Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Problēma gaida VID uzmanību

Pēdējos gados tūrisma tirgū strauji attīstās tendence, ka lielākā daļa autobusa ceļojumu piedāvājumu tiek izstrādāti un realizēti tā, lai nemaksātu likumā paredzētos nodokļus. Pirms dažiem gadiem šī tendence bija vērojama tikai kolektīvās iepirkšanās portālos pieejamajos piedāvājumos, nu jau līdzīgi strādā lielākā daļa tūrisma uzņēmumu, kas nodarbojas ar minēto pakalpojumu sniegšanu, tāpēc vēlamies pievērst atbildīgo institūciju un patērētāju uzmanību šai problēmai, uzskatot par savu pilsonisko pienākumu atbalstīt nozares sakārtošanu un godprātīgas komercprakses veicināšanu tūrisma pakalpojumu jomā Latvijā.

Negodīgais pakalpojumu sniegšanas modelis ir šāds. Sākotnēji piedāvātajam tūrisma pakalpojumam tiek uzrādīta nepamatoti augsta cena, pēc tam it kā mārketinga akcijas rezultātā piemērota fantastiski liela atlaide - parasti no 40-70% no sākumcenas. Rezultātā pakalpojums tiek piedāvāts par nereāli zemu cenu. Nereāli zema tā saucamā ceļojuma cena iespējama, jo tajā faktiski iekļautas tikai transporta un naktsmītnes izmaksas, lai gan nosaukumā pieminētas (apsolītas) TOP apskates vietas, kas reklāmas adresāta uzmanību saista vispirms, mudinot uz nepilnīgas (faktiski maldinošas) informācijas pamata pieņemt lēmumu par labu tieši šim piedāvājumam. Un, protams, tik zema šī cena ir arī tāpēc, ka no lielas daļas par ceļojumu iekasētās naudas netiek maksāti nodokļi. Reklamētajā maldinoši zemajā cenā nav iekļauts būtiskākais pakalpojumu kopums, kādēļ tūristi izvēlas braukt grupu ceļojumos ar autobusu - ekskursiju programma jeb visas tās TOP apskates vietas, kas minētas nosaukumā. Lai līdz tām nokļūtu, tūristiem jāveic ievērojami papildu maksājumi, turklāt skaidrā naudā un ceļojuma laikā, pretī nesaņemot maksājumu apliecinošu dokumentu. Saprotams, ka no šādi iekasētās naudas nodokļos netiek maksāts ne centa. Realizējot minētās shēmas, 7-8 dienu ilgu ceļojumu uz populāriem tūrisma objektiem Eiropā iespējams pārdot par 180 vai pat 150 eiro un lētāk, lai gan tā cenai, ietverot visus objektīvos izdevumus, nodokļus un gūstot minimālu peļņu, vajadzētu būt vismaz divtik lielai - ap 350-400 eiro.

Pašlaik lielākā daļa mums zināmo Latvijas tūrisma uzņēmumu, kas nodarbojas ar autobusu ceļojumu organizēšanu, izmanto vismaz tādu paņēmienu, ka ceļojumu laikā autobusā ievērojamas summas no klientiem iekasē nevis par kāda muzeja vai apskates objekta apmeklējumu, bet gan par transporta pakalpojumu, ko veic Latvijas uzņēmējs. Vērojami arī mēģinājumi tiešos maksājumus autobusā maskēt vai paslēpt, «izbraukuma ekskursijā» iekļaujot kāda muzeja vai cita apskates objekta izmaksas, kas gan veido mazāk par pusi no iekasētajiem maksājumiem par «izbraukuma ekskursiju».

Saprotamu iemeslu dēļ mūsu rīcībā nav precīzu un tieši pierādāmu skaitļu, tomēr summas, par kurām netiek maksāti nodokļi, varētu būt šādas. Par 50-200 km veiktu radiālo braucienu vai iebraukšanu kādā pilsētā no katra klienta ceļojumā tiek iekasēti no 10 līdz 40 eiro. Tā viena reisa laikā no katra pasažiera tiek iekasēti vidēji 150 eiro, bet no vidēji lielas grupas (40 ceļotāju) - vidēji 6000 eiro. Šādā veidā gadā tiek apgrozītas summas, kas mērāmas miljonos, un Valsts kasei secen paiet ievērojami līdzekļi, jo no klientiem autobusos iekasētā nauda pamatā aiziet aplokšņu algās un nedeklarētā peļņā.

Aprakstītos pārkāpumus konstatēt nav grūti. To var izdarīt, nosūtot VID Finanšu policijas darbiniekus minētajos autobusu braucienos un veicot kontrolpirkumus - maksājot skaidrā naudā brauciena laikā. Te minētais ir acīmredzams un pierādāms.

*SIA IMPRO Ceļojumi valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?