Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Politiķu sejas vairs nerotās centra ēku sienas

Rīgas domes ieviestais aizliegums izvietot priekšvēlēšanu materiālus ne vien vēsturiskajā centrā, bet arī Mežaparkā un vēsturiskās apbūves teritorijā izraisījis opozīcijas pretreakciju. Visskaļāk protestē domē pārstāvētā Vienotība, kas pat pieļauj iespēju vērsties tiesā. Galvenais iemesls - reklāma uz sabiedriskā transporta līdzekļiem būs atļauta, bet vides reklāma - ne.

Jaunie noteikumi, kurus Rīgas dome pieņēma īsi pirms jaunā Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma izsludināšanas, nosaka aizliegumu izvietot priekšvēlēšanu aģitācijas reklāmas materiālus gan vēsturiskajā centrā un Mežaparkā, gan vēsturiskās apbūves teritorijā - Ķīpsalā, Āgenskalnā, Bolderājā, Dzegužkalnā, Maskavas priekšpilsētā, Sarkandaugavā, Teikā, Torņakalnā, Vecāķos, Vecmīlgrāvī, Čiekurkalnā, Pleskodālē, Jaunmīlgrāvī un Vecdaugavā. Aizliegums attiecas uz reklāmas stabiem, tiltiem un estakādēm visā pilsētā. Oficiālajā pamatojumā par reklāmas ierobežojumiem teikts, ka tie noteikti «tādās publiskās vietās, kas sevišķi ietekmē pilsētvides kvalitāti un kurās priekšvēlēšanu aģitācijas izvietošana nav vēlama, jo tur notiek publiski, sabiedrībai nozīmīgi pasākumi, kurus mēģina izmantot priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanai». Ir bažas, ka noteikumus varēs traktēt dažādi, jo tajos minēti reklāmas materiāli, nevis tikai vides reklāma. Vienotības Rīgas mēra kandidāte Sarmīte Ēlerte paziņojumā presei norādīja: «Pieņemtie noteikumi nozīmē arī to, ka, piemēram, Rīgas vēsturiskajā centrā turpmāk varēs aizturēt bērnu, kurš nesīs balonu ar kādas partijas logo uz tā.» Rīgas domes izpilddirektora Jura Radzeviča (GKR) preses sekretārs Uģis Vidauskis gan apliecināja, ka noteikumi attiecas tikai uz vides reklāmu. Nacionālās apvienības Rīgas mēra kandidāte Baiba Broka uzskata, ka reklāma ir komerciāla vārda brīvība un tās ierobežošana neatbilst demokrātiskas sabiedrības principiem, turklāt tā ir reklāmas tirgus kropļošana. «Aizliegums liecina, ka pašreizējā Rīgas vadība saskata konkurenci un mēģina to ierobežot,» vērtē B. Broka.

Jaunajā Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā ir teikts, ka aģitācijas veicējam ir tiesības laukumos, skvēros, parkos, uz ielām, ceļiem, tiltiem un tuneļos uzrunāt vēlētājus, dalīt bukletus, avīzes un citus aģitācijas materiālus bez saskaņošanas ar pašvaldību vai publiskās ārtelpas īpašnieku. Providus pētniece Iveta Kažoka gan norāda, ka ir pretruna - Priekšvēlēšanu aģitācijas likums reklāmu atļauj, bet saskaņā ar Reklāmas likumu pašvaldība drīkst ierobežot noteiktas reklāmas izvietošanu savā teritorijā. I. Kažoka pieļauj, ka noteikumu grozījumus kāds varētu apstrīdēt tiesā. Pēc Vienotības RD deputāta Māra Puriņa teiktā, Vienotība plāno vērsties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, bet, ja tā noteikumus neapturēs, - arī Administratīvajā rajona tiesā. Iepriekš arī izskanējušas bažas, ka jaunie noteikumi būs izdevīgi Saskaņas centram, kurš pirms pagājušajām vēlēšanām reklāmu izvietoja uz sabiedriskā transporta līdzekļiem. Tomēr Dienai neizdevās gūt apstiprinājumu, ka jau būtu noslēgts līgums ar SIA Pilsētas līnijas par SC reklāmas izvietošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?