Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Romantiskiem saldummīļiem

«Bumbieris sarkanvīnā ir klasisks franču deserts, Pavlovas kūka domāta tiem, kurus uztrauc kalorijas, savukārt bez šokolādes Valentīndiena nemaz nav īsta Valentīndiena,» tā Kaļķu vārtu konditore Inga Cīrule pamato savu trīs recepšu izvēli. Sarežģītākais no desertiem ir šokolādes dobulis (iedobi gan varat arī neveidot, tas vairāk ir triks, kas deserta garšu nemaina).

Taču abi pārējie ir vienkārši pagatavojami. Konditore iesaka nenobīties un pašiem pamēģināt pagatavot mājās arī zefīru. No receptē minētajiem diviem olbaltumiem sanākšot krietna un ļoti garšīga porcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pavlovas kūka ar šokolādes krēmu un ogām

Četrām porcijām vajadzēs: Pavlovai - 2 olu baltumi, 115 g smalkā cukura, 0,5 tējk. etiķa, 0,5 tējk. kukurūzas (vai kartupeļu) miltu, 200 g dažādu ogu
Šokolādes krēmam - 100 g piena šokolādes, 125 ml saldā krējuma, 1 olas dzeltenums, 1/2 citrona sulas
1. Sakarsē cepeškrāsni līdz 120 C. Uz plāts izklāj cepamo papīru, uz kura uzvilkti divi apļi.
2. Lielā traukā mīkstās putās saputo olu baltumus, pamazām pievieno cukuru.
3. Sajauc etiķi ar kukurūzas miltiem un saputo kopā ar pēdējo cukura devu, pievieno masai.
4. Caur konditorejas maisu saputoto masu izspiež uzzīmētajos apļos (vai citā formā, kas iepatīkas) un liek cepties vienu stundu 120 C.
5. Izslēdz plīti un ļauj abiem cepumiem atdzist pilnībā.
6. Pa to laiku gatavo šokolādes krēmu. Izkausē piena šokolādi ūdens peldē, pievieno viegli uzputotu olas dzeltenumu un putotu saldo krējumu. Visu kārtīgi izmaisa.
7. Ņem atdzisušos Pavlovas apļus - vidu pilda ar šokolādes krēmu un ogām.
8. Dekorē arī kūkas virsu - ar konditorejas maisiņu izspiež krēmu uz Pavlovas un bagātīgi dekorē ar svaigām ogām.
9. Klāt var pasniegt kādu skābenu mērci, piemēram, cidoniju.

Šokolādes dobulis ar brūkleņu sorbertu

Divām personām vajadzēs: 150 g tumšās šokolādes, 100 g saldā krējuma, 25 ml lazdu riekstu liķiera, 50 g cukura, 2 olu dzeltenumi, 5 g želantīna, apaļš metāla gredzens (apm. 7-8 cm diametrā) šokolādes apļu izspiešanai
Šokolādes mērcei - 100 g cukura, 100 ml ūdens, 50 g labas kvalitātes kakao
Brūkleņu sorbertam - 50 g brūkleņu biezeņa, 50 g cukura sīrupa, 25 g ūdens, 5 g citronu sulas
1. Izkausē daļu šokolādes ūdens peldē (apmēram 100 g) un uz gludas virsmas, piemēram, silikona vai pergamenta, izlej plānā kārtā.
2. Atdzesē ledusskapī apmēram piecas minūtes.
3. Kad šokolāde gandrīz sastingusi, ar metāla gredzenu izspiež četrus šokolādes apļus.
4. Tad gatavo krēmu. Uzbriedina želantīnu, atsevišķi uzputo saldo krējumu, pievieno izkausētu atlikušo šokolādi, liķieri, viegli uzputotus olas dzeltenumus ar cukuru, beigās pievieno pienā izkausētu želantīnu.
5. Visu kārtīgi izmaisa.
6. Metāla gredzena pamatnē liek šokolādes apli, pilda krēmu gandrīz līdz augšai.
7. Kad krēms sastindzis, ar karoti izdobj vidu un pārliek pāri otru šokolādes apli. Uzglabā ledusskapī.
8. Pasniedzot uzlej karstu šokolādes mērci, ko gatavo šādi -
uzvāra cukuru ar ūdeni, putojot iemaisa kakao, puto nepārtraukti, līdz mērce ir uzvārījusies, vēl nedaudz pavāra.
9. Šokolādes virsmas vidus karstās mērces dēļ ielūzīs, tādējādi veidojot iedobi - deserts izskatīsies interesantāks. Taču varat arī iedobi neveidot, deserts bez iedobes un ielūzušās šokolādes virsmas garšos tikpat labi.
10. Desertu pasniedz ar brūkleņu sorbertu, ko gatavo šādi - brūkleņu biezeni sajauc ar sīrupu, ūdeni un citronu sulu. Visu izmaisa un gatavo vai nu elektriskajā saldējuma mašīnā, vai atdzesē saldētavā trīs četras stundas, ik pēc 30 min. apmaisot, lai sorberts būtu krēmains.

Bumbieris sarkanvīnā ar zefīru un smiltsᅡᆳērkšķu m

Divām porcijām vajadzēs: 2 vidēji bumbieri, 200 ml sarkanvīna (sausā), 250 g cukura, 0,5 l ūdens, vaniļas pāksts, citrona miziņa
Zefīram - 225 g cukura, 75 ml ūdens, 2 olu baltumi, 10 g želantīna, 35 ml ābolu sulas, 8 g vaniļas cukura, 1,5 g citronskābes
Smiltsērkšķu mērcei - 65 ml baltvīna, 75 ml smiltsērkšķu sulas, 50 g smalkā cukura,
3 olu dzeltenumi, 30 ml apelsīnu sulas
1. Bumbierus nomizo, liek katliņā ar sarkanvīnu, cukuru, ūdeni, vaniļas pāksti un citrona miziņu. Uz lēnas uguns vāra 1,5 stundas. Izņem bumbierus, šķidrumu turpina vārīt vēl 30-40 minūtes, līdz tas ieguvis mērces konsistenci - sācis biezēt.
2. Gatavo zefīru. Iemērc želantīnu ābolu sulā, cukuru aplej ar 75 ml ūdens un vāra sešas septiņas minūtes.
3. Olu baltumus sāk kult, kad sīrups gandrīz gatavs, pievieno vanilīna cukuru un citronskābi.
4. Karstu sīrupu lej pie uzputotiem olu baltumiem. Bļodu liek uz ledus (ienesiet sniegu virtuvē vai ņemiet ledusaukstu ēdienu) un turpina kult 10 minūtes, pēc tam pievieno izkausēto želantīnu un kuļ vēl septiņas minūtes.
5. Zefīru ar konditorejas maisiņu izspiež uz pergamenta un pārkaisa ar pūdercukuru. Atstāj siltumā, istabas temperatūrā, lai virsma apkalst. Apkaisa ar samaltām pistācijām vai dzērveņu pulveri.
6. Visas mērcei paredzētās sastāvdaļas sajauc kopā un ūdens peldē karsē, līdz masa sāk biezēt.
7. Uz šķīvja kārto bumbieri, zefīru, smiltsērkšķu mērci un, ja vēlaties, saldējumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?