Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pircējiem eiro lielas galvassāpes neizraisa

Zināmas neērtības, stāvot rindās pie bankomātiem, Latvijas iedzīvotāji izjuta jau vairākas dienas pirms pirmā janvāra, kad mūsu valsts pievienojās eirozonai. Tomēr gada pirmajā dienā, kā novēroja Diena, vismaz Rīgas centrā norēķini eiro nekādas lielas problēmas nesagādāja. Tiesa, slēgti bija daudzi mazie veikali un arī Centrāltirgus, kura pārdevējas iepriekš neslēpa bažas par to, kā tiks ar jauno situāciju galā.

Līdzīgi kā vairāki mazie lauku veikali, arī individuālie komersanti, piemēram, dažas apavu darbnīcas, izvēlas līdz 15. janvārim nestrādāt, kamēr apritē ir gan lati, gan eiro, kas prasa uzkrāt samērā lielu eiro rezervi - kā zināms, iedzīvotājiem ir tiesības maksāt latos, bet atlikums jāizdod jau eiro. Izņēmums ir starppilsētu autobusi, kur līdz mēneša vidum atlikumu no latiem turpinās izdot latos.

Izmaiņas nejūt

Viens no nedaudzajiem veikaliem, kas tirdzniecības centrā Origo vakar strādāja, bija lielveikals Rimi. Diena novēroja, ka cenu zīmes, kurās lielākiem cipariem norādītas cenas latos, bet mazākiem - eiro, šajā veikalā nebija mainītas. Kasieres pircējiem maksājamo summu nosauca abās valūtās. Savukārt restorānā McDonald`s cena eiro bija norādīta krietni lielākiem cipariem, tomēr arī šeit pircējiem piedāvāja norēķināties latos, ja tā ir ērtāk. Lai arī no malas izskatījās, ka jaunā kārtība pārdevējiem grūtības neizraisa, aģentūrai LETA kasieri lielveikalos Maxima un Rimi atklāja, ka ir liels apjukums saistībā ar pāreju no eiro uz latiem. Kāda Rimi kasiere atzinusi, ka viņai esot ļoti grūti pārorientēties un pat jau sāpot galva no nemitīgās domāšanas par to, kādai summai ir jābūt eiro un kādai - latos. Novērojumi liecināja, ka veikalos vakar cilvēki gan lielākoties vēl maksāja latos. Valmieras pārtikas veikalā Austris pārdevēja stāstīja, ka ļoti daudzi, īpaši vecāka gadagājuma cilvēki, prasot, cik nosauktā summa eiro būtu latos, tāpēc nākoties daudz rēķināt ar kalkulatoru. Autobusa šoferis par maksāšanu ar 10 eiro naudaszīmi bija samulsis un atzina, ka cilvēki pārsvarā maksā vēl latos, tāpēc viņš nepazīstot monētu lielumus un nominālus. Banknotes šoferis glabāja savā kabatā, bet monētas - zem sēdekļa paslēptā kastītē.

Bankomāti, kuru atslēgšana sagādāja zināmas neērtības jau kopš vismaz 28. decembra, Rīgas centrā vakar darbojās. Nordea bankas presei izsūtītajā paziņojumā vēstīts, ka 1. janvāra pirmajās 11 stundās veiktas vairāk nekā 300 skaidras naudas izmaksas, vidēji 50 eiro (Ls 35,14) apmērā un nepilni 700 norēķini ar maksājumu kartēm - vidēji 11 eiro (Ls 7,73) apmērā. Swedbank savā mājaslapā ziņo, ka ar kartēm no pusnakts līdz 7.00 tika veikti gandrīz 7000 pirkumu un 3600 karšu darījumu bankomātos. Par veiksmīgu pārslēgšanos uz eiro visos bankomātos ziņo arī Citadele banka, kurā pirmo banknoti pēc Jaunā gada izņēma premjerministrs Valdis Dombrovskis. SEB bankas bankomātos iedzīvotāji dod priekšroku nelielu summu izņemšanai un 17% izvēlējušies izņemt piecu eiro banknotes, portālu Diena.lv informēja SEB bankas pārstāve Anna Vilsone. Vakar SEB bankas bankomāti bija vienīgie, no kuriem var izņemt piecu eiro banknotes. Savukārt 21% iedzīvotāju izvēlējušies izņemt desmit eiro banknotes. Līdz plkst. 12 SEB bankas bankomātos bija veikti gandrīz 4000 skaidras naudas izmaksas darījumu, kas ir par 63% vairāk nekā pagājušā gada 1. janvāra rītā līdz plkst. 12, un izsniegtā summa pārsniedza 230 000 eiro, kas par 74% pārsniedz attiecīgā laika perioda naudas apgrozījuma apjomu.

Nezina, ko iesāks

Satraukumu par to, kā tiks galā ar atlikuma izdošanu eiro, 31. decembrī Dienai neslēpa vairāki Rīgas Centrāltirgus pārdevēji. Vakar tirgus bija slēgts. Kāda tirgotāja Piena paviljonā atzina, ka tikai televīzijā dzirdējusi, ka vajadzēs no latiem izdot atlikumu eiro, un nezina, kā tas izdosies. «Mums nemēdz būt tik lielu naudas uzkrājumu, tiešām nezinu, kas te notiks ceturtdien,» izteicās pārdevēja.

Bažas par iespējamām grūtībām ar paralēlo norēķinu nodrošināšanu abās valūtās jau iepriekš izteikuši mazo veikalu īpašnieki. Mazumtirdzniecības ķēdes LaTS pārvaldītāja SIA Latvijas tirgotāju savienība valdes priekšsēdētājs Raimonds Okmanis jau iepriekš portālam Nozare.lv vēstīja, ka uz vienu tirdzniecības vietu eiro ieviešana varētu izmaksāt apmēram 400-500 latu.

Visai daudz cilvēku vakar izmantoja iespēju, ka Latvijas Bankas kasē Rīgā bija iespēja samainīt latus pret eiro, novēroja aģentūra LETA. Kase darbu sāka plkst. 11, un jau pirms tam pie bankas veidojās rinda. Galvenokārt cilvēki mainīja latu un santīmu monētas. Arī apmaiņā galvenokārt tika saņemtas eiro monētas. Savukārt tiem, kuri vēlējās iegādāties eiro sākuma komplektus, šāda iespēja vairs netika dota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?