Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Rāpjas augšā, slīdot lejup

Ziņas pienāk tik lielā apjomā, ka mūsu kalnu slēpotāju veikumam pēdējā laikā ir grūti izsekot līdzi. Agnese Āboltiņa pagājušajā nedēļā Norvēģijā četrreiz laboja personiskos rekordus izcīnīto FIS kategorijas punktu ziņā, Evelīna Gasūna uzvarēja trešā mēroga sacensībās Somijā, viņas māsa Lelde Gasūna ieguva 45.

vietu Pasaules kausa (PK) posmā Zviedrijā, bet Kristaps Zvejnieks visaugstākā līmeņa sacensībās Francijā ieguva 39. vietu slalomā, esot salīdzinoši tuvu tam, lai kvalificētos otrajam braucienam, un atstājot aiz sevis tituliem bagāto horvātu Ivicu Kosteliču… Kalnu slēpošanas sezona atklāta salīdzinoši nesen, un mūsu jaunā sportistu paaudze turpina iepriekšējos gados iesākto - pakāpenisku, bet regulāru un nemainīgu progresu pa karjeras kāpnēm.

«Pieļāvu kļūdas trases augšdaļā, ko parādīja arī starplaiks, kas tajā distances posmā bija pārāk liels, bet par pārējo distanci un startu kopumā esmu apmierināts. Es apzinos savas kļūdas, kas ir ļoti svarīgi,» sevis iespēto PK posmā Francijā komentēja Latvijas izlases līderis Kristaps Zvejnieks. Savā iecienītākajā kalnu slēpošanas kūrortā Valdizērā un savā labākajā disciplīnā slalomā mārupietis palika 39. vietā. Nekvalificēšanās otrajam braucienam lika pamest Valdizēru bez nopelnītajiem FIS punktiem, taču tik tuvu debijai PK posma otrajos braucienos Kristaps vēl nekad nebija bijis. Līdz kārotajam trīsdesmitniekam pietrūka 0,68 sekundes. Salīdzinājumam - pirmā brauciena uzvarētājs Henriks Kristofersons trešā labākā rezultāta īpašnieku francūzieti Aleksu Pinturo apsteidza par 0,79 sekundēm. Pēc tam sportistu rezultāti bija daudz blīvāki.

Kristapa iespējas negatīvi iespaido arī vēlais starta numurs. Valdizērā viņš startēja 61. no 73 dalībniekiem, kad trases stāvoklis vairs nebija ne tuvu tik labs kā sportistiem, kuri startēja pirms viņa. Neviens no konkurentiem ar vēl zemāku starta numuru nebija ātrāks par Kristapu, bet aiz viņa palika tādi pieredzējuši sportisti kā zviedrs Aksels Beks, kurš pasaules rangā slalomā ieņem 18. vietu, un pazīstamais horvāts Ivica Kosteličs, kurš vēl pirms trim sezonām PK posmos deviņas reizes kāpa uz goda pjedestāla, taču pēdējos gados biežāk atrodams pirmā trīsdesmitnieka beigās. Un tas ir tikai starp 49 finišējušajiem. Taču uzskaitīt tos vīrus, kuri trasē riskēja, lai pacīnītos par goda pjedestālu, taču krita, būtu lieki un muļķīgi prātīgāk braucošā Kristapa kontekstā.

Jāpiebilst, ka PK posmi ne tuvu nav tas pats, kas pasaules čempionāts vai olimpiskās spēles, kur dalībnieku skaits no katras valsts ir ierobežots, kā dēļ latviešiem ir iespējams pacīnīties par mazliet augstākām vietām. Valdizērā startēja astoņi austrieši - pieci norvēģi, septiņi zviedri, seši francūži. Piemēram, pēdējās olimpiskajās spēlēs Sočos 2014. gadā maksimālā dalībnieku kvota kungiem bija 14 dalībnieku (tikai Austrijai) piecām dažādām disciplīnām. Tātad slalomā piedalīties varēja tikai četri austrieši.

Taču visi blakus faktori, kas apgrūtina Kristapa mērķa - punktu gūšanu PK posmā - sasniegšanu, ir gan jāņem vērā, vērtējot viņa sniegumu, gan jāignorē. Kā pats Kristaps saka - izdevīgāks starta numurs ir jānopelna. Un tas jādara zemāka līmeņa sacensībās: Eiropas kausa (EK) posmos un FIS kategorijas sacensībās. Tur mūsu kalnu slēpotājiem ne tik svarīga ir iegūtā vieta, bet gan laika deficīts pret uzvarētāja rezultātu un viņa pozīcija pasaules rangā. Zaudēt divas sekundes ranga pirmā simtnieka pārstāvim ir izdevīgāk nekā sekundi zemāka līmeņa sportistam.

Lai iegūtu labākus starta numurus PK posmos un uzlabotu izredzes iegūt augstāku vietu, mūsu sportistiem jāgūst panākumi līmeni zemāk. Ar šo uzdevumu latviešiem šosezon klājas itin labi, ja neskaita Kristapu, kurš decembra sākumā EK posmā Norvēģijā neparādīja savu labāko sniegumu, ar 43. vietu slalomā nopelnot tikai 46,18 FIS punktus (karjeras rekords ir deviņi punkti aprīlī FIS sacensībās Krievijā). Pārējie Latvijas kalnu slēpotāji labo personiskos rekordus. Agnese Āboltiņa nedēļas laikā pa diviem lāgiem laboja personiskos rekordus milzu slalomā (38,01) un slalomā (31,36), Evelīna Gasūna ar uzvaru FIS sacensībās Somijā bija tuvu savam rekordam slalomā (34,83 pret 34,27), viņas vecākā māsa Lelde novembrī slalomā iekrāja solīdus 32,32 punktus Zviedrijā (rekords gan ir 21,51, kas sasniegts pirms gada), Miks Zvejnieks Somijā neatpalika daudz no sava personiskā rekorda slalomā (34,39 pret 25,99), apritē iekļaujas arī jaunākie sportisti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kalnu slēpošana

Latvijas izlase: Kristaps Zvejnieks (65. vieta pasaules rangā slalomā), Miks Zvejnieks (392.), Lelde Gasūna (361.), Evelīna Gasūna (167.), Agnese Āboltiņa (311.), Toms Sarkanis (1381.), Roberts Rode (654. vieta nobraucienā), Ieva Meldere (1283.), Daniels Fogelis (1895.), Žanete Gedra (1086.), Žaks Gedra (1295. milzu slalomā), Elvis Opmanis (1329. nobraucienā), Liene Bondare (591.), Mārtiņš Onskulis (701.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?