Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Reformas bez scenārija

Liela studiju programmu sadrumstalotība, neproduktīva augstskolu konkurence, sociālo zinātņu absolventu pārprodukcija un skarbā demogrāfiskā situācija - šie ir galvenie iemesli, kāpēc Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sākusi budžeta vietu pārdali Latvijas augstskolās. Tomēr reformai, kas paredz būtiskas izmaiņas un pat iespējamu vairāku augstskolu apvienošanu, nav konkrēta plāna. Šobrīd nav zināmi ne iespējamie augstskolu apvienošanās scenāriji, ne tālāka budžeta vietu pārdale nākamajos gados.

Ietekmēt augstskolas

Valstij nav daudz iespēju, kā ietekmēt augstskolu darbību, bet budžeta vietas ir viena no tām, Dienai sacīja izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija). Tāpēc, lai samazinātu speciālistu pārprodukciju, plānots, ka sociālajās zinātnēs un tematiskajā grupā Izglītība budžeta vietu skaitu samazinās par 20%, palielinot šīs vietas citās studiju programmās. Tāpat ministrijas mērķis ir novērst programmu dublēšanos. Līdz ar to katrai lielajai augstskolai jābūt savai specializācijai. Ministrs uzsver, ka neredz pamatu, kāpēc valsts budžeta vietas būtu jātērē vairākām augstskolām, piemēram, medicīnas jomā, kur skaidrs līderis ir Rīgas Stradiņa universitāte (RSU). IZM skatījumā RSU jākoncentrē medicīnas studijas, Latvijas Universitātē (LU) - sociālās, humanitārās un dabas zinātnes, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) - inženierzinātnes, bet Latvijas Lauksaimniecības universitātē - ar lauksaimniecību saistītie studiju virzieni.

Šāda specializācija gan nenozīmēs, ka ar laiku LU nebūs medicīnas studiju. Ministrs ir gatavs uzklausīt gan pamatotus argumentus, kāpēc būtu jāsaglabā budžeta vietas, gan dos laiku starpdisciplināru programmu veidošanai. Šāda sistēma attieksies arī uz citām augstskolām. Tā, piemēram, ministrs uzskata, ka RTU nākotnē pilnībā jāatsakās no klasiskajām sociālo zinātņu programmām. Tomēr RTU mācību prorektors Uldis Sukovskis Dienai norādīja, ka RTU to nedarīs, jo kā universitātei tai jāuztur arī citas zinātnes jomas. Un ministrija šādu lēmumu ietekmēt nevar. Kā atzīmēja V. Dombrovskis, augstskolas var piesaistīt studentus maksas studijām - tur šķēršļi no ministrijas puses pagaidām netiks likti.

Lai gan nākamajam mācību gadam plāns ir skaidrs un ir iezīmēta budžeta vietu pārdale, par to, kas ar valsts apmaksātajām vietām augstskolās notiks vēl pēc gada, ministrs nevarēja pastāstīt. Nākamgad atkal tiks gaidītas Ekonomikas ministrijas (EM) darba tirgus prognozes, pēc kurām ministrija plānos budžeta vietu sadali.

Iznākums nav zināms

Ja pārsvarā reformai lielu pretinieku nav, tad diskusijas ir izraisījis V. Dombrovska paziņojums par vairāku augstskolu iespējamo apvienošanos. Tā varētu skart LU un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju (RPIVA), kā arī RTU un Latvijas Jūras akadēmiju (LJA).

Šobrīd gan iespējamie apvienošanās scenāriji nav zināmi, pēc ministra teiktā, tie izkristalizēsies sarunu ceļā nākamā gada laikā. V. Dombrovskis arī norādīja, ka augstskolu apvienošanās ir tikai priekšlikums, nevis konkrēts uzdevums. Šādu aicinājumu saņems arī citas Latvijas augstskolas, kuras - ministrs patlaban neatklāj. Tomēr tas, vai būs arī reālas izmaiņas, ir atkarīgs no pašām augstskolām. Kā paskaidroja ministrs, augstskolām ir tāds pats juridiskais statuss kā pašvaldībām - maksimāla neatkarība no valsts.

Patlaban gan tikai lielās augstskolas atbalsta ministra ierosinājumu. LU rektors Mārcis Auziņš Dienai norādīja, ka ir gatavs kaut tūlīt uzsākt sarunas par RPIVA pievienošanu LU. Savukārt RPIVA rektore Dace Markus sacīja, ka uztvert nopietni bez pētnieciska pamatojuma izteiktu augstskolu apvienošanas ideju būtu virspusēji un kļūdaini. Tomēr, ja nonāks pie atziņas par valsts finansētu vienotu pedagoģiskās izglītības centru, tad tas noteikti nav ietilpināms vienā fakultātē. Līdz ar to RPIVA turpinās attīstīties, uzskata rektore.

Līdzīga situācija ir ar RTU un LJA. Kamēr RTU rektors ir norādījis, ka abu augstskolu apvienošana būtu lietderīga, jo jau patlaban universitātē tiek īstenotas akadēmijas doktora zinātņu studijas, tikmēr LJA kategoriski tam iebilst, pie šāda scenārija redzot tikai zaudējumus, nevis ieguvumus.

Sekmēt reģionu attīstību

Ja lielo augstskolu uzdevums ir panākt izcilību un starptautisko konkurētspēju, tad reģionālajām augstskolām uzdevums ir sekmēt savu reģionu attīstību. Tas nozīmē, ka budžeta vietas tiks nodrošinātas tikai tajās studiju programmās, kuru speciālisti ir nepieciešami konkrētajā reģionā. Tomēr arī šeit radušās problēmas. Lai gan sarunas ar visām augstskolām vēl nav bijušas, tomēr jau tagad konceptam nepiekrīt Vidzemes Augstskola (ViA).

ViA Sociālo zinātņu fakultātē visās studiju programmās katru gadu ir 10 budžeta vietas, tomēr ministrs uzskata, ka tik daudz jaunu žurnālistu, politologu un citu speciālistu nav vajadzīgs. Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš gan Dienai norādīja, ka tas ir šaurs redzējums un ministrijai nav datu, kas varētu pamatot 20% budžeta vietu samazinājumu sociālajās zinātnēs visās augstskolās. Viņš paskaidroja, ka EM pētījumā par darba tirgus prognozēm nav skatīta atsevišķi reģionu situācija, bet valsts kopumā. Līdz ar to tiek diskriminēti reģioni. Tāpat tiek radīta nestabilitāte, jo nav zināms, kā budžeta vietas dalīs nākamgad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?