Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pat vēlas, lai ar viņu tiesātos

Līdztekus partiju reklāmas aktivitātēm pirms pašvaldību vēlēšanām parādījies izdevums, kas aktīvi kritizē kādu politisko spēku, - žurnālista un portāla Pietiek.com līdzīpašnieka Lato Lapsas brāļa Endo Lapsas uzņēmums FOX Communications izdevis krāsainu izdevumu Vienotība, Pietiek!, bet nākotnē līdzīgi izdevumi atmaskošot arī citas partijas. Izdevums izmaksājis virs Ls 30 000, bet tā finansētājs tiek turēts noslēpumā.

Papīra versijai uzrādīts 960 000 eksemplāru metiens, taču to izplata arī internetā PDF versijā. Par redaktoru norādīts Raitis Spāde, un rakstos atmaskota gan Vienotības Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte, gan labklājības ministres Ilzes Viņķeles vīrs Juris, gan Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas vīrs u. c. Līdzīgi izdevumi plānoti arī par Nacionālo apvienību, Reformu partiju un Saskaņas centru, vēlāk arī par ZZS. Nevienam no publicētajiem materiāliem nav norādīts autors, bet portāla Pietiek.com līdzīpašniece žurnāliste Agnese Margēviča rakstos atpazinusi savus rakstītos tekstus, kaut gan atļauju to publicēšanai viņai neviens nav prasījis, un viņa šādu atļauju arī nebūtu devusi: «Šos rakstus es gatavoju portālam Pietiek.com, kas tika veidots kā brīvas žurnālistikas portāls, un tie nav rakstīti pēc kāda pasūtījuma. Es joprojām parakstos zem katra vārda, ko esmu rakstījusi. Tomēr, ja kāds saka, ka ar šo avīzi izdarīts labs darbs, jo līdz sabiedrībai nogādāta informācija, ilgtermiņā kaitējums ir daudz lielāks,» nobažījusies A. Margēviča, kura pieļauj, ka politiķi turpmāk varētu mēģināt apšaubīt jebkuru kritisku rakstu. «Ja netiek pateikts, kurš devis naudu, saglabājas šaubas, vai šīs personas nav saistītas ar kādu politisko spēku,» norāda A. Margēviča.

Lato Lapsa Pietiek.com ir skaidrojis šī un citu nākotnē plānoto izdevumu mērķi: «Latvijā valdošie blēži, nejēgas un pusbandīti burtiski ar katru mēnesi tās pilsoņiem atņem vēl pa gabaliņam brīvības, demokrātijas un iespējas ietekmēt pašiem savu un valsts dzīvi.» Viņš arī noraida uzskatu, ka publicētie materiāli ir politiskā aģitācija, kuru uzrauga Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). «Ar vārdu sakot, uz priekšu, mīļie KNABisti! Pamēģiniet nu pierādīt, ka patiesa informācija, kas iepriekš ir bijusi publicēta portālā Pietiek, nu ir kļuvusi par priekšvēlēšanu aģitāciju, tāpēc ka jums tā gribas un gribas jūsu politiskajiem saimniekiem! Tiksimies tiesā - pāris reižu (pēdējoreiz, šķiet, vēl tikai vakar) jau jūs no manis tur esat dabūjuši pa biksēm par savu prettiesisko rīcību. Un, ja izrādīsies, ka Latvijas tiesas jau pilnībā ir pārgājušas šo pusbandītu rokās, - uz saredzēšanos Strasbūrā,» raksta L. Lapsa. Izdevums izmaksājis vairāk nekā 30 tūkstošus latu, kurus izdevējam aizdevuši vārdā nenosaukti «firmas partneri». KNAB šo gadījumu ir fiksējis un izvērtēs visus apstākļus, lai pieņemtu lēmumu par turpmāko rīcību, norāda KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs, sīkāk nekomentējot, ko tieši birojs izmeklēs.

Politoloģe Iveta Kažoka uzskata, ka uz izdevumu Vienotība, Pietiek! var attiecināt Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma normas un aģitācijas ierobežojumus. Viņasprāt, ir jāpārbauda, vai netiek pārsniegts pasta pakalpojumu izmaksu limits trešajām personām. «Pats fakts, ka kāds grib atturēt citus no balsošanas, nav nekas nosodāms, tikai varbūt šī nav pati skaistākā un labākā aģitācijas forma,» uzskata I. Kažoka.

Politologs Ivars Ījabs, kurš intervijās portālam Pietiek.com veltījis skarbus vārdus arī Vienotībai, pret šo partiju vērsto izdevumu uztver vēlēšanu kontekstā: «Man nav informācijas, ka L. Lapsa to darījis kāda interesēs, bet tas neizskatās pēc nesavtīga žesta.» I. Ījabs atzīmē, ka L. Lapsa nekad nav strādājis vienam pasūtītājam un bijis skarbs gan pret tā sauktajiem labajiem, gan t. s. sliktajiem. Politologs uzskata, ka uz jautājumu, kas aiz tā visa stāv, varētu palīdzēt atbildēt turpmākie izdevumi - vai tie būs pret visām Saeimā pārstāvētajām partijām, kā arī tas, vai pret saskaņiešiem vērstais laikraksts būs arī krievu valodā. Šīs akcijas rezultāts varētu būt to cilvēku skaita palielināšanās, kuri uz vēlēšanām nedosies, un, iespējams, šādas sekas arī varētu būt kāda politiskā spēka mērķis, pieļauj I. Ījabs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?