Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Putins lēmis atgriezties pie varas

Krievijas premjerministra Valdimira Putina nedēļas nogalē apstiprinātā apņemšanās nākamgad atgriezties prezidenta krēslā izsaukusi satraukumu Rietumos. V. Putins, kurš bieži pamanījies rietumvalstu virzienā raidīt skarbu kritiku, tiek uzskatīts par mazāk liberālu līderi nekā šābrīža prezidents Dmitrijs Medvedevs, liekot analītiķiem piesaukt stagnācijas ēru un bažīgi lūkoties turpmākās ārpolitikas virzienā. Tomēr eksperti prognozē, ka Krievijas attiecībās ar Latviju straujas pārmaiņas nav gaidāmas.

Pret Latviju maiņu negaida

V. Putina kandidēšana 2012. gada martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās bija visticamākais scenārijs, norādījis politologs Andris Sprūds. Vienīgais pārsteigums ir tas, ka lēmums izziņots vēl pirms decembrī paredzētajām parlamenta vēlēšanām, kas vēsta par V. Putina augošo nedrošību.

Lai gan iespējama skarbāka retorika un asāki paziņojumi, Krievijas ārpolitikā dominēšot piesardzība, un straujas pārmaiņas attiecībās ar Latviju nav gaidāmas. «Krievija nemēģinās iziet uz konfrontāciju,» uzsverot valsts ekonomisko ieinteresētību sadarbībā ar Rietumiem, sacīja A. Sprūds. Valsts pati atzinusi, ka pēdējos gados tās ekonomika nav bijusi veiksmīga un daudz cietusi pasaules finanšu krīzē. Tieši ekonomiskā attīstība lielā mērā ietekmēs Krievijas ārpolitiku, tomēr nozīmīgs būs arī Rietumu viedoklis par vēlēšanām Krievijā un vērtējums par to, cik godīgas tās bijušas.

Daudz ko izšķiršot tas, kāds būs V. Putina jaunais prezidenta «džentlmeņa komplekts», proti, vai gaidāma jauna drošības stratēģija un aizsardzības doktrīna, taču šobrīd Krievijas un Rietumu attiecībās eksperts izmaiņas neprognozē.

Paredz stagnāciju

Izskanot D. Medvedeva aicinājumam prezidenta krēslā atgriezties V. Putinam, ASV un Vācija solīja turpināt draudzīgu attiecību virzību ar Krieviju. Tomēr eksperti prognozē, ka D. Medvedeva prezidentūras laikā panāktais uzlabojums sadarbībā draud pāraugt strikti vēsās biznesa attiecībās.

Kritiķi norāda, ka V. Putina atgriešanās Kremļa saimnieka godā iezīmēs Brežņeva laikiem līdzīgu stagnāciju, jaunu korupcijas uzplaukumu un demokrātijas norietu. «Šis ir pierādījums Krievijas politiskajā elitē augošajai stagnācijai un nozīmē, ka Putina kungs, ja tiks ievēlēts, valdīs nākamos 12 gadus līdz 2024. gadam,» aģentūrai Reuters norādījis Jeļcina fonda pārstāvis Jevgeņijs Volks.

Izmaiņas konstitūcijā paredz, ka prezidentūras termiņš būs seši gadi līdzšinējo četru vietā. Amatu drīkst ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Sestdienas Maskavas valdošās partijas Vienotā Krievija kongresā izteiktais paziņojums darījis galu mēnešiem ilgām spekulācijām par to, kurš no abiem Krievijas līderiem startēs prezidenta vēlēšanās. Vienotā Krievija dominē valsts politiskajā dzīvē, un eksperti prognozē, ka prezidenta krēsls V. Putinam, kurš Krieviju vadīja no 2000. līdz 2008. gadam, jau ir garantēts, ziņo raidsabiedrība BBC.

V. Putins jau izteicis vēlmi premjera amatā redzēt D. Medvedevu, izsaucot plašu finanšu ministra Alekseja Kudrina kritiku. Ministrs paziņojis, ka negrasās strādāt D. Medvedeva valdībā, norādot uz asām domstarpībām par ekonomisko politiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?