Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pietiek cīnīties! Vairs nav spēka

«20 gadus esam zvejojuši un spējuši noturēties visos pārmaiņu vējos - gan tad, kad slēdza Krievijas tirgu, gan tad, kad nebija kur zivis likt, jo pārstrādātāji nevarēja realizēt produkciju. Neko nenozvejojām un tāpēc zaudējām kvotu, bet atpakaļ neviens vairs neko nedeva. Arī naudu no pārstrādātājiem esam gaidījuši mēnešiem, un dažs vēl šodien nav samaksājis,» stāsta Juris Rudovskis, zvejnieks ar vairāk nekā 30 gadu stāžu. Nākamā gada pavasarī, sagriezis pēdējo kuģi, Juris sola doties pensijā. Pietiek cīnīties! Vairs neesot spēka.

Kopš 1992. gada Jurim ir savs neliels zvejas uzņēmums, kurā savulaik strādāja 30 cilvēku un bija vairāki zvejas kuģīši, bet nu palikuši tikai seši darbinieki un viens kuģis, kuru pavasarī sagaida tikpat bēdīgs liktenis kā daudzu citu. Aprīlī Alaukstu sagriezīs, jo Juris izrēķinājis, ka ar to, cik varēja nozvejot šogad un cik varēs nākamajā gadā, kuģi ar triju cilvēku komandu uzturēt nav iespējams. Pēc tam Engures ostā vairs nebūs neviena zvejas kuģa. Šis ir pēdējais.

«Mēs, mazie, vienmēr esam bijuši apdalīti, un arī tagad viss iet uz samazināšanu, tāpēc jau mēs tos kuģus griežam kopā. Vienu pārdevu uz Lietuvu, delfinārijā tūristus vizina, pārējos sagriezām. Par tām kvotām, ko mums dod, neatmaksājas kuģi uzturēt. Un vēl tās zvejas dienas!» skarbs ir zvejnieks. Šogad Jurim piešķirtā zvejas kvota ir ap 200 tonnu, tādējādi atļautas 68 zvejas dienas. «Latvijā jau vienmēr kaut kas ir citādi nekā citur. Nevienā citā valstī nozveju neregulē ar dienām. Kurš nāks pie manis strādāt, ja darbs ir divi trīs mēneši gadā?» uz savu Alaukstu raugoties, ar roku atmet Juris.

«Nezinu, vai tikai mums Latvijā ir tāds liktenis vai arī citām valstīm tikpat liels kvotu samazinājums, bet līcī zivis ir. Mūsējie tikai pakļaujas Eiropas prasībām. Nu jā, vieglāk jau klanīties nekā cīnīties par savām interesēm, jo nav dzirdēts, ka kaut kas būtu panākts mums par labu,» pārliecināts ir zvejnieks, kurš arī nākotnē raugās ar pesimismu, jo runa nav tikai par nozvejas kvotu samazinājumu, bet arī flotes novecošanos. Viņaprāt, ar tādām zvejas kvotām un zivju cenām neviens nevar atļauties nopirkt jaunu kuģi. Tam nav arī Eiropas atbalsta, maksā tikai par sagriešanu. Juris domā, ka viņa kuģis jau nav pēdējais, ko sagriezīs. Šis process turpināsies līdz 2013. gadam, kamēr vien par to varēs saņemt kompensāciju. Mazāk kļūs arī pārstrādātāju - ja zvejniekam jāizvēlas, kam atdot zivis - savējiem vai ārzemniekiem -, izvēlēsies eksportu, jo par to noslēgts ilgtermiņa līgums, tur maksā labāk un laikā.

«Es gan nedomāju, ka šāda situācija ir tikai zvejniecībā. Bardaks ir visās jomās visā valstī. Mūsu zinātnieku piesardzīgās prognozes par zivju resursiem, kas noteica kvotu griezumu, būs tik piesardzīgas, ka beigās te paliks tuksnesis. Nebūs neviena cilvēka, neviena kuģa, un pēc kāda laika viss atkal būs jāsāk no nulles,» Juris velk paralēles ar notikušo cukura rūpniecībā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?