Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Reklāmas maldina patērētāju

Izārstēs vēzi, alkoholismu un pat visas slimības reizē - šie ir pāris no solījumiem, kuri parādās uztura bagātinātāju reklāmās. Lai arī izklausās pēc brīnumlīdzekļa, tomēr - maldīgi. Cilvēki gan nereti notic un rezultātā nelietderīgi iztērē naudu vai pat kaitē savai veselībai. Tieši šī iemesla dēļ ir aizliegts uztura bagātinātāju reklāmās norādīt, ka preparāts var izārstēt jebkāda veida slimības, arī ne visas brīnumainās veselības uzlabošanas īpašības drīkst minēt. Pārkāpumu gan šajā jomā ir daudz.

Problēmas internetā

Pagājušā gadā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) konstatēja 21 pārkāpumu uztura bagātinātāju reklāmās. Vien trijos gadījumos nav atklātas problēmas. Kā Dienai paskaidroja PTAC pārstāve Sanita Gertmane, bieži atklāts, ka, piedāvājot uztura bagātinātājus, sniegta nepatiesa informācija, ka produkts ārstē vai var palīdzēt ārstēt noteiktas slimības, kaut gan apstiprinātu pierādījumu par šādiem paziņojumiem nav. Nereti norādīts, ka kāds konkrēts uztura bagātinātājs spēj labvēlīgi iedarboties uz teju visām svarīgākajām cilvēka organisma sistēmām un novērst pat smagas saslimšanas, piemēram, sirds slimības, vēzi un hepatītu. Tāpat PTAC ir konstatējis gadījumus, kad patērētājiem tiek piedāvāti noteiktajā kārtībā nereģistrēti uztura bagātinātāji, jo īpaši interneta vietnēs.

Lai gan uzraudzību veic gan PTAC, gan Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), tomēr, tā kā produktu klāsts ir milzīgs, trūkst kapacitātes. Šī iemesla dēļ uztura bagātinātāju kontrolei pievērsusies arī nevalstiskā organizācija Veselības projekti Latvijai. Tās valdes locekle Signe Mežinska Dienai norādīja, ka reklāmu uzraudzība sākta vien jūlijā, tomēr pirmie secinājumi nav iepriecinoši. Pirmkārt, ar reklāmām ļoti bieži tiek maldināti cilvēki un ne vienmēr patērētājs atšķir pārtikas piedevas no zālēm, jo gan reklāmu teksti, gan forma ir līdzīga. Solījumi palīdzēt izārstēt kādas slimības ir tas, uz ko uzķeras patērētājs. Otrkārt, arī veselības norādes tiek lietotas nepareizi. Nereti pārtikas piedevu izplatītāji konkrētajam līdzeklim piedēvē tādas īpašības, kuras nemaz nav zinātniski pierādītas. Lai kontrolētu šo jomu, Eiropas Savienībā ir apstiprināts veselības norāžu saraksts, ko drīkst lietot, tomēr tas netiek ievērots.

S. Mežinska atzīst, ka trakākā situācija ir tieši internetā, jo tur kontrolēt notiekošo ir grūtāk. Citādi ir, piemēram, aptiekās, kur uzraudzība ir daudz stingrāka, kā arī palīdzēt var farmaceits. Lai gan izpēte internetā sākta vien nesen, jau šobrīd ir atklāti vairāki uztura bagātinātāji, kuri nav reģistrēti PVD. Tāpat melots tiek reklāmās un pārtikas piedevu aprakstos. Konstatējot pārkāpumus, organizācija sazinās ar konkrētajiem izplatītājiem, kā arī nodod informāciju PTAC, tomēr ne vienmēr seko reakcija. Piemēram, kāda izplatītāju pārstāve uz aizrādījumu par to, ko nedrīkst norādīt reklāmās, atbildējusi: «Bet, ja jau mēs to nevaram rakstīt, kurš tad pirks tos uztura bagātinātājus?» stāsta S. Mežinska.

Internetā kontrolēt grūti

Uztura bagātinātāji tiek uzskatīti par pārtiku, nevis zālēm, tāpēc tos reģistrē PVD. Šobrīd Latvijā ir reģistrēti vairāk nekā pieci tūkstoši šādu produktu. PVD Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītāja Diāna Birkenfelde Dienai norādīja, ka ikvienam ir iespēja pārliecināties, vai produkts ir reģistrēts PVD mājaslapā. Tāpat arī uztura bagātinātāju izplatītājiem ir jābūt reģistrā. Lielākās problēmas gan ir ar interneta vietnēm. Nereti mājaslapās nav norādīts pat uzņēmums, kurš produktus izplata. Ja mājaslapa ir reģistrēta Latvijā, ir iespēja uzzināt, kas to ir piereģistrējis, bet, ja domēns izveidots ārzemēs, vienīgā iespēja ir brīdināt patērētājus. Dienests arī iespēju robežās cenšas reaģēt uz sūdzībām. Savukārt par pārkāpumiem tiek piemērots sods. Par nereģistrētu produktu izplatīšanu sods fiziskām personām ir no 280 līdz 700 eiro, savukārt juridiskām - 700 līdz 4300 eiro ar vai bez preces konfiskācijas. S. Mežinska gan uzskata, ka soda mēri, iespējams, ir par mazu, par to liecina lielais pārkāpumu skaits.

Ārstiem domas atšķiras

Par uztura bagātinātāju lietošanu Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis izsakās skarbi. Viņš Dienai norādīja, ka pierādāms labums ir tikai diviem uztura bagātinātājiem - zivju eļļai vecākiem cilvēkiem un folijskābei grūtniecības laikā. «Nav ne mazākā iemesla izmest naudu par polivitamīniem vai nopļauta Alpu zālāja kapsulām. Veselībai nepalīdz neviena no ķīmiski aktīvām vielām, kas zem dažādiem nosaukumiem un smalkiem mārketinga knifiem tiek reklamēti. Ja anotācijā teikts, ka produkts palīdz pret visām kaitēm, varam būt droši - nepalīdz ne pret vienu,» sacīja P. Apinis. Savukārt diētas ārsts Andis Brēmanis Dienai akcentēja, ka ikvienam no šiem preparātiem ir savs labums, ja tos lieto pamatoti pēc ārstu vai farmaceitu ieteikuma. Tā ir arī patērētāju atbildība - akli nesekot reklāmām, bet konsultēties ar speciālistiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?