Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Restorānos trūkst cilvēku

Restorānu nozarē katru vasaru aktuāls kļūst darbaspēka jautājums, kas ir būtisks, lai restorāni spētu nodrošināt nemainīgi augstu servisa kvalitāti. Diemžēl pēdējo gadu lielā darbaspēka emigrācija smagi ietekmējusi tieši restorānu biznesa nozari. No Latvijas aizbrauc gudri, strādāt griboši jaunieši, un atrast kvalificētu darbaspēku ir teju neiespējami.

It īpaši būtisks šis jautājums ir, vērtējot servisa kvalitāti Latvijā kopumā. Vēsturiski, ņemot vērā, ka Latvija ir maza valsts un katrs apmeklētājs jebkuram restorānam ir ļoti būtisks, servisa kvalitāte nozarē bijusi galvenais konkurences instruments. Latvijas restorāni servisa kvalitātes latiņu ceļ arvien augstāk, palielinot servisa prasības, taču tagad nozare sastopas ar to, ka nav personāla, kas varētu šo latiņu noturēt tik augstu, cik tā uzcelta. Turklāt jārunā ne vien par kvalificēta darbaspēka aizplūšanu, bet arī par attieksmi pret restorānu apkalpojošā personāla profesiju.

Diemžēl Latvijā oficianta profesija tiek uzskatīta par pagaidu peļņas iespēju jauniešiem, kuri meklē iespēju darbu apvienot ar mācībām. Pilnīgi pretēja situācija ir citur Eiropā, kur kā viesmīli bieži vien ieraudzīsim kungu gados, kurš šajā profesijā strādā ļoti ilgu laiku un ir pazīstams ar visām servisa kvalitātes prasībām un profesionālajām niansēm.

Latvijā, lai panāktu augstu apkalpošanas kvalitātes līmeni, uzņēmumiem nepārtraukti jāiegulda milzīgs darbs, apmācot jaunos darbiniekus. Laiks un resursi, lai viņus apmācītu par ēdienkartes niansēm, pašu uzņēmumu un tā vēsturi, kas ir viens no galvenajiem un būtiskākajiem priekšnoteikumiem, lai darbinieks izprastu uzņēmuma filozofiju, ir milzīgs un bieži sevi neattaisno.

Ja runājam par Latvijas patērētāju, tad patērētājs radis pie augstas kvalitātes apkalpošanas un servisa, tādu viņš pieprasa un pieprasīs arī turpmāk. Turklāt cilvēki pēdējos gados daudz ceļo, cenšas apmeklēt restorānus valstīs, uz kurām dodas, pūlas pagaršot vietējos ēdienus un pietiekami labi zina, ko prasīt no restorāna, kad atgriezušies Latvijā. Cilvēks, kurš ceļojis, piemēram, pa Itāliju, zina vietējā ēdiena nianses, un neapšaubāmi, ieejot itāļu restorānā Latvijā, vēlas sagaidīt to pašu ēdiena kvalitāti. Ja tāda netiek saņemta, šis klients restorānam, visticamāk, ir zaudēts.

Neapšaubāmi Latvija ir jauna valsts, visi restorāni ir relatīvi jauni, un pie mums faktiski nevar sastapt ko līdzīgu redzētajam vecajās Eiropas valstīs, kur uz katra soļa ir kāds ģimenes restorāns ar savu specifiku, tradīcijām un pastāvīgo apmeklētāju loku. Latvijā tendence ir tieši pretēja - viss ir jauns! Mēs sekojam jaunākajām modes tendencēm gan ēdienu pagatavošanā, gan trauku izvēlē, gan dizainā, gan servisā, gan mūsdienīgā ēdienu pasniegšanā (proti, ēdiena dizainā). Tas mūs atšķir no vecās Eiropas, tas pievilina ārvalstu tūristus, tāpēc jo būtiskāk ir saglabāt servisa kvalitāti tik augstā līmenī, kāds sasniegts šodien.

Turklāt jārunā arī par izglītību restorānu nozarē kopumā. Šajā jomā kaut kas būtu jāmaina, īpaši, ja runājam par profesionālajām skolām, kuru izglītības līmenis ir ļoti zems. Savukārt vienīgā augstskola, kuras izglītība restorānu nozarē kotējas, ir Turība. Līdz ar to restorāniem jāuzņemas arī izglītošanas funkcija.

*Lage Ko izpilddirektore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?