Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Saeimā apspriedīs Latvijas ārpolitikas prioritātes

Kodolīgs un nepārprotams, labākais no tā, kas līdz šim bijis - tā ārlietu eksperti vērtē Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavoto ikgadējo ziņojumu par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos. Ceturtdien Saeimā paredzētas jau par tradicionālām kļuvušās ārpolitikas debates, kuru laikā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) ar deputātiem apspriedīs ziņojuma saturu. Izglītojošas un nepieciešamas - tā šīs debates vērtē gan paši deputāti, gan arī ārpolitikas eksperti.

«Ziņojums specifiski un skaidri parāda Latvijas dalības ES nākotnes veidošanā jēgu un mērķus, salīdzinot ar iepriekšējiem ziņojumiem, šis ir kodolīgāks, turklāt ir simpātiski, ka stratēģiskie jautājumi savietoti ar konkrētiem piemēriem un nav ierastā ūdens liešana,» uzskata Providus politikas pētniece Dace Akule. Kā pareizu pieeju viņa vērtē konkrētu darbību nosaukšanu, piemēram, skaidrojumu, tieši kas darīts, lai panāktu vēlamo ES daudzgadu budžetā, vai arī, kā palīdzēts Latvijas pilsoņiem, kuriem nav naudas, lai nopirktu biļeti mājupceļam. Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Sergejs Potapovs (SC) gan norāda, ka gribētos, lai ziņojumā būtu vairāk informācijas. «Šogad tās ir tikai 25 lapas, trūkst konkrētības, arī atskaites pa reģioniem - Ķīnu, Brazīliju, Centrālāziju,» trūkumus uzskaita S. Potapovs. Viņš uzskata, ka nākotnē šim dokumentam ir jāizstrādā jauna, ilgtspējīga struktūra, jo līdz šim katru gadu ĀM ziņojumu gatavojusi pēc jaunas formas. Komentējot šim gadam noteiktās ārpolitikas prioritātes, S. Potapovs gribētu redzēt lielāku uzmanības pievēršanu attiecībām ar Ķīnu un arī Centrālāzijas valstīm. «Centrālāzijā mēs simtprocentīgi esam priekšā pārējām ES dalībvalstīm, mums ir labs dialogs ar Kazahstānu, Uzbekistānu un Turkmenistānu, ir jāizmanto šī iespēja un jāveido attiecības ar šīm valstīm, jādod signāli viņu vēstniekiem, ka vēlamies sadarboties,» uzskata opozīcijas deputāts. Savukārt ES lietu komisijas vadītāja Zanda Lukaševiča-Kalniņa (RP) atzīst - dokuments, ko ceturtdien apspriedīs Saeimā, ir labākais no līdzšinējiem ārpolitikas ziņojumiem satura un struktūras, kā arī kompaktā izklāsta ziņā.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (Vienotība) uzskata, ka ikgadējās debates uzlabo deputātu zināšanas par notiekošo ārpolitikā, jo īpaši ar ES jautājumiem saistītās jomās - deputāti aktīvāk piedaloties diskusijās, esot labāk informēti par to, kas notiek konkrētās valstīs un starptautiskās organizācijās. Viņš gan norāda, ka, protams, vienmēr zināšanas esot iespējams uzlabot, taču tendence ir pozitīva. «Uzsvars, protams, ir uz ES jautājumiem un eirozonu, mazāka interese ir par ārpolitisko situāciju ārpus ES, jo nav tādu degošu jautājumu, kas kādā veidā būtu saistīti ar Latviju, tomēr ir cerība, ka debatēs spēsim deputātiem izskaidrot arī tos,» uzskata O. Ē. Kalniņš.

D. Akule norāda - ikgadējās debates nenoliedzami uzlabo deputātu informētības pakāpi, ko jau demonstrēja iepriekš notikušie sagatavošanās pasākumi, tajos deputāti uzdevuši pat īpaši specifiskus jautājumus. D. Akule uzskata - ikgadējās ārpolitikas debates parlamentā sevišķi svarīgas tāpēc, ka Latvijai nav izstrādātas ārpolitikas stratēģijas vairāku gadu garumā, ir tikai valdības deklarācija un šie ikgadējie ziņojumi. «Svarīgi ir arī tas, ka deputāti var izteikt viedokļus, debates ļauj aizdomāties, kādi ir Latvijas mērķi, kāpēc mums ir svarīgi būt ES kodolā, kas būtu jādara ar eiro un arī citi jautājumi,» atgādina D. Akule.

Z. Lukaševiča-Kalniņa atgādina, ka ārpolitikas debates ir būtiskas, jo nākotnē nacionālo parlamentu loma ES kontekstā kļūs lielāka un pašiem deputātiem būs nepieciešama lielāka izpratne. Viņa atzīst, ka varbūt ne visi Saeimas deputāti pilnībā orientējas ārpolitikas procesos, tomēr, viņasprāt, tas esot tikai normāli, jo katrs no deputātiem specializējas dažādos jautājumos, taču daudzskaitlīgajā ES lietu komisijā visi esot gana zinoši. Diskusija Eiropā par iespējamu lielāku nacionālo parlamentu lomu ES līmeņa lēmumu pieņemšanā gan ir tikai sākusies, par to vēl gaidāmas plašas sarunas. Tomēr O. Ē. Kalniņš uzskata, ka tas ir būtiski - «nacionālo parlamentu loma ir jāuzsver, nedrīkst aizmirst, ka ES ir nacionālu valstu apvienība un, lai arī Eiropai ir savs parlaments un ārlietu dienests, prioritāte ir katras valsts parlamentu nolemtais».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ĀM noteiktās Latvijas prioritātes ārpolitikā 2013

Dalība diskusijā par ES nākotni, atbalstot dziļāku integrāciju un izvairoties no «daudzātrumu» Eiropas veidošanās.
Prioritāšu tālāka definēšana prezidentūrai ES padomē - konkurētspēja, cilvēkdrošība, vide, pilsoniskā līdzdalība; Baltijas jūras reģiona attīstība; sadarbība ar starptautiskajiem partneriem; sabiedrības līdzdalība un informācijas sabiedrība.
ES daudzgadu budžeta 2013.-2020. gadam apstiprināšana šī gada pirmajos mēnešos.
Atbalsta panākšana Latvijas dalībai eirozonā.
Ārējās ekonomiskās attiecības - jaunu eksporta tirgu apgūšana, koncentrēšanās, lai Latvija tiktu uzaicināta pievienoties OECD 2013. gadā, jaunu diplomātisku misiju atvēršana valstīs, kurām ir ekonomiskās sadarbības potenciāls ar Latviju.
Reģionālā sadarbība Baltijas valstīs.
Drošības politika, transatlantiskās attiecības.
Attiecības ar Krievijas Federāciju - uz abpusējām interesēm balstīta sadarbība, politiskā dialoga stiprināšana.
Sadarbība ar diasporu - latviskās identitātes un saiknes ar Latviju uzturēšana un diasporas atgriešanās veicināšana.
Attīstības sadarbība - veicināt austrumu partnervalstu stabilu attīstību.
Sabiedrības līdzdalība un komunikācija ar sabiedrību.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?