visvairāk cieta Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīcija un krājums, taču pilī joprojām atrodas arī mazāk cietušie Rakstniecības un mūzikas muzeja un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumi. Gala slēdziena par zaudējumu apmēru joprojām nav. «Palikt pilī ir lētāk, bet mazliet bīstamāk,» situāciju Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē vakar raksturoja kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, norādot, ka šāds variants izmaksātu 1,7 miljonus latu, savukārt pilnīga krājumu pārvietošana no pils prasītu sešus mēnešus un trīs miljonus latu. VNĪ valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane Dienai minēja arī trešo iespēju - Vēstures muzeja fondus atstāt pilī, pārējos pārvietot, un šāds risinājums izmaksātu ap 2,6 miljoniem latu. «Ja muzeji paliek pilī, tas ir vissliktākais variants, jo apdraud tālāko rekonstrukciju, bet pastāvīgais jumts ir jāuzbūvē,» norādīja B. Strautmane. Savukārt, ja tiek pieņemts lēmums par pārvietošanu, šobrīd ir zināms, ka Vēstures muzeja ekspozīciju varētu pārvest uz Raiņa bulvāri 32, Vēstures muzeja krājumu - uz Lāčplēša ielu 106/108, kur ir iespējams pielāgot telpas 5000 m2 platībā. Mākslas muzeja fondu daļa no pils varētu pārcelties uz privātām telpām, bet Rakstniecības un mūzikas muzejs - uz Nacionālās bibliotēkas telpām Tērbatas ielā 75 pēc tās pārcelšanās, kas notiks nākamgad. Diena jau iepriekš rakstīja, ka muzejs par optimālu uzskatīja iespēju pārcelt krājumu uz jaunajām bibliotēkas telpām, taču, kā var noprast, šāds variants pašlaik netiek izskatīts. «Man ir stipras aizdomas, ka būs jāiet dārgākais ceļš,» norādīja Ž. Jaunzeme-Grende, un komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (Vienotība) izteica gatavību aizstāvēt attiecīgu pieprasījumu valsts budžetā.

Satraucošas ziņas par Rīgas pils pagaidu jumta stāvokli zināja stāstīt Saeimas deputāte Ingūna Rībena (Vienotība). Viņai muzeju darbinieki vēstījuši, ka pagaidu jumtu caursitušas kaijas ar saviem knābjiem. B. Strautmane gan mierina, ka vienošanās ar būvniekiem paredz jumta uzraudzību rudenī un ziemā. Par pastāvīgā jumta projekta izstrādi beigusies sarunu procedūra un uzsākta projektēšana. Savukārt aktīvāka sienu žāvēšana nav iespējama, ja telpas nav atbrīvotas no eksponātiem. Deputāti vienojās nākamnedēļ apmeklēt Rīgas pili un uz vietas pārliecināties par ēkas un eksponātu stāvokli, piemēram, I. Rībena izteica vēlēšanos redzēt, kā šobrīd izskatās Glika Bībele.

Kultūras ministre nav atbalstījusi speciālas darba grupas veidošanu pils glābšanai, uzskatot, ka līdzšinējā sadarbība ar VNĪ ir produktīva. Viņa gan rosina domāt par valsts īpašumā esošo kultūras pieminekļu apdrošināšanas sakārtošanu, «robi» ir arī ugunsdrošības nodrošināšanā. Tās ir pēdējo gadu taupības sekas, par kurām atceramies, kad notiek nelaimes gadījumi.

Ministre ar deputātiem pārrunāja vēl viena muzeja likteni, kam gan nav saistības ar Rīgas pili, proti, Fotogrāfijas muzeja iespēju pārcelties uz citām telpām. Ministrijas piedāvātais risinājums ir šim muzejam pārvākties uz Tabakas fabriku, kad tur uz rekonstrukcijas laiku būs iemitinājies Jaunais Rīgas teātris. Lai šo ieceri īstenotu, jāatrod piemērots projekta vadītājs, uzskata Ž. Jaunzeme-Grende.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?