Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Plastilīna kaķi un animācijas slimība

Tehniskās jaunrades namā Annas 2 ikviens zina, kas ir SIA VOVAS. «Visu organizē vāja atbildības sajūta,» atšifrē SIA VOVAS radītājs - Pēteris Čulītis. Tas ir četru plastilīna kaķu uzņēmums, par kuru Pēteris, darbojoties bērnu un jauniešu animācijas studijā Debesmanna, uzņem seriālu, ko sapņo piedāvāt Latvijas Televīzijai. Tapušās filmiņas jau rādītas Annas 2 festivālos, internetā, skolās, draugiem. Visiem patīkot.

Gan plastilīna tēlus, gan dekorācijas Pēteris veido pats, pats izdomā sēriju sižetus, pats filmē. Ieskaņot palīdz draugi, arī mūziku uzrakstījis paziņa no Annas 2. Tapušas jau astoņas sērijas (tās var noskatīties vovasfilmas.wordpress.lv). Kad būs desmit, tikšot izdotas diskā.

Interese par mākslinieciskām lietām Pēterim ir jau no bērnības. Viņš bieži skatījies Cartoon Network, kur gan iemācījies angļu valodu, gan «saslimis» ar animāciju. Annas 2, ko Pēteris sauc par paradīzi, viņš gājis gan tehniskās modelēšanas, gan lidmodeļu pulciņā, piedalījies arī sacensībās. Vēlāk animācijas studijā pie skolotājas Ilzes Ruskas iemācījies, kā top filma. «Man vienmēr prasa - kā tiem plastilīna kaķiem kustināt rokas, lai paša rokas neredz? Īstenībā jau katru kustības milimetru iefilmē atsevišķā kadrā,» Pēteris smaida. Animācija ir viņa sirdslieta, lai gan prasmju ziņā daudz devuši arī pārējie pulciņi. Visforšākais brīdis esot tad, kad materiāls safilmēts un var ķerties pie montāžas. Visgrūtākais - fonu taisīšana.

Animācijas studijā darbojas ap 10 dažāda vecuma skolēnu, un tās dalībnieki laika gaitā jau pārtapuši draugu kopā. «Esam kā liela ģimene, cits citam palīdzam,» Pēteris saka. Viņš uz studiju nāk nedēļas nogalēs, bet pārējā laikā mācās profesionālajā vidusskolā Sigma, kur apgūst reklāmas dizainu. Ar skolām gan Pēterim bijuši piedzīvojumi. Pēc devītās klases viņš iestājies vienā no Rīgas dizaina skolām, sācis mācīties stikla dizainu, bet drīz vien no skolas aizgājis, jo radušās domstarpības ar vadību un pedagogiem. «Ar mākslas priekšmetiem viss bija kārtībā, bet tur pārāk spiež uz parastajiem. Gandrīz vai pateica - vari arī nemācēt zīmēt; ja nezināsi pastāstīt par Freidu, netiksi tālāk.» Pēteris nenoliedz, ka viņam patīk un padodas priekšmeti, kur kaut kas jādara praktiski ar rokām, bet ar pārējiem tā ir, kā ir. «Matemātika man nekad nav gājusi, nekad arī neies. Kad taisīju Titāniku, pat lineālu neizmantoju,» Pēteris piemin vēl kādu savu pēdējā laika sasniegumu - kuģa modeli, ko pēc konkursa Laikmetu griežos Rīgas Kuģniecības muzejs paturējis savā ekspozīcijā. Ja iepriekš muzeja vadītājam daudzi vaicājuši, kur muzejā ir Titāniks, viņš plātījis rokas, bet tagad varot teikt: «Trešajā stāvā.»

Pēteri kaitina izglītības nepraktiskums. «Māca bezjēdzīgas teorijas, bet nemāca, kā kaut ko uztaisīt, salabot, ar auto braukt. Tādā ziņā profesionālās skolas ir labākas. Arī animāciju vari iemācīties taisīt ar datoru, bet ko darīsi, ja pazudīs elektrība?»

Ar animāciju Pēteris gribētu saistīt arī savu nākotni: apgūt pamatīgāk, mācīt filmiņu taisīšanu bērniem (to viņš jau sekmīgi darījis vasaras nometnē), ja būtu iespēja - arī strādāt kādā animācijas studijā. «Gribētos uztaisīt seriālu, ko rādīt TV, lai nebūtu jāpērk visādi importa Simpsoni un Pokemoni. Gribas atgriezt atpakaļ to, kas kādreiz mums jau bija - pašiem sava Avārijas brigāde, Fantadroms.» Pēteris padalās, ka viņu saista arī auto dizains. «Visas tās klasiskās vērtības, kas bija 50. gados - skaistās formas, hromi, ādas saloni, riepas ar baltām maliņām! Gribas uz mūsdienu auto uzlikt klasisku dizainu. Mājās jau taisu modelīti.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seriāla zvaigznes

«Filmiņas varoņi meklē veidus, kā piepelnīties, taisīt biznesu, bet paši īsti nezina, ko un kāpēc dara. Galvenais tēls ir Volodja jeb Vova. Pārējie - Foma, Igors un Janka, kurš pārējiem parasti pārdod dažādas mantas, kas vēlāk izrādās zagtas vai bojātas.»

Atzinību kaudze

Daudzos diplomus Pēteris sapelnījis dažādos konkursos un festivālos. Pirmais - no UNESCO kadrējumu konkursa 10 gadu vecumā. Pašam lielākais prieks bijis par Titānika modeļa novērtējumu no Rīgas Kuģniecības muzeja.

Konkursa laureāts

«Bija plānots par Titāniku taisīt filmu, bet finansējumu mums neiedeva, tāpēc atlikām. Modeli pieteicu konkursā, bet izrādījās, ka tas ir par garu. Piecās dienās no kartona un plastilīna uztaisīju jaunu. Bija arī vēl viena - aprūsējušā vraka versija.»

Materiālu materiāls

«Filmiņas taisu tikai plastilīnā, man patīk veidošana. Esmu mēģinājis arī citas tehnikas, bet ne īpaši labi sanāca, ne patika.» Pēteris savu animācijas seriālu filmē ar fotoaparātu - ziepjutrauku, ko uzliek uz statīva. Bet galvenais taču ir rezultāts!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?