Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Risinājums - izlemt

Konteksts ir ļoti svarīgs. Ja cilvēks cep bulciņas maizes ceptuvē, viņš ir maiznieks. Ja cilvēks to dara galerijā, viņš ir mākslinieks. Šis kompetentā mākslas eksperta Hansa Ulriha Obrista sarungrāmatā ar, iespējams, vienīgo dzīvo dižo performances mākslinieci Marinu Abramoviču (Marina Abramovich: the Conversation Series) atrastais citāts ir spilgta liecība arī tam, kas patlaban notiek Latvijas sabiedriskajā televīzijā.

Ja cilvēks dara muļķības un citas neracionālas lietas savā guļamistabā, tā ir cilvēka privātā darīšana. Turpretī, ja cilvēks sastrādā muļķības un citas neracionālas lietas Latvijas Televīzijā, viņš ir vismaz tās ģenerāldirektors vai NRTP padomes vadītājs. Kas tad īsti, kā teiktu mīļais Domburs Jānis, notiek Latvijā (televīzijā)? Tā objektīvi un bezkaislīgi lūkojot.

Darbu LTV visdažādāko iemeslu dēļ pamet talantīgi, spriest un rīkoties spējīgi cilvēki. Ģiga & Co, Gorodecka & Co, Domburs &Co, Nagla, Streips u. c. Tā vietā, lai konkrēti un pozitīvi (skatītājiem, nevis politisko konjunktūru apkalpojošai LTV un NRTP vadībai) atrisinātu nesaprašanos un/vai konfliktus ar šiem, jāatzīst, ne tiem pēdējiem, «puišiem un meitenēm ciemā», LTV direktors baro publiku ar abstraktiem solījumiem, ka tiekot strādāts pie «jauniem formātiem» un raidījumu uzlabošanas. Kas konkrēti tie par «formātiem», un kā tieši kaut kas tiek uzlabots - noslēpums aiz septiņiem zieģeļiem. Uzlabojumu rezultātus neviens gan nav redzējis, jo, kā smejies, žurnālistu mums ir tik, cik viņu ir, jo īpaši talantīgu.

Runājot par lauciņu, kurā pats rosos, - kultūru -, tad visas kultūras raidījumu buķetes samīcīšana zem pusstundas universālā projekta 100 g kultūras nav vis uzlabojums, bet gan kultūras kā šķiras kastrācija Latvijas Televīzijā. Turklāt pati 100 g kultūras ideja «no visa pa bišķim» ož pēc paviršības - ja ar to saprot LTV vadītāja akceptētu savu darbinieku neracionālu garīgo resursu šķērdēšanu, lai «aptvertu neaptveramo». Jo Kultūras redakcijā strādā spējīgi «kadri», problēma, ka nevar no viņiem paģērēt, lai tie vienlaikus ir gan izklaidētāji, gan analītiski žurnālisti, gan efektīgas ekrāna personības un vēl paspēj apjēgt kultūras lauku Latvijā (par ārzemēm es neuzdrošinos pīkstēt), kurš šajos gados piedzīvo renesansiski vitālu daudzveidību. Rezultātā sanāk raidījumi, pat ja talantīgi, tomēr pavirši.

Ir vēl kāda nianse, kas skar «radošo darbu» arī teležurnālistikā. Nauda. Protams, var jau pairgt, ka «naudas vispār un vienmēr ir, bija un būs par maz», tikai raidījumu kvalitāti tas neuzlabos. Tomēr šķiet dīvaini, ka valsts finansētas iestādes vadītājs regulāri aizbildinās ar nožēlojamo faktu, ka, lūk, «daudzi žurnālisti» uzsaka darbu tāpēc, ka LTV nav «konkurētspējīga» atalgojuma. Te nu, kā smejies, ir vietā teikt - tieši tāpēc jau tu, cilvēk, esi iecelts par vadītāju ar tīri konkurētspējīgu algu, lai nevis īdētu, bet šo naudas problēmu risinātu. A problēma ir vienkārša - izlemt, kas Latvijas Televīzijai svarīgāks - Domburs un Streips vai reitingus nodrošinošs, truls, piedevām nesvaigs importa seriāls. Un tikai nevajag mānīties, ka LTV nav naudas. Sezonas big fail (lielā izgāšanās) seriālam Būt mīlētai taču nauda bija? Kāpēc tad tās «nav» nosacītā talanta «dombura» algošanai, lai cik tas maksātu? Esi direktors - rosies! Citādi sanāks, ka tagadējā LTV vadība vēsturē savu vārdu atstās ar spējīgu žurnālistu iztrenkāšanu un analītiski komentējošās žurnālistikas iznīdēšanu. Bet man mierinājumam laikam paliks vienīgais LTV oriģinālprodukts, kuru vērts skatīties, - Ielas garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?